Cât de periculoase sunt intoxicațiile cu aspirină la câini și pisici? Ce poți face când recunoști simptomele

0
2698
Caini si pisici
Caini si pisici

Cei care au animale de companie – caini si pisici – trebuie sa stie ca multe medicamente care sunt folosite de oameni in ameliorarea simptomelor unor afectiuni si boli, sunt interzise la astfel de patrupezi. Unul dintre aceste medicamente este aspirina. Daca o pisica sau un caine are dureri cauzate de o anumita afectiune, stapanul poate crede ca prin administrarea de aspirina ii amelioreaza simptomele. In realitate aspirina ca medicament antiinflamator nesteroidian a fost folosita de medicii veterinari la anumite animale (in scop analgezic, pentru reducerea inflamatiilor si in probleme legate de coagularea sangelui), insa intr-o anumita doza chiar mica poate face rau la animalele de companie. In concluzie NU se da aspirina la caini si pisici.

In momentul in care aspirina este ingerata de animal, ea este distribuita in tot corpul sub forma acidului salicilic. Avand in vedere faptul ca la pisici lipseste enzima care metabolizeaza acest acid salicilic se intelege de ce pot sa apara simptome care arata ca animalul se simte rau, este intoxicat cu acest produs.

Principalele simptome ale intoxicatiei cu aspirina:

  • Animalul incepe treptat sa aiba stari proaste si isi pierde pofta de mancare.
  • Devine abatut, trist, apatic, depresiv, fara chef de joaca.
  • Are dureri si crampe stomacale, ulceratii la nivelul stomacului si intestinului subtire.
  • Este posibil sa vomite cu firisoare de sange si aiba stari de diaree.
  • La unele exemplare este afectat sistemul nervos, astfel ele pot avea o stare de slabiciune, mersul devine necoordonat si intra in colaps.
  • In cazuri grave de intoxicatie cu aspirina, animalul isi pierde cunostinta si moare.
Citește și:  Specii de păsări: Canarul izabel din Familia Frigillidae, peste 30 de tipuri de culori în care apare canarul izabel

La aparitia unor asemenea simptome este necesar ca patrupedul sa fie dus la o clinica veterinara pentru a primi ajutor medical de specialitate. Stapanul care stie sigur ca animalul a ingerat aspirina (nu conteaza daca accidental sau nu) trebuie sa observe ce simptome prezinta acesta si astfel isi va da seama de severitatea intoxicatiei. La medic animalul va fi consultat si i se vor face o serie de analize. De obicei se fac analize de sange si sumar de urina.

In scopul eliminarii aspirinei din organism (la 12 ore de la ingestie) medicul va induce animalului o stare de voma pentru a-l face sa se simta mai bine. Astfel va reduce pe cat posibil cantitatea de aspirina din corpul patrupedului si ii va reduce riscul de a suferi de leziuni intestinale si stomacale permanente. De asemenea ii va administra carbune activat care poate absorbi din stomac o mare parte din aspirina ingerata, care a mai ramas. Daca animalul este deshidratat si anemic i se va aplica un tratament care sa-i asigure necesarul de lichid si vitamine in corp, ii va prescrie un tratament cu fluide si medicamente pentru protejarea mucoasei gastro-intestinale dar si pentru consolidarea sistemului imunitar.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.