Sarcină & BebeImpactul uriaș pe care sunetul îl are asupra bebelușului încă din burta...

Impactul uriaș pe care sunetul îl are asupra bebelușului încă din burta mamei

O mica minune se afla inauntrul tau. E al tau, face parte din tine, dar cu toate acestea nu poti sa il vezi, sa il auzi, sa stii cand ii este foame, cand ii este frica, cand vrea sa fie luat in brate; poti doar sa il simti atunci cand se joaca cu piciorusele in burtica ta. Si atunci te intrebi? Bebelusul nostru ne simte? Ne aude? Daca da, ce aude bebelusul din burtica mamei?

Simturile bebelusului se dezvolta inca din burtica mamei. Cu toate acestea, exista numeroase bariere care actioneaza ca un tampon asupra sunetului: abdomenul mamei, uterul, membranele si lichidul amniotic. Insa ele doar vor estompa sunetele si le vor reduce intensitatea, astfel bebelusul fiind tinut intr-o legatura permanenta cu exteriorul, fara ca aceasta experienta sa fie traumatizanta.

Bebelusul din burtica incepe sa recunoasca vocea mamei din al doilea trimestru de sarcina. De asemenea, el poate retine melodii, care ii vor ramane in memorie pana dupa nastere. Chiar daca bebelusul nu percepe intreaga melodie, anumite sunete vor ramane intiparite. Sunetul de tobe, de exemplu, este mai usor de receptat decat cel de vioara. Trebuie luat in calcul si faptul ca sunetele inalte, accentul si ritmul nu sunt modificate semnificativ de mediul de tampon.

Acest lucru poate fi de mare ajutor, dupa nasterea copilasului, deoarece in cazul in care acesta este agitat sau nervos, poate fi linistit foarte usor cu melodia/melodiile linistitoare ascultate in timpul sarcinii. Bebelusul din burtica chiar asteapta sa i se vorbeasca, tanjind dupa vocea mamei si mangaierea sa. Vocea mamei este foarte puternica, din moment ce spatiul de transmisie este insusi corpul ei. Intensitatea cu care aceasta ajunge la uter si la bebelus este mult mai puternica decat cea cu care ajung sunetele din exterior.

Daca va intrebati ce impact au sunetele asupra fatului, acestea actioneaza in special asupra pulsului si miscarilor sau chiar ale metabolismului. De exemplu, pentru o modificare a pulsului de aproximativ o ora, sunt de ajuns 5 secunde de sunete. Dupa anumite studii, muzica de calitate poate ajuta enorm la evolutia fatului. Lullaby, opera lui Brahms, se face vinovata de cresterea mai rapida in greutate a unui bebelus din burtica prematur, daca este auzit de sase ori pe zi in secvente de cate 10 minute.

Un fapt interesant este acela ca ascultarea incepe cu 8 saptamani inainte de formarea completa a structurii urechii, proces care se incheie la aproape 24 de saptamani. Drept urmare, auzul este o sursa importanta prin care bebelusul poate acumula informatie.

impactul sunetelor

Daca sunteti curiosi cam cum aude bebelusul ceea ce se intampla in afara burticii care il gazduieste, imaginati-va vocea cuiva care vorbeste din spatele unei draperii grele, dupa spusele specialistului Anthony DeCasper, de la Universitatea Greensboro, Carolina de Nord, sectia de psihologie. Bebelusul poate, de asemenea, sa recunoasca bataile inimii, acestea avand efect calmant pentru micuta creatura. De aceea, dupa nastere, un mod foarte eficient de a linisti bebelusul este de a-l tine la piept, pentru ca acesta sa auda bataile inimii cu care este obisnuit si astfel sa ii creeze o stare de siguranta.

In zilele noastre, exista pe piata chiar jucarii care imita zgomotele auzite de bebelusul din burtica. Astfel acomodarea la lumea mare nu va fi la fel de grea, daca pentru el exista numeroase lucruri ce il fac sa se simta ca in mediul intrauterin.

In afara de zgomotele externe, trebuie sa luam in calcul si ceilalti factori. Astfel, bebelusul din burtica receptioneaza si zgomotele interne, precum sunetele produse de digestie, clipocitul lichidului amniotic si, dupa cum am mai mentionat, bataile inimii mamei.

Un subiect foarte interesant de studiat este daca muzica afecteaza sau nu dezvoltarea fatului. Exista dovezi care arata ca fatul reactioneaza la sunetele muzicii, miscandu-se, dar nu se stie ce anume semnifica aceste miscari pe o scara de la disconfort la bucurie. Un alt aspect al problemei este reprezentat de speculatiile privind inteligenta bebelusului din burtica, expus la muzica. Exista presupuneri conform carora se presupune ca muzica stimuleaza creierul, drept urmare, un bebelus care a ascultat muzica in timpul sarcinii ar trebui sa fie mai destept sau sa isi dezvolte mai usor gandirea matematica.

Daca vrei ca bebelusul tau sa asculte muzica mai usor, poti sa apelezi la o pereche de casti pe care sa le asezi pe burtica. Incearca sa limitezi aceasta experienta la aproximativ o ora pe zi, pentru a nu stimula copilasul. Alte pareri sustin ca nu este nevoie sa tii muzica atat de aproape de bebelus, deoarece lichidul amniotic este un bun conducator al sunetului.

Este recomandata mai ales muzica clasica, cu sunete repetitive si succesiuni linistitoare. In afara de aceasta, asculta orice iti face placere, deoarece daca tu vei fi relaxata si multumita, aceasta stare de bine se va transmite si asupra bebelusului din burtica. Ce aude bebelusul din burtica mamei nu vom sti cu exactitate, insa cu siguranta va simti caldura si dragostea atunci cand ii vom vorbi des si cand il vom delecta cu sunete muzicale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.