Cele noua luni de sarcina au trecut si momentul nasterii de asemenea. Insa emotiile nu au trecut, deoarece prima saptamana acasa cu un nou-nascut este cu adevarat o perioada speciala si plina de peripetii.
Cu siguranta in toata perioada sarcinii, viitoarele mamici vor cauta foarte multe informatii referitoare la ce lucruri se vor intampla atunci cand il vor aduce pe cel mic acasa, insa nimic nu se compara cu momentul in care treceti pragul casei tinand in brate bebelusul. Este foarte bine ca inca din timpul sarcinii viitoarele mamici sa isi faca planuri referitoare la ceea ce vor face atunci cand cel mic va fi adus acasa.
Venirea pe lume a unui copil reprezinta momentul cel mai important din viata oricarei familii, aducand cu sine o serie de schimbari in viata de cuplu. Totul de schimba din momentul in care copilul vine pe lume, iar atitudinea parintilor se schimba si ea radical. Foarte multe mame sunt ingrijorate cu privire la cel mic inca din timpul sarcinii, fiind nesigure pe ele si foarte speriate, considerand ca nu se vor putea descurca atunci cand il vor aduce acasa.
Sa nu credeti ca doar pentru mama este dificil sa se acomodeze cu cel mic in casa; si bebelusul se va simti foarte ciudat, deoarece va fi nevoit sa se adapteze unui noi stil de viata, in afara pantecelui mamei care il ferea de toate pericolele.
Este de preferat ca in prima saptamana de convietuire alaturi de cel mic, atat mama, cat si tata sa stea cu el acasa, deoarece in acest fel acomodarea va fi mult mai usoara pentru toti membrii familiei. Mai mult decat atat, aceste temeri necontrolate, anxietatea, starea de irascibilitate si nervozitate excesiva, pot fi si semne ale unei depresii postpartum care apare, de cele mai multe ori, din cauza neincrederii mamei in sine. De aceea este bine ca in perioada de inceput, mamele sa nu aiba prea multe pretentii de la ele, deoarece in acest fel mai rau se vor stresa si il vor stresa si pe cel mic.
Pe langa bucuria venirii pe lume a bebelusului, nervozitatea cauzata de necunoscut nu reprezinta ceve iesit din comun. Insa proaspetele mamici trebuie sa isi pastreze calmul pentru a nu-l stresa pe cel mic, chiar daca prima saptamana alaturi de el va fi de-a dreptul coplesitoare.
Ce trebuie facut in prima saptamana de viata a copilului, petrecuta acasa
Camera copilului trebuie organizata si aranjata inainte de venirea sa pe lume. Amenajarea camerei celui mic reprezinta o activitate foarte relaxanta pentru viitoarea mamica si o va face sa treaca mult mai usor peste ceea ce va urma. Mai mult decat atat este ideal ca mamica sa faca toate cumparaturile care ii vor fi necesare la sosirea acasa dupa nastere, de la scutece, pana la suzete, biberoane si hrana pentru cel mic.
Camera copilului trebuie amenajata, in asa fel incat sa nu pericliteze in vreun fel viata celui mic, in sensul ca deasupra patutului nu este indicat sa fie agatate polite, rafturi sau jucarii care se pot desprinde si il pot rani. Patul sau trebuie sa fie moale si foarte comod, iar camera trebuie incalzita foarte bine. Ar fi ideal ca unul dintre parinti sa doarma in camera cu cel mic, insa niciodata in acelasi pat. Unele mame chiar isi pierd noptile la inceput, stand de veghe asupra bebelusului.
Exista situatii in care mamele nu prezinta un interes enorm fata de copilul lor, la inceput, insa nu este un lucru ingrijorator. Doar in cazul in care se observa simptomele unei depresii postnatale se pot pune semne de intrebare, insa este perfect normal ca mamica sa se simta oarecum speriata de ceea ce o asteapta. Mamele trebuie sa fie foarte calme si rabdatoare.
Cand vine vorba de hranit bebelusul, multe mame se panicheaza. Este bine ca mama sa il alapteze de cate ori acesta “cere”, insa ar fi ideal ca mamica sa noteze orele la care cel mic a mancat.
Legantaul copilului nu trebuie sa fie foarte brusc, iar mama trebuie sa sustina foarte bine gatul si capul celui mic. Cel mic nu este inca pregatit pentru joaca, deoarece in prima saptamana de viata inca se afla la stadiul de acomodare cu noul mediu, incercand sa descopere ceea ce il inconjoara.
Copilul poate fi imbaiat in adevaratul sens al cuvantului doar in momentul in care buricul acestuia se vindeca. Nici servetelele umede nu sunt prea indicate, putand fi uneori iritante, de aceea copilul poate fi spalat foarte usor cu buretele umed. Baita este de obicei foarte aprecita de catre cei mici. Dupa baie este bine ca mamicile sa unga pielea bebelusului cu un ulei special sau cu o crema de corp, deoarece aceasta este foarte uscata si sensibila in primele saptamani de viata. Foarte multe mame se plang de faptul ca bebelusii lor nu suporta sa li se taie unghiile, de aceea este mai bine ca acestea sa fie pilite, nu taiate.
Pentru evitarea iritatiilor de orice fel, schimbarea frecventa a scutecelor este esentiala
Exista posibilitatea ca micutul sa se trezeasca in timpul noptii, sa planga necontrolat sau sa fie agitat, tocmai pentru ca ii va lua ceva timp sa se acomodeze cu noul sau stil de viata.
Chiar daca prima saptamana acasa cu un nou-nascut este o adevarata provocare, aceasta este unica din punct de vedere emotional si trebuie trecuta cu succes, atat de catre parinti, cat si de catre cel mic. Un start fericit pentru lunga perioada care va urma inseamna ca nu se vor intampina probleme mari in viitor.
Prima saptamana este cea mai grea, se trezeste noaptea de 3-4 ori nu pentru ca nu stie unde este, ci pentru ca ii este foame, asa va fi primele 2 luni, trbeuie nervi de otel si rabdare dar merita. Baia doar dupa ce ii pica cordonu ombilical, pare totul o misiune imposibila, dar cum se descurca fiecare asa ne-am descurcat si noi si probabil fiecare va face la fel. Va astept pe forumul Dli la discutii !