Ne amintim un moment cu o placere mai mare daca si papilele noastre gustative au fost incantate in acele moment, de aceea prajiturile pentru nunta joaca un rol important in cum isi vor aminti invitati evenimentul. Sunt un element important pentru ca ceva dulce este pe placul oricui si un astfel de rasfat nu este refuzat niciodata. Cum se alegi parajiturile pentru acest eveniment, de ce ar trebui sa se tina cont, cat si cateva idee de sortimente sunt punctele pe care le va atinge acest articol.
In primul rand, trebuie luat in considerare pentru ce momente avem nevoie de ele. In traditia romaneasca mireasa este imbracata de nasa, ca mai apoi sa isi intampine mirele ce vine sa o ia de la casa parinteasca. Asadar si casa miresei este un punct important in desfasurarea evenimentelor din ziua nunti.
Aici cei ce fac parte din alaiul mirelui sunt uneori chiar ospatati, se canta si se danseaza. Asadar prajiturile pentru nunta nu sunt doar cele de la petrecerea de seara. In functie de numarul persoanelor asteptate, acasa vor fi comandate platouri si pentru acestea. Este indicat sa fie servite prajituri fara glazura sau frisca care pot face invitatul sa se murdareasca si astfel sa fie pus intr-o situatie neplacuta.
De asemenea, atunci cand sunt pregatite prajiturile pentru nunta trebuie luat in considerare si cum se comporta acestea cand sunt taiate. Sunt de eviat cele ce sunt sfaramicioase si nu in ultimul rand sunt de preferat cele mici, astfel incat sa poata fi terminate dintr-o inghititura. Sunt mult mai comode si inca o data evita anumite situatii neplacute.
De multe ori cei ce organizeaza nunti sunt tentati sa foloseasca pentru petrecerile de acasa sau pentru toastul de la starea civila pajituri facute si nu cumparate. Sunt desigur avantaje, prajiturile pentru nunta fiind mult mai gustoase, facute cu ingrediente alese personal si in combinatia dorita. In plus sunt multi cei ce doresc sa aiba prajituri traditioanale asa cum este cozonacul. Dezavantajul in acest caz este ca acesta trebuie taiat in felii marii fiind incomod de degustat. Ce prajituri sunt recomandate asadar?
Pentru primirea invitatilor acasa la mire sau la mireasa se pot folosi pateurile, minitartele cu fructe, rulourile umplute cu diverse creme, mini eclerele sau parajitura dobos. Multe dintre ele pot fi gasite in comert, iar unele pot fi preparate si in casa (asa cum este cazul minieclerelor sau a prajiturii dobos).
Pe langa acestea poate fi pregatita si alba ca zapada, fursecuri de casa si bilele umplute cu visine sau migdale si alune. Cu cat prajiturile pentru nunta vor avea un aer mai elegant, cu atat vor imprima acest aer intregului eveniment. Nu in ultimul rand, ele pot fi in acord cu tema nuntii, pot fi doar din fructe pentru sezonul cald sau pot fi decorate cu frunze ruginii si castane special realizate de cofetari.
La petrecerea de la restaurant pot fi folosite tot minitartele cu fructe sau minieclerele, de retinut faptul ca aici cantitatea trebuie sa fie mai mica. Invitatii vor avea in plus la masa fructe si alune sau fistic. In plus de la primirea in sala pana la primul fel de mancare timpul este extrem de scurt si nu vor degusta prajiturile. Nu in ultimul rand, toate vor pali in fata vedetei de seara, tortul miresei.
Pentru alegerea unui tort perfect sunt recomandate urmatoarele:
Degustarea lui inainte de comandare;
Consultarea unor cataloage pentru a vedea unele modele, culori ce pot fi folosite cat si figurine (mirele si mireasa de pe tort);
Alegerea aromelor in functie de sezon (fructe vara, la fel ca inghetata, scortisoara pentru sezonul rece);
Asortarea tortului cu modul de prezentare si cu sala;
Marimea acestuia nu trebuie sa fi exagarata doar pentru ca este tort, mai degraba el trebuie sa fie in concordanta cu numarul invitatilor (pentru a nu ramane fara tort pentru unii invitati si nici nu a cheltui excesiv cu un tort urias pentru putini invitati);
Pot fi folosite ingrediente care sa fie pe placul tuturor oarecum clasice asa cum este ciocolata sau crema diplomat. Pentru glazuri cea mai des utilizata, rezistenta si la temperaturi mai ridicate este martipanul (inlocuind cu scucces frisca).
Multe perechi aleg sa serveasca in meniu mai ales in sezonul cald si inghetata. Este binevenita ideea, insa si in acest caz trebuie alese arome in acord cu cea a tortului si a celorlalte prajituri. Si aici cantitatea servita nu trebuie sa fi exagerata (sa nu depaseasca trei cupe). De multe ori invitatii nici nu mai ajung sa deguste tortul.
De cele mai multe ori aleg sa plece inainte de taierea acestuia. Se pot gandi modalitati prin care acesti invitati sa primeasca o felie pe care sa o poata lua acasa prin realizarea unui mic tort de rezerva din aceleasi ingrediente. Invitatii sunt astfel surprinsi, desi asta poate insemna inca un mic efort financiar din partea mirilor. Asadar, prajiturile pentru nunta sunt, printre altele, cele ce lasa impresii placute si dulci celor ce participa la acest eveniment.