Animale de companieCiobanescul belgian - iată cu ce vă puteti confrunta dacă vă doriți...

Ciobanescul belgian – iată cu ce vă puteti confrunta dacă vă doriți un astfel de câine

Generalitati – temperament

Ciobanescul belgian reprezinta practic patru variante distincte, fiind singura rasa din lume de acest tip. Acestea sunt: Malinois, Tervueren, Groenendael, Laekenois si au ca tara de origine Belgia, fiind numiti dupa zonele din care provin, ce poarta denumirile respective (Malines, Tervuren, Groenendael, Laeken). Acesti caini munceau cu mult zor si in acele vremuri, pazeau turmele, inca din Evul Mediu, fiind recunoscuti cam din acea perioada. Pe atunci, tipurile de caini de origine belgiana variau foarte mult, iar oamenii puneau accentul doar pe abilitatile de munca ale patrupedului.

In timp ce popularitatea rasei a crescut si au inceput sa fie tot mai apreciati, s-au dezvoltat si caracteristicile comune, iar in anul 1890, un anume profesor in stiintele veterinare de la Scoala Belgiana a reusit sa inregistreze standardele pentru diferiti caini ciobanesti de origine belgiana. Observand ca nu exista mari diferente intre ei, decat la nivelul blanii care era altfel la fiecare, profesorul a reusit sa diferentieze cele patru rase, avertizandu-i pe crescatori sa nu ii imperecheze intre ei, pentru amestecarea genelor.

Dintre cele patru rase, Laekenois este cel mai rar. Toti erau insa folositi pentru paza si protectia turmelor, a hainelor ciobanilor sau a altor vesminte ce erau puse la uscat, in aer liber. Datorita blanii lor, dese si aspre, erau considerati a fi caini ideali sa lucreze afara si chiar in conditii atmosferice foarte severe. Momentan toate cele patru rase sunt in numar nu tocmai mare, folositi de politia belgiana, care face tot posibilul pentru a mari numarul de patrupezi in aceasta rasa. Sunt caini de munca, dar si animale de companie excelente, achizitionati indeosebi pentru paza, insa ei sunt folositi in multe concursuri si expozitii.

Aspect fizic

Ciobanescul belgian este un caine putenic, compact, stabil si are o infatisare foarte simpatica, prezinta o barba si o mustata pronuntate ca si spracenele. Creeaza o senzatie de putere absoluta si au muschi excelent dezvoltati, nu dau nici o secunda impresia de neindemanare. Blana lor (La Tervueren si Groenendael) este groasa si foarte deasa, aceasta fiind un element distinctiv al rasei. Desi se misca usor au un pas solid si bine determinat.

Au maxilare deosebit de puternice si dintii sunt ca un fierastrau feroce. Trupul lor este mic, scurt, dar compact si musculos, cu multa putere. Un Caine Ciobanesc Belgian ajunge la maturitate la o inaltime de maxim 65 de centimetri si o greutate de maxim 40 de kilograme, aceste cifre variind in functie de sexul patrupedului si de felul in care sunt crescuti.

Cum ii place sa traiasca

Ciobanescul belgian nu are cerinte prea mari in ceea ce priveste hrana, se poate impaca foate bine si cu alimente speciale pentru patrupede si cu alimente de la masa stapanului, nu au nevoie de o dieta anume, insa este indicat sa nu-i hraniti in exces, pentru ca au tendinta de a se ingrasa. Nu este un caine foarte scump, poate fi achizitionat cu usurinta, insa variaza in functie de calitatea catelului si nici nu implica costuri mari la crestere. Media de viata a unui caine din rasa Ciobanesc Belgian este aproximativ intre 11 si 12 ani.

Ciobanescul belgian
Ciobanescul belgian

Daca aveti o femela din acest exemplar trebuie sa stiti ca aceasta poate da nastere la sapte sau opt pui. Daca va luati un pui, inainte de toate asigurati-va ca au fost controlati la urechi si la incheieturi, deoarece pot sa aiba diverse probleme si faceti-i si dupa achizitionare controale regulate. Ei pot suferi si de epilepsie dar in general sunt caini sanatosi fara mari probleme de sanatate. Ciobanescul belgian are nevoie de multa miscare si exercitii fizice repetate, si nu trebuie neglijata nici stimularea intelectuala.

Nu sunt deloc indicati pentru persoanele care locuiesc intr-un apartament, ei sunt caini de teren, foarte activi, potriviti pentru mediul rural, unde au la dispozitie terenuri intregi ca sa alerge, desi daca stati la curte si-i tineti acolo, fara sa fie legati, indicat este sa ii scoateti zilnic si la plimbare. Sunt caini foarte destepti, deci vor avea nevoie de un dresaj timpuriu pentru a putea invata cat mai multe si evitati sa-i lasati singuri intr-un spatiu inchis.

Pentru dresaj este indicat sa folositi un ton bland deoarece nu vor aprecia severitatea iar atunci cand sunt in perioada adolescentei canine pot fi foarte incapatanati si pot submina autoritatea stapanului, deci va trebui sa fiti mereu in alerta cu ei. Foarte bun paznic, Ciobanescul belgian poate manifesta un caracter dominant fata de alti caini, iar cu copiii, daca sunt socializati de mici se vor intelege foarte bine, facandu-le multe mofturi.

Se spune ca instinctele lor ii ajuta sa evalueze si sa aprecieze foarte bine orice situatie in care se afla, fiind caini cu personalitate foarte dezvoltata, independenti, capabili sa ia singuri cele mai bune decizii (sa nu uitam ca totusi conduceau cirezile in cele mai aspre conditii).

In prezent rasa (varietatea Malinois, cu parul scurt) tinde sa inlocuiasca Ciobanescul German atat ca si caine politist, cat si ca si caine militar din zonele de conflict (Military Working Dog), fiind mult mai ieftin de intretinut, mai rezistent la intemperii (in special la caldura din zonele tropicale), mai inteligent, mai agresiv si cu viteza de reactie mult superioara. Intreaga Europa Occidentala, dar in special Belgia, Olanda, Israel, Franta si tarile nordice folosesc cu succes acest caine utilitar in politie si armata.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.