Animale de companieMalinois - Câinele care-și va dori un stăpân cu experiență și personalitate...

Malinois – Câinele care-și va dori un stăpân cu experiență și personalitate puternică

Malinois-ul sau ciobanescul belgian Malinois este rezultatul incrucisarilor realizate de belgieni, care isi doreau din tot sufletul un caine puternic, loial, inteligent, agil. Astfel au luat fiinta cam patru tipuri de caini care erau la fel ca aspect fizic si trasaturi comportamentale, dar diferiti in functie de blana, iar in Franta si in Belgia au fost acceptati ca fiind o singura rasa, doar in patru varietati distincte. Insa in unele zone ale lumii, cele patru varietati sunt luate precum rase separate si total distincte si astfel ciobanescul belgian Malinois este o rasa din cele patru.

Acesta este singurul care are blana neteda si scurta, ceilalti avand blana neagra si lunga (ciobanescul belgian sau groenendael), blana lunga, in orice combinatii cu negru (ciobanescul belgian tervuren), si cel cu blana sarmoasa (ciobanescul belgian laekenois). Dintre toti, doar Laekenois este cel recunoscut de Clubul American Kennel. Malinois-ul a fost creat in Belgia si este un caine foarte inteligent, apreciat de familie, iubit de stapani, care se bucura de o popularitate foarte mare in tinuturile de unde provine.

In anul 1911 este pentru prima data importat un Malinois in Statele Unite ale Americii, recunoscut fiind ulterior, import precedat de o popularitate si mai mare la nivel international. In anul 1965, Clubul American Kennerl include Malinois-ul in grupul cainilor utilitari, iar cativa ani mai tarziu rasa este acceptata ca rasa de cireada si ciobaneasca. Cainii din aceasta rasa sunt foarte inteligenti si au un caracter foarte protector, acesta face parte din natura lor, instinct ce le permite sa exceleze in activitatile lor si anume paza si protectie si pastoritul animalelor.

Majoritatea exemplarelor din aceasta rasa sunt foarte afectuosi, insa pot fi intalnite si exemplare care manifesta un grad mare de agresivitate sau pot fi speriosi, timizi, motiv pentru care trebuie educati si socializati de mici cu mediul inconjurator si cu oamenii. Malinois-ul este un caine excelent pentru paza si protectie si o parte din ei sunt utilizati si pentru gasirea drogurilor si a bombelor, pentru operatiuni de salvare, de cautare si pentru luarea urmei.

Aspect fizic

Malinois-ul este un caine nu foarte robust, am putea spune chiar uscativ, este totusi foarte musculos avand un corp patratos, perfect proportionat. Are mereu o privire plina de mandrie si de eleganta, ochii lor sunt migdalati si mereu caprui, avand in permanenta un aspect intrebator si in alerta. Urechile lor sunt de forma triunghiulara, purtate mereu ridicate, iar botul are forma conica, insa nu ascutit.

Nasul este mare si negru. Pieptul Malinois-ului este potrivit de lat, dar putin mai adanc si ajunge aproape de regiunea coatelor. Picioarele sunt musculoase, insa nu creeaza ideea de masivitate. Malinois-ul are coada lunga si stufoasa, pe care o poarta rasucit putin. Blana sa este deasa si scurta, fiind ca un puf bogat si are o culoare cafenie maronie, buzele sale fiind negre exact ca si urechile.

Malinois
Malinois

Sunt acceptate la acesti caini si pete albe pe labe si pe piept insa nu in exces. Blana din jurul gatului formeaza un fel de guler, el fiind putin mai lung. Atunci cand este adult un Malinois poate sa creasca pana la inaltimea de 66 de centimetri, in cazul masculilor si 61 de centimetri in cazul femelelor, iar greutatea lor variaza intre 24 si 29 de kilograme.

Cum ii place sa traiasca

Malinois-ul este un caine ce necesita un stapan cu experienta, care sa aiba un caracter la fel de dominant ca al lui. Nu va tolera ca o persoana slaba sa-i dea ordine. Malinois-ul este un foarte bun caine de paza si protector iscusit pentru copii si au o abilitate neobisnuita de a simti pericolele.

In cazul in care doriti sa achizitionati un caine din aceasta rasa trebuie sa stiti ca au nevoie de mult spatiu si vor necesita o socializare timpurie cu celelalte animale de casa in cazul in care le aveti, deoarece acesti caini tind sa fie dominanti. Asa cum spuneam, are nevoie de un spatiu mare, in nici un caz nu poate locui intr-un apartament si va avea nevoie de o educatie ferma pentru a se supune atunci cand este cazul.

Daca ii puteti oferi o curte mare si multa activitate zilnic, Malinois-ul va va iubi pe zi ce trece tot mai mult, in caz contrar isi va canaliza energia in alte directii si va deveni un mare distrugator. Cainii din aceasta rasa pot fi invatati cu usurinta trucuri noi in fiecare zi, ei au nevoie de un dresaj ferm din partea unui stapan cu personalitate. Blana lor trebuie periata zilnic, deci nu numai de exercitii trebuie sa va faceti griji.

In principiu, Ciobanescul Belgian Malinoi poate fi predispus la urmatoarele boli: torsiunea sau dilatatia gastrica, displazie de sold, epilepsia, cateva tipuri de cancer, afectiuni oculare si displazii de cot.

Cainele din rasa Malinois, video:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.