Casă și grădinăCum alegi corect plantele și florile pentru grădina ta

Cum alegi corect plantele și florile pentru grădina ta

Nu se poate sa ai o casa mare, cu mansarda si balcon si sa nu ai o gradina unde sa te relaxezi si unde sa ingrijesti desigur tot pentru relaxare diverse sortimente de flori pentru gradina. Putem chiar spune ca farmecul unei case este dat de gradina pe care o are si de plantele din ea, ce te incanta cu mirosul si culorile lor.

Pentru o gradina de invidiat e nevoie, desi poate parea absurd, de o strategie si de minime cunostinte ce tin de cresterea plantelor. Putem tine pentru asta cont de urmatoarele:

  1. Daca vrem sa avem in gradina pe parcursul celor trei anotimpuri mereu flori inflorite, e necesar sa plantam atat flori de primavara, de vara, cat si de toamna;
  2. Putem alege specii de flori pentru gradina care stim ca infloresc in toate cele trei anotimpuri;
  3. Este important sa stim daca florile pe care le-am ales sunt flori anuale sau perene. Spre deosebire de cele perene (irisul, margaretele, crizantemele, bujorii), cele anuale (petuniile, panselutele) sunt plantate, infloresc, fac seminte si mor, iar in primavara urmatoare nu mai rasar;
  4. Sadirea lor este importanta, astfel incat sa nu fie colturi de gradina goale, dar nici sa se sadeasca flori de toamana peste cele de primavara care nu mai au frunze si nu se mai vad, avand doar radacina in pamant.

Asadar, nu e totul o joaca, desi astfel poate parea gradinaritul, si mai ales atunci cand vine vorba de flori. Nu in ultimul rand pentru amenajarea unei gradini trebuie sa ne hotaram ce dorim sa realizam (vrem o anumita forma a straturilor, flori de o anumita culoare). Dupa ce s-au stabilit aceste lucruri este important de stiu si ce tip de pamant prefera florile sau daca trebuie ingrijite intr-un anumit mod (udate din abundenta, mutate pentru a inflori, asa cum sunt lalelele).

Una dintre aceste flori este nu numai iubitoare de caldura, dar ii place extrem de mult si solul bogat in nisip, ce poate fi chiar pietris. De aici si numele ei. Nu in ultimul rand este una dintre acele flori pentru gradina ideal de plantat langa bordurile si aleile de ciment. Dau un aspect placut acestora si floarea nu are nici o problema sa creasca astfel. Culorile pe care le poate avea: roz, violet, alb, galben, postocaliu, rosu.

plante pentru gradina ta

Gama este astfel mare indiferent de ce tema coloristica alegem pentru gradina noastra. In ceea ce priveste Barba-imparatului, aceasta nu este o floare perena, nerezistand temperaturilor de iarna. Daca o alegeti totusi pentru gradina va va incanta cu rosu-violetul petalelor sale si va va anunta cat este ceasul deoarece infloreste la ora 4. Levantica va fi cea care va inflori din mai pana in august, iar daca o alegeti floarea ei uscata poate fi folosita si pentru a decora si parfuma placut casa.

Eschscholzia californica ce poate avea culoarea portocaliu, galben, roz sau rosu se inmulteste prin seminte, iar pentru a o face sa infloreasca mereu este recomandat sa i se rupa varfurile. Ultima dintre recomandarile de flori pentru gradina rezistente la canicula este Pestemon. Floarea sa are aspectul unui clopotel si culorile pe care le poate avea sunt rosu, albastru, violet, alb si roz.

Dar pentru ca nu am trecut in revista nici una din florile obisnuite, iubitoare de temperaturi si umiditate moderata ne vom opri asupra celor mai intalnite in gradinile romanesti. Una dintre ele este margareta. Infloreste toata vara, animand astfel gradina. Bujorii ce infloresc din mai pana in iunie si au diverse culori (rosu, roz, alb).

Crinii, ce se inmultesc prin bulbi, au de asemenea culori diverse, pot incomoda doar prin mirosul lor puternic. Din categoria florilor de primavara sunt evident cunoscute zambilele, lacramioarele, narcisele, toate fascinand in primul rand prin mirosul lor. Daca gradina este una mare si astfel de flori nu incomodeaza se pot planta si arbusti cum sunt liliacul si  iasomia.

Dar este totusi toamna si nu putem sa nu mentionam flori pentru gradina care ne incanta in acest sezon si pe care le vedem deja inflorite. Sigur ca este vorba despre crizanteme. Originare din Asia, vin sub o varietate mare de culori si sunt extrem de rezistente. Pot fi plantate in gadina sau pot fi tinute in ghiveci.

Daca sunt culese si puse in vaze, rezista saptamani intregi. Mai nou le vedem in marile orase decorand spatiile verzi, simbolizand venirea toamnei. Se pot inmulti prin dividerea tufei. Asadar, sunt atat de multe specii si se pot face atat de multe combinatii care sa ne insufleteasca gradina, alegerea este mereu a noastra.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.