Hotararea de a amenaja primul acvariu nu este o joaca, trebuie sa aveti in vedere ca in acel mediu pe care il tineti intr-un colt al camerei si pe care il admirati mereu au loc procese biologice importante si nu in ultimul rand primul acvariu reprezinta casa unor fiinte vii foarte sensibile si de care trebuie sa aveti mare grija. Daca nu sunteti o persoana ordonata, daca nu ati avut niciodata un animal de companie, amenajarea primului acvariu poate constitui o problema, insa daca sunteti hotarati si pasionati de acvaristica veti reusi sa dati nastere unui colt de natura minunata ce va fi admirat atat de intreaga familie, cat si de prieteni.
Trebuie sa luati in calcul ca un acvariu nu trebuie plasat sub nici o forma intr-un dormitor, pentru ca pe parcursul noptii plantele de acvariu consuma oxigenul si elibereaza dioxidul de carbon. Asadar primul acvariu va trebui amplasat intr-o camera in care nu se doarme.
Dimensiunile pe care vi le recomandam pentru primul acvariu sunt de maxim 10 litri, pentru a fi mai usor de curatat si manevrat. In acest fel va veti obisnui cu amenajarea unui acvariu, cu intretinerea lui si cu populatii diferite de pesti de acvariu. Nu va lasati influentati de filmele in care vedeti acvarii rotunde. Sunt mai atragatoare bineinteles, insa in realitate aceasta forma nu face decat sa suprasolicite sistemul nervos al pestilor, care incet – incet vor dezvolta diverse afectiuni, care le vor pune in pericol viata si vor fi destul de greu de tratat.
Va recomandam forma dreptunghiulara, cu inaltimea mai mica decat lungimea pentru ca un acvariu cu un raport invers al inaltimii fata de lungime nu va fi niciodata suficient de oxigenat, pestii se vor deplasa mereu catre suprafata apei, simtind o nevoie acuta de oxigen mai ales dimineata. Avand in vedere ca primul acvariu trebuie sa fie unul usor de intretinut va recomandam cea mai comuna forma de acvariu si anume dreptunghiulara cu inaltimea mai mica decat lungimea.
Primul acvariu trebuie sa aiba de asemenea un capac, va recomandam capacele cu neon incorporate, pentru ca acvariul dumneavoastra are nevoie si de iluminare. Stim ca sunteti nerabdatori si va doriti ca dupa ce cumparati vasul de acvariu sa mergeti direct sa cumparati pestii pentru a-l popula, insa trebuie sa mai aveti rabdare.
Mai sunt cateva aparaturi pe care le cumparati si avand in vedere acest lucru, este recomandat ca acvariul sa fie alimentat la un prelungitor securizat, ca in cazul in care curge apa pe el sa intrerupa alimentarea la curent. Avand in vedere ca sunteti incepator, posibilitatea de a pierde apa este foarte mare si este mai bine sa va asigurati din timp.
Aparaturile care trebuie cumparate pentru primul acvariu si de care va veti folosi si in cazul in care doriti sa avansati si sa amenajati alt acvariu sunt:
– fierbator cu thermostat, in functie de cati litri are acvariul dumneavoastra: apa in care locuiesc micutele dumneavoastra animale de companie trebuie sa aiba o anumita temperatura pentru ca acestia sa isi traiasca viata in bune conditii. Termostatul va scapa de grija incalzirii excesive a apei, dar si de eventualitatea racirii acesteia. In momentul in care temperatura creste peste nivelul setat de dumneavoastra, fierbatorul se va opri, iar in momentul in care temperatura din acvariu scade sub nivelul setat de dumneavoastra, fierbatorul va porni automat si o va incalzi.
Bineinteles ca va intrebati ce temperatura trebuie sa aiba apa din acvariu, aceasta difera in functie de pestii cu care veti popula acvariul. In cazul in care doriti sa populati acvariul cu aceeasi specie de pesti, lucrurile sunt simple, va interesati la cel de la care ati cumparat pestii ce temperatura este optima pentru cresterea lor si o setati pe termostatul fierbatorului, insa in cazul in care vreti sa populati acvariul cu specii diferite de pesti, trebuie sa va asigurati ca acestia prefera acelasi interval de temperatura pe care il aflati tot de la persoana de la care ati achizitionat pestii;
– filtrul de apa in functie de cati litri are acvariul dumneavoastra: chiar daca va cumparati pesti din specia sanitari, acestia nu vor putea face fata si va trebui sa va cumparati un filtru de apa care are rolul de a filtra in permanenta apa, atat de fecalele pestilor, cat si de resturile de mancare;
– aerator cu bule de aer: acesta are rolul de a oxigena apa din acvariu, chiar daca v-ati cumparat plante naturale de acvariu, in unele cazuri acestea nu oxigeneaza suficient si veti avea nevoie de mai mult oxigen, pe care vi-l furnizeaza aeratorul.
Urmatorul pas pe care vi-l recomandam este cumpararea nisipului care nu trebuie sa fie nici prea fin, nici format numai din pietre. Marimea bobului de orez este ideala si va scapa de multe probleme pe care le-ar genera celelalte tipuri de nisip cum ar fi ph-ul acid.
Primul acvariu este aproape gata, tot ce mai trebuie sa faceti dupa ce ati introdus nisipul, plantele de acvariu si aparaturile este sa introduceti apa. Urmatorul pas ar fi introducerea pestilor, insa acest lucru nu este posibil decat dupa minim o saptamana. Apa introdusa nu are nimic in comun cu viata, biochimia ei nu este nici pe departe pregatita sa ii primeasca pe micii locatari. Plantele, nisipul, filtrul, dar si aeratorul o vor pregati timp de o saptamana.
Dupa o saptamana puteti merge sa cumparati pestisorii, insa cand ii aduceti acasa nu ii introduceti direct in acvariu, lasati minim 10 minute punga in care i-ati transportat sa pluteasca deasupra apei din acvariu, astfel incat echilibrul termic sa se produca. Apoi cu un paharel introduceti din 5 in 5 minute apa din acvariu in punga. Abia dupa circa 20 de minute pestisorii pot popula primul acvariu pe care l-ati pregatit cu atata grija pentru ei.