Un peste bolnav se recunoaste atat prin comportament, cat si prin infatisarea diferita de a exemplarelor normale, din aceeasi specie sau varietate. In general, pestii stau culcati pe o latura, atat la suprafata apei (iau pozitii anormale, cu burta in sus sau capul in jos), cat si pe fundul acvariului, sau inoata molatec la suprafata apei, scot capul din apa si fac eforturi sa inghita aer, unii au leziuni pe corp, solzii zbarliti, inotatoarele faramitate.
Una din boli la pestii de acvariu este hidropizie infectioasa acuta – pestii inoata molatec, refuza hrana, nu reactioneaza la stimuli. Solzii sunt zbarliti, ochii iesiti din orbita, au lichid in cavitatea abdominala. Pentru a combate boala, se distrug pestii bolnavi (nu rezista tratamentului).
Anoxie – pestii vin la suprafata apei si fac eforturi sa inghita aer sau fac salturi in afara apei. Corpul lor are un colorit palid, cadavrele au gura deschisa. Pentru a combate boala se recomanda schimbarea totala a apei.
Hidropizie infectioasa cronica – aceasta este una dintre bolile pestilor de acvariu, cand comportamentul acestora este normal, dar acestia prezinta ulcere sau echimoze pe piele, au inotatoarele fragmentate. Tratamentul este un amestec de cloramfenicol in hrana 1mg/1kg timp de 3-8 zile.
Mycobaterioza (tuberculoza) – pestii inoata molatec, refuza hrana si se grupeaza pe la colturi, sunt slabiti. Prezinta un colorit deschis, mici ulcere sau nodozitati pe organele interne. Se recomanda bai si injectii cu streptomicina 4%.
Saprolegmiaza – comportamentul este normal (la infestari usoare) si refuza hrana, inoata molatec (la infestari grave). Pe corp, inotatoarele, gura, ochii au un fel de pasla alb murdara. Pentru combaterea bolii se fac bai cu verde malachit 1g la 50000-100000 l apa, 15 min.
Oodiniaza (infestare cu Cryptocarion) – la pestii marini, inoata molatec la suprafata apei. Prezinta puncte albe pe branhii, pe corp, ochi, inotatoare, gura. Se fac bai cu acetat de cupru 0,2 mg 2% sau bai cu verde malachit 1/50000-100000, 1-15 min.
Dermatita infectioasa (cand nu se gasesc paraziti) – comportamentul aproximativ normal, pestii au ulcere sau pete alburii pe corp. Tratamentul consta in bai cu cloramfenicol 4%, 2-3 zile.
Una din boli la pestii de acvariu, cand acestia iau pozitii anormale (cu capul in jos), sunt slabiti si apatici, este plistoforaza (se cauta parazitul). Semnele bolii sunt mici noduli in musculatura si organe cu aspect sticlos. Combaterea bolii se face prin distrugerea pestilor bolnavi.
Ihtiofoza (se cauta parazitul) – pestii sunt apatici, pierd echilibrul, sunt slabiti. Au mici noduli in musculatura, inima, rinichi. Se recomanda amestecarea in hrana de parachlorofenoxetol 0,1%, 3-4 zile.
Adenom tiroidian – comportamentul este aproximativ normal, dar gusa este mult umflata, operculele nu se pot inchide. Combaterea bolii consta in indepartarea pestilor bolnavi.
Sunt si boli la pestii de acvariu numite ihtioftiriaza (au mici puncte albe pe corp, inotatoare, gura, ochi si branhii) si ,,trichodiniaza” (mucozitati pe branhii si corp) cand pestii inoata molatec la suprafata apei si tratamentul este asemanator ca si la boala sarolegmiaza.
Electrocutare – toti pestii morti, botul larg deschis si cu inotatoarele rasfirate. Se verifica izolarea aparatului electric.
Infestare cu monogene (se cauta parazitul) – pestii inoata molatec la suprafata apei, au mucozitati si puncte hemoragice pe corp si branhii. Se fac bai cu sare 2-3%, 3-5 min, sau clorura de amoniu 1%, 1 min.
Una din boli la pestii de acvariu cand acestia stau pe fundul acvariului este bulimia – au abdomenul balonat, la disectie se constata traiectul digestiv plin cu alimente putin digerate. In acest caz, se intrerupe alimentatia 3-4 zile, se distribuie hrana in portii, in cantitate mica.
Aerofagie – exemplarele bolnave stau in pozitie verticala, cu gura deschisa, sau plutesc la suprafata apei, cu abdomenul in sus. Abdomenul este balonat, din gura ies bule de aer. Combaterea bolii se face prin scoaterea pestilor pe un platou umezit, prin zbatere isi elimina aerul inghitit.
Intoxicare cu fum de tutun – pestii stau pe fundul acvariului, au contractii la inotatoare. Corpul are un colorit palid. Se schimba total apa si se aeriseste camera.
Intoxicare cu clor – pestii inoata la suprafata apei, pierd echilibrul, uneori apare mortalitate in masa. Pestii au ochii tulburi, branhii sangerande (cu varfurile albe). Combaterea bolii se face prin schimbarea totala a apei.
Cand majoritatea exemplarelor, care populeaza un acvariu, dau semne de imbolnavire sau mortalitatea apare brusc, inseamna ca boala se datoreaza factorilor fizico-chimici. Cand boala se manifesta doar la o singura specie, la specii inrudite, atunci agentul cauzator este un organism. In acest caz nu mor toate exemplarele, sunt unele care se imbolnavesc, unele fac boala sub o forma usoara, iar altele sub o forma grava (acestea mor in scurt timp).
In dorinta mentinerii sanatatii pestilor pe care ii creste, acvaristul trebuie sa recunosca din timp principalele forme de boli la pestii de acvariu – lucru important in combaterea acestor boli, prin tratamente corespunzatoare.