Copii & adolescențiConsumul de alcool - cu consecințe grave în rândul adolescenților

Consumul de alcool – cu consecințe grave în rândul adolescenților

Adolescentii si alcoolul sunt in zilele noastre doua realitati interdependente, din nefericire. Din ce in ce mai multi adolescenti cu varste fragede (12-14 ani) adopta practica consumului de alcool, fapt vizibil doar printr-un tur rapid al localurilor unui oras. Este vina lor, a prietenilor neseriosi, a parintilor, a scolilor, a societatii in general? Cate putin din toate.

Trebuie luat in serios subiectul adolescentii si alcoolul: potrivit Studiului asupra consumului de tutun, alcool si droguri „ESPAD 2003”, 64% dintre elevii de 16 ani consuma tutun, 80% au consumat cel putin o data alcool, consumul de amfetamine s-a dublat si cel de Ecstasy s-a triplat”(“Litoral fara droguri”). Despre realitatea si consecintele grave ale consumului de droguri s-a vorbit in alt articol (Adolescentii si drogurile).

Cum ramane insa cu consumul de alcool? Subiectul adolescentii si alcoolul ramane in umbra, tratat mult mai putin serios de catre specialistii din multiple domenii. Si mai grav, se poate intampla ca nici parintii sa nu ia de multe ori in serios faptul ca fiul/fica lor adolescent(a) consuma alcool: „ei, este tanar(a), vrea sa se revolte si el/ea putin”, „nu e nimic grav, doar nu se drogheaza”. Da, un adolescent care consuma cateodata in weekend niste bere nu este un fapt grav, ci chiar normal! Insa un adolescent care vine constant seara sau dupa orele de scoala mirosind a alcool nu mai este un fapt atat de normal! Alcoolismul gaseste in adolescenti victimele cele mai fragile si usoare!

Cand vorbim despre adolescenti si alcool, trebuie sa intrebam: de ce cade adolescentul victima alcoolului? In viata unui tanar aflat la aceasta fragila varsta, cel mai important este modelul oferit de cei din jur. Aceasta pentru ca un adolescent este extrem de influentabil si impresionabil si pentru ca el inca nu si-a format o personalitate solida, parerile, ideile si emotiile lui se schimba de la o zi la alta. Astfel ca el va prelua diverse modele de la cei apropiati: parintii lui se destind cu un pahar de alcool in fiecare seara? De ce sa nu faca si el la fel? Colegii sau prietenii lui chiulesc de la scoala si se inveselesc cu o sticla de bere? De ce ar fi el mai fraier?

Da, si in cadrul tematicii adolescentii si alcoolul, cei doi factori esentiali in comportamentul tanarului raman familia si grupul de prieteni. Adolescentii care au probleme serioase legate de dependenta de alcool provin in 90 la suta dintre cazuri din familii in care un membru adult a avut sau are aceasta problema: mama, tatal, bunicii, unchiul… De asemenea, ei provin dintr-un mediu familial nonafectiv si violent, iar alcoolul este portita lor de scapare din aceasta lume rea.

Este nerealist si stupid sa se dea vina pe tanarul influentabil pentru adoptarea acestui comportament: el l-a preluat ca model de la cineva din proximitatea sa si il repeta. Insa, dupa cum s-a mentionat deja, nu este nevoie ca una dintre rudele adolescentului sa fie dependenta de alcool, ajunge simplul model de recreere prin consum.

consumul de alcool dauneaza sanatatii adolescentilor

Mama si tata beau la cina cate un pahar de vin si apoi cate un coniac, spunand cat de mult ii relaxeaza aceasta? Adolescentul va „baga la cap”! Si avand in vedere fragilitatea psihologica si fiziologica a tanarului la aceasta varsta, nu mai este decat un pas spre dependenta: aparitia unei probleme oarecare la scoala, in familie sau in viata amoroasa! Parintii trebuie sa isi observe atent copilul si sa urmareasca simptomele consumului abuziv de alcool.

Cealalta variabila a ecuatiei adolescentii si alcoolul o constituie grupul de prieteni si colegi de scoala. Se stie ca adolescentul vrea sa se integreze in grup cu orice pret si este extrem de influentabil, el adoptand fara prea multa procesare modelul tinerilor „cool”, extravaganti, lipsiti de griji. Daca el va intra in contact cu un grup in care consumul de alcool este o modalitate de distractie si relaxare, va imita si interioriza acest model de comportament.

Pentru tineri, este o adevarata regula aceea de „a te simti bine” cand esti cu grupul. Astfel, consumul de alcool – in special bere – este si un efect al presiunii grupului. In grupurile de adolescenti, consumul de alcool este adoptat „din obisnuinta”, asta se face in diverse ocazii, cand se chiuleste in grup de la scoala, cand se organizeaza cate o intalnire sau o petrecere: se intalnesc si beau ceva.

Adolescentii nu se gandesc la urmari sau la posibile efecte, ei se lasa dusi de val : « la alte mese se bea bere, hai ca imi iau si eu o bere »…Apoi intervine placerea, dupa o bere, el va mai dori inca una, apoi intervine memorarea: dupa o zi tanarul isi aminteste ce bine a fost band bere si distrandu-se si va vrea in mod logic sa repete experienta. Daca un tanar isi ia suc, in timp ce restul consuma traditionala bere, replicile nu se vor lasa asteptate: « ce-i cu tine, ti-e rau ?, ce ti-a venit, ce, esti fraier ?, stai la masa noastra cu posirca aia ?, etc ».

Da, adolescentii si alcoolul sunt doua variabile ale unei ecuatii. Un adolescent va consuma aproape inevitabil deseori cate o bere, doua, trei. Problema apare atunci cand acest comportament se va repeta zilnic sau aproape zilnic, caci psihicul tanarului este extrem de fragil si poate fi grav influentat de alcool. Ce se poate face ?

Intra in responsabilitatea parintilor sa isi urmareasca fiul sau fiica adolescent(a) si sa traga concluziile evidente: cand consumul se permanentizeaza, este imposibil ca un parinte implicat sa nu isi dea seama. Ce poate face el apoi ? Cel mai important este sa comunice cu adolescentul si sa ajunga la radacina raului: cand consumul se permanentizeaza, exista intotdeauna o problema emotionala sau afectiva care a dus la aceasta stare de fapt. Esentialul consta in descoperirea acelei probleme originare. Iar apoi vor exista mai mult ca sigur si solutii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.