Casă și grădinăÎntreținerea gardului viu, pași importanți pentru o creștere corectă

Întreținerea gardului viu, pași importanți pentru o creștere corectă

Despre importanta gardului viu si modul in care acesta poate fi creat puteti afla mai multe informatii din articolul dedicat in totalitate gardului viu. Acest element cu rol estetic si functional pe care il puteti intalni la tot pasul in marile orase si in gradinile oamenilor are nevoie de o ingrijire speciala de aceea, in randurile care urmeaza, va vom prezenta cateva sfaturi pentru intretinerea gardului viu.

Tunderea gardului viu – cel mai important pas

Cu siguranta ati observat ca, din punct de vedere estetic, gardurile vii impresioneaza prin aspect si mai ales prin formele pe care le pot intruchipa dupa ce sunt tunse corespunzator. Unul dintre pasii cei mai importanti pe care trebuie sa ii urmati pentru intretinerea gardului viu este tunderea acestuia. Pentru a va bucura de un gard viu cu un aspect cat se poate de interesant, care sa delimiteze intr-un mod deosebit diversele parti ale gradinii dumneavoastra, este important ca tunderea gardului verde sa se faca intr-un mod cat mai corect.

Este important ca tunderea gardului viu sa se faca in functie de tipul speciilor care il compun, in functie de necesitatile fiecarei plante pentru ca un gard viu format din foioase se va tunde diferit fata de unul alcatuit din rasinoase, dar trebuie sa tineti cont si de preferintele dumneavoastra si de arhitectura casei deoarece, chiar daca la o prima vedere se pare ca nu exista nicio legatura intre casa si gardul viu, cel din urma poate evidentia intr-un mod pozitiv sau negativ intregul aspect al casei si al curtii in general. Este important ca tunderea acestor plante sa se realizeze periodic pentru ca doar asa gardul viu se va dezvolta corespunzator si se va revigora.

Atunci cand tundeti pentru intaia oara un gard viu trebuie sa tineti cont de faptul ca impactul estetic va fi unul foarte mare si este important ca gardul viu sa fie tuns cat se poate de uniform.

Daca gardul viu nu a mai fost tuns niciodata, atunci este vorba despre taierea de formare, un pas foarte important prin care veti decide care este forma ideala a gardului dumneavoastra, forma pe care o veti pastra incepand din acel moment. Alegeti o forma interesanta si foarte practica pe care o veti putea mentine si in viitor cu usurinta.

Alegeti uneltele potrivite, fie o foarfeca foarte bine ascutita, fie o masina special creata pentru tunderea gardului viu si treceti la treaba. Folosirea uneltelor ascutite corect nu doar ca va va face munca mai usoara, ci va afecta foarte putin crengile plantelor. Tineti cont de faptul ca un gard viu poate fi tuns atat pe verticala, cat si pe orizontala.

Si daca va intrebati care este perioada optima pentru ca gardul viu sa fie tuns, primavara si toamna sunt cele mai indicate momente.

Pentru a fi siguri ca nu veti da gres in momentul in care veti tunde gardul viu, va vom oferi un sfat foarte util: incercati sa infigeti in sol cateva nuiele de aceeasi dimensiune pentru a stii cu exactitate care este dimensiunea optima a gardului viu. Mare atentie la denivelari deoarece acestea va pot induce in eroare iar efectul final nu va fi deloc unul placut.

Si chiar daca gardul viu este format din arbusti cu o forma neregulata si acestia vor fi tunsi pentru intretinere.

Prelungiti viata gardului viu prin indepartarea uscaturilor

Alaturi de tunderea gardului viu, un alt pas important pentru intretinerea acestuia il reprezinta indepartarea uscaturilor. Ca in cazul oricarei plante, si speciile care formeaza gardul viu se pot usca si se pot imbolnavi. De aceea, este foarte important ca uscaturile sa fie cat mai rapid indepartate mai ales la inceputul primaverii atunci cand cele mai multe plante inmuguresc si infloresc.

Indepartati zapada pe timp de iarna

Intretinerea gardului viu presupune ca, pe timp de iarna, zapada sa fie indepartata cat mai mult cu putinta deoarece greutatea sa poate rupe firavele crengute.

Udati frecvent gardul viu

Pentru a se dezvolta corespunzator, in special in sezonul cald, gardul viu va fi udat o data la doua zile.

Acestia sunt pasii cei mai importanti pe care trebuie sa ii urmati pentru a va bucura de un gard viu deosebit, care sa uimeasca din punct de vedere estetic si care sa delimiteze gradina cu flori de gradina de legume, sau aleile din curtea dumneavoastra de restul curtii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.