Animale de companieRabia felină, o boală mortală care poate apărea la pisicile de toate...

Rabia felină, o boală mortală care poate apărea la pisicile de toate vârstele, indiferent de rasă

Rabia felina este o boala virala care poate sa apara la pisicile de toate varstele, indiferent de rasa. Ea este produsa de ,,virusul rabic de strada” care circula in natura si care a fost numit astfel de Pasteur de la cuvantul latin virus – otrava. Acest tip de virus face parte din familia Rhabdoviridae si este sensibil la cloroform si eter.

Aceasta boala afecteaza maduva spinarii si creierul la toate mamiferele, la pisici, caini, dar si la pasari. De asemenea rabia poate afecta si omul. Conform statisticilor milioane de animale cu sange cald din lumea intreaga mor din cauza acestei boli. Din numeroasele cazuri nu toate pot transmite boala, deci unele dintre ele nu sunt o sursa de infectie.

La pisicile domestice riscul rabiei creste in momentul in care acestea intra in contact cu animalele salbatice – cum se poate intampla cu cele care stau la casa sau care traiesc la sate. Cele mai mari focare de infectie apar la animalele salbatice – la vulpi, rozatoare, lupi, lilieci, bursuci – dar si la pisicile nevaccinate care traiesc pe strazi. Pisicile sunt destul de sensibile la aceasta infectie si pot transmite usor boala. Ele devin agresive si astfel sunt un pericol pentru animalele din jur sau pentru om, le pot cauza muscaturi sau zgaraieturi suficient de grave.

Pisica dupa ce intra in contact cu un animal turbat desi ia boala nu prezinta inca de la inceput simptome clare ale infectiei. La unele exemplare simptomele se dezvolta foarte lent si pot fi sesizate abia dupa cateva saptamani sau chiar luni, deoarece perioada de incubatie a acestei boli variza foarte mult, de la cateva saptamani pana la un an. In unele cazuri perioada de incubatie este scurta de 10-15 zile si virusul este activ, ceea ce face ca simptomele sa apara imediat.

rabia felina

Principalele simptome ale rabiei feline sunt: pisica nu-si mai recunoaste stapanul, are o stare de agresivitate, confuzie, oboseala, anxietate, incepe sa miaune ingrosat, puternic si continuu, tine gura deschisa si saliveaza abundent, prezinta semne clare de gastroenterita (varsaturi, diaree), are stari de slabiciune, dezorientare, refuza hrana deoarece isi pierde pofta de mancare si prezinta dificultati la inghitire, la ochi are pupilele inegale, iar in cazuri grave cand boala este in faza terminala are convulsii, paralizii (intai a membrelor si apoi a corpului) si in final moare prin axfisiere datorita paraliziei sistemului respirator. Cel mai mic stimul extern – zgomot, lumina, etc – o determina sa aiba un atac de agresiune.

Aceasta boala nu se poate trata cu medicamente, din nefericire o pisica care sufera de rabie va muri. Pentru prevenirea rabiei feline exista o serie de vaccinari succesive care se bazeaza pe diferite produse biologice si se administreaza mai ales cand animalul este tanar. Orice pisica care are posibilitatea de a intra in contact cu alte animale trebuie sa faca vaccinul antirabic.

In momentul in care se descopera ca pisica a fost muscata de un animal bolnav este necesar ca ea sa fie dusa de urgenta la un medic veterinar pentru a i se face imediat vaccinul antirabic si a fi tinuta sub observatie 4-5 saptamani.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.