Animale de companieStabyhoun originar din Olanda - o rasă de câini de vânătoare potrivită...

Stabyhoun originar din Olanda – o rasă de câini de vânătoare potrivită pentru o persoană activă

Stabyhoun face parte din grupul cainilor de aret, specializati pe cautarea vanatului cu pene, din categoria cainilor de vanatoare. Ca animal de companie, cainele Stabyhoun este loial, docil, calm, ascultator, inteligent si usor de dresat.

Rasa Stabyhoun are statura puternica, masculul are inaltimea ideala de 53 cm, iar femela de 50 cm. Greutatea standard a unui exemplar adult este cuprinsa intre 15-20 kg. Acest caine este cunoscut si cu numele de Frisian pointing dog, el fiind dezvoltat in padurile Frisian ale provinciei de nord Friesland, in sec al XIX-lea. Stramosii sai au fost cainii Spaniel ce au fost adusi de catre spanioli in aceasta tara. Unii crescatori spun ca rasa se inrudeste cu cainele de rasa portugheza Cao de Aqua, care este cunoscut ca rasa din sec al XVII-lea. Si acesta era un caine de vanatoare, bun si ca animal de tractiune, animal de paza sau de companie.

Cainele Stabyhoun se remarca prin calitati excelente pentru a fi utilizat la vanatoare, este vigilent, mereu activ, vioi, in alerta, are un nivel de activitate ridicat.

Standardul rasei a fost aprobat in anul 1942, iar cinci ani mai tarziu s-a infiintat primul club al crescatorilor de astfel de caini. Cainele Stabyhoun este de dimensiune medie, are corpul puternic, spatele drept, cu lungimea mai mare decat inaltimea. Capul este mare, craniul destul de larg, urechile de lungime medie, pozitionate sus pe craniu si lasate pe langa cap. Nasul este negru, ochii sunt mari si au irisul de culoare maro.

Coapsele sunt puternice, coada este foarte mare si prevazuta cu fire lungi de par. Membrele anterioare si posterioare sunt destul de scurte si acoperite cu fire de par. Intregul corp este acoperit cu blana, alcatuita din fire de par de lungime medie, in culori diferite, de maro, portocaliu, negru cu numeroase pete albe mai mari sau mai mici.

Stabyhoun
Stabyhoun

Ca animal de companie este potivit pentru o persoana activa, iar natura sa calma si devotata il face sa fie un companion deosebit pentru aceasta. Este credincios stapanului si familiei acestuia, un prieten adevarat, se joaca bucuros cu cei mici, cu alte animale de companie sau cu membrii familei, copiii.

Cresterea acestui caine nu este dificila, este nevoie sa fie plimbat in fiecare zi pentru ca este foarte activ, de aceea ar fi potrivit sa fie tinut la o casa in mediul suburban sau rural unde sa aiba o curte ingradita, in spatiul careia sa-si consume energia. Blana sa deasa trebuie pieptatanata regulat, macar o data pe saptamana, spre a fi mentinuta frumoasa si ingrijita.

Nu este necesar sa fie spalat foarte des, doar cand blana sa a devenit prea murdara, o data la patru saptamani este suficient. Sanatatea acestui caine este buna, singura afectiune de care poate suferi in viata lui este displazia de sold, la care este predispus din cauza faptului ca este foarte activ.

Speranta de viata la cainele Stabyhoun este de aproximativ 13 ani.

Video – Cainele Stabyhoun:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.