Sarcină & BebeSchimbări specifice întâlnite de femeia însărcinată în luna a șasea de sarcină?

Schimbări specifice întâlnite de femeia însărcinată în luna a șasea de sarcină?

In luna a sasea de sarcina, cresterea continua a uterului poate cauza unele dificultati de respiratie, femeia insarcinata respirand mai greu, sacadat si gafait din cauza presiunii crescute asupra diafragmei (de aceea sunt foarte utile exercitiile de respiratie). Burtica fiind in continua crestere, cauzeaza intinderea pielii de pe abdomen, ceea ce poate naste mancarimi, dar si inesteticele vergeturi. Deoarece bebe este din ce in ce mai activ, facand tumbe si rostogolindu-se (de multe ori, exact cand mamica sa vrea sa se odihneasca!), aceste miscari sunt vizibile, burtica tresarand la miscarile micutului.

Senzatia de foame se poate intensifica acum, pentru ca micutul are nevoie de din ce in ce mai multi nutrienti (solutia – mesele mici si dese). In luna a sasea de sarcina sau in urmatoarea, femeia insarcinata ar trebui sa faca o verificare a glicemiei – ce urmareste sa depisteze diabetul gestational, o problema destul de comuna in timpul sarcinii.

Incepand cu luna a sasea, femeia insarcinata trebuie sa se pregateasca sa resimta contractiile Braxton-Hicks, incordari bruste ale burticii insotite de dureri ascutite, asemanatoare crampelor menstruale (aceste contractii sunt normale in evolutia sarcinii spre termen).

Ce poate face femeia insarcinata in luna a sasea de sarcina?

Controlul medical lunar – in afara de testele de rutina, de ecografie, de verificare a greutatii, a tensiunii, este important ca medicul sa urmareasca nivelul de fier (pentru a depista anemia) si nivelul glicemiei (pentru a depista diabetul gestational). Diabetul gestational este o problema relativ comuna a femeilor insarcinate, insa este o forma temporara si usoara (prezinta risc pentru sarcina doar daca nu este depistat). Odata depistat (semnele sunt setea, oboseala), va fi tratat prin dieta, exercitii si anumite medicamente.

Despre edem. In special daca temperaturile de afara sunt ridicate, picioarele si bratele femeii insarcinate se pot umfla considerabil (vinovata este retentia de apa). Pentru ameliorarea acestei neplaceri, hidratarea, dieta fara sare, hainele largi si pozitionarea picioarelor in sus sunt utile. Daca, in schimb, fata se umfla brusc considerabil, poate fi vorba despre preeclampsie – conditie ce va impune repausul la pat o perioada (cand repausul este recomandat de catre medic, se ofera concediu medical).

Despre vergeturi, urme si alunite. Pentru a lupta impotriva vergeturilor, este extrem de benefic un masaj zilnic, cu atentia acordata zonelor predispuse: abdomen, sani, solduri, posterior, picioare, folosind o crema speciala (masajul este si extrem de relaxant si in lipsa unei persoane care sa o ajute, femeia insarcinata isi poate masa usor singura aceste zone).

luna a sasea

Pentru ingrijirea sanilor este important sutienul care sustine bine muschii, fara insa sa ii stranga. Aparitia unor noi alunite pe corp nu este neobisnuita in timpul sarcinii, la fel modificarea culorii alunitelor vechi (daca exista mancarimi sau dureri, insa, este impus un control dermatologic).

Durerile de spate nu o iarta pe femeia insarcinata: a mentine pe cat posibil pozitia dreapta fara a se cocosa, a sta pe scaune cu spatar, a sta intinsa pe o parte, a face bai caldute si a masa usor spatele ajuta la ameliorarea acestora (femeia insarcinata isi poate masa singura spatele: stand pe un scaun fara spatar aproape lipita de perete, ea poate pune intre perete si spatele sau o minge, apoi se poate misca circular, mingea aplicand astfel presiune pe spatele sau). Carceii sunt inca o neplacere frecventa: rotirea labelor picioarelor, masarea lor usoara si plimbarile pot ajuta considerabil.

Anxietatea – cu cat se apropie termenul, cu atat femeia insarcinata se poate confrunta cu o anxietate crescuta, ceea ce duce uneori si la cosmaruri urate care ii saboteaza odihna. A avea cui sa ii impartaseasca temerile, a tine chiar un jurnal de sarcina o poate ajuta. A trai pozitiv sarcina implica sprijin emotional si activitati placute – iata, o idee este atat scrierea unui jurnal de sarcina, cat si crearea unui album de fotografii de sarcina (ce vor fi amintiri pretioase in viitor).

Depresia in timpul sarcinii – din nefericire, exista multe femei insarcinate care se confrunta cu depresia in timpul sarcinii. Este important sa se stie ca depresia nu este o simpla stare care va trece de la sine, asadar cand se suspecteaza ca viitoarea mama este depresiva, medicul trebuie anuntat (depresia nu implica doar tristete si frica, ci si ganduri morbide, pesimism exacerbat, lipsa de orice interes pentru diferite lucruri inainte placute, izolare si singuratate).

Ajutor in gospodarie. Femeia insarcinata oboseste mult mai repede – in plus, este bine sa evite orice activitate care ar implica aplecari, ridicare de obiecte grele, stat mult in picioare, urcat pe scaune etc.. Odihna este cuvantul de ordine, in luna a sasea de sarcina lipsa odihnei putand exacerba starile emotionale negative. De aceea, ea va avea nevoie de tot ajutorul posibil in casa, fiind atat de important sa se menajeze.

Bebe va avea o camera? In acest caz, femeia insarcinata isi poate ocupa placut si util timpul decorand si aranjand spatiul ce va fi al micutului – apare si acel instinct de a pregati « cuibul ». Evitand treburi prea solicitante sau riscante, raman multe de facut, de la alegerea pieselor de mobilier si a obiectelor esentiale la decorarea spatiului bebelusului, asa incat sa se creeze un ambient cald si vesel.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.