In luna a treia de sarcina, exista ceva schimbari in bine pentru femeia insarcinata: starea de oboseala accentuata se mai diminueaza (ba chiar se poate simti energica), iar starile atat de neplacute de greata nu o mai supara de obicei la fel de mult (desi sunt si ghinioniste ce se confrunta o perioada mai indelungata cu greturi). Spre sfarsitul lunii a treia, cresterea in greutate ar trebui sa fie vizibila, in special in zona taliei; burtica este vizibila, iar uterul se deplaseaza in partea de sus a abdomenului; poate sa apara si linea nigra, acea dunga inchisa la culoare ce traverseaza abdomenul.
Problemele cele mai comune cu care se confrunta femeia insarcinata tin de crampele stomacale (date de constipatie sau balonare), de arsuri, de dureri ascutite in abdomen (dureri scurte date de cresterea uterului, care cauzeaza intinderea ligamentelor), de senzatia de caldura si transpiratia in exces (date de circulatia sangvina intensificata), de retentia de apa (ce poate cauza umflarea fetei si a extremitatilor).
In luna a treia de sarcina, femeia insarcinata poate observa ca are un apetit sexual neobisnuit de crescut: modificarile hormonale si circulatia intensificata au ca efect si marirea libido-ului. Daca sarcina evolueaza normal, fara a fi in risc, femeia se poate bucura fara griji de o viata sexuala activa, ceea ce ii ofera numai beneficii (sigur, unele persoane nu se simt in largul lor cu ideea de a face dragoste in timpul sarcinii, aceasta fiind strict o optiune personala). Se poate observa la multe femei insarcinate acea stralucire despre care se vorbeste: fata, parul si unghiile devin stralucitoare (parul si unghiile cresc mai rapid si au un aspect frumos si sanatos).
Ce poate face femeia insarcinata in luna a treia de sarcina:
Ingrijirea pielii. Dinainte de luna a treia de sarcina, se prea poate ca femeia sa se confrunte cu mici neplaceri, precum o piele uscata sau prea grasa si acnee sau pete pe fata. De asemenea, de acum incolo este foarte probabil sa apara varicele si celulita (provocate si de retentia de apa).
Femeia poate folosi inca de pe acum o crema speciala contra celulitei si a vergeturilor (aceasta lupta nu este niciodata inceputa prea devreme!), cu care isi poate masa intreg corpul. Cat despre ten, a se proteja de razele solare este important, de aceea o crema cu factor de protectie solara este recomandata; impotriva acneei, exista creme cu acid glicolic recomandate inclusiv femeilor insarcinate.
Inscrierea la un curs prenatal. Daca pana acum nu a facut-o, este timpul ca femeia insarcinata sa caute un modul de curs prenatal, fie unul gratuit din maternitate, fie unul cu plata. Acest curs este foarte bun, oferind atat informatii, cat si sfaturi valoroase si oferind femeii sansa sa cunoasca alte viitoare mamici.
Drepturile femeii insarcinate. Cunosti toate drepturile pe care le ai, in special cele legate de serviciu si concediu? Este bine ca femeia insarcinata sa se informeze in detaliu asupra legislatiei si asupra reglementarilor privitoare la concediul prenatal, concediul de maternitate, programul de munca etc.. Se recomanda femeilor insarcinate sa stabileasca programul de munca in asa fel incat sa beneficieze de o pauza de pranz prelungita, in care sa isi permita un pui de somn. O discutie cu superiorul sau, in care se stabilesc toate detaliile, este necesara.
Tinerea sub control a senzatiei de foame, fara abtinerea de la mancare – nu iti interzice sa iei o mica gustare daca iti este foame; daca te abtii, vei manca excesiv apoi la masa; este de preferat sa iei des cate o mica gustare decat sa consmi prea mult la masa (o gustare pe cat se poate sanatoasa, nu dulciuri, rontaieli sau fast-food!). La masa nu trebuie sa mananci foarte mult, insa este important sa simti ca te-ai saturat (nu te obliga sa mananci mai putin decat ai nevoie, caci aceasta nu va duce decat la o foame constanta si la pofte). Nu este adevarat ca trebuie sa mananci pentru doi, insa este important sa mananci cat iti cere organismul, pana ce nu mai simti foamea.
A sta cu stomacul gol nu este o cale adecvata sa iti limitezi cresterea in greutate. Si nici regimurile stricte, dietele alimentare restrictive. Nu urma nici o dieta restrictiva – chiar daca iti este recomandata de catre cineva cunoscut. In timpul sarcinii, femeia trebuie sa manance cat mai variat pentru a isi asigura nutrientii, iar a tine o dieta restrictiva este o alegere cat se poate de proasta (femeia insarcinata trebuie sa se gandeasca la bebelus si nu la silueta sa!).
Multe tinere mamici se lauda ca au tinut dieta X sau Y si ca astfel nu s-au ingrasat – insa cresterea in greutate este necesara si sanatoasa (cand se incadreaza in limitele acceptate). O dieta care elimina anumite substante nutritive din regim este cat se poate de daunatoare. In schimb, a pastra un regim alimentar sanatos, bogat in fructe si legume si sarac in grasimi si dulciuri este o optiune cat se poate de buna. Mesele mici si frecvente si hidratarea sunt importante si in plus combat neplacutele arsuri pe gat, la inima si stomac cu care se poate confrunta femeia insarcinata.
Femeia insarcinata se poate bucura fara griji de libido-ul crescut, atat timp cat medicul nu i-a interzis sa faca dragoste!(in unele sarcini cu risc crescut, se interzice totusi activitatea sexuala). A face dragoste este cat se poate de benefic pentru femeia insarcinata, oferind relaxare, reenergizare si oferind acum senzatii mult mai intense (atat timp cat nu este oprita de dureri sau balonare, nu exista motive sa fie abstinenta, in afara de optiunea sa personala). In orice caz, bebelusul nu este in nici un fel de risc, fiind complet protejat (nu, nu vede si nu simte nimic!).
Daca exista probleme de vedere, care pot sa apara in timpul sarcinii, un consult oftalmologic este impus; femeia insarcinata are deseori ochii uscati, durerosi la lumina si chiar dificultati de vedere; dioptriile la ochelari trebuie frecvent schimbate in timpul sarcinii. Cand soarele este puternic, se recomanda purtarea unor ochelari de soare care sa protejeze ochii si daca sunt foarte uscati, se pot utiliza picaturi.
Durerile abdominale scurte si ascutite sunt normale si sunt cauzate de deplasarea si cresterea uterului, ceea ce intinde ligamentele. La miscari bruste sau la eforturi fizice, este normal ca acestea sa se manifeste. Femeia trebuie sa gaseasca o pozitie comoda, sa doarma pe o parte si sa se miste fara graba. Aceste dureri nu sunt motiv de panica – in plus, deja din luna a treia de sarcina, riscurile scad semnificativ (odata cu sfarsitul acestei luni, se termina si perioada cea mai vulnerabila, trimestrul intai al sarcinii). Totusi, daca aceste dureri se manifesta constant, daca sunt intense si daca femeia insarcinata observa sangerari, este necesara instiintarea imediata a medicului.