Casă și grădinăPassiflora (Floarea pasiunii), o plantă de grădină agățătoare cu o floare magnifică

Passiflora (Floarea pasiunii), o plantă de grădină agățătoare cu o floare magnifică

Passiflora (Floarea pasiunii) este o minunata planta de gradina, agatatoare, cu flori exceptionale. Inainte de descoperirea Americii de catre spanioli, era necunoscuta europenilor. Numele “Passiflora”  (Floarea pasiunii) se leaga de o legenda, din secolul al XVII-lea, potrivit careia un preot italian vede intr-o ilustratie, aflata in posesia unui preot mexican, care era in calatorie la Roma, aceasta incredibila floare, care pare a sugera imaginea lui Iisus rastignit pe cruce, din dragoste (pasiune) pentru oameni  – filamentele din mijlocul corolei sunt asemenea coroanei de spini a lui Iisus, pistilul aminteste de cuiele folosite pentru crucificare, staminele, cu pete rosii, ranile Mantuitorului, iar frunzele, cu pete rotunde ar corespunde celor treizeci de arginti pe care i-a primit Iuda.

Fascinat de o asemenea descoperire, preotul a fost convins ca Dumnezeu a creat o asemenea floare tocmai pentru a le reaminti oamenilor sacrificiul lui Iisus. Misionarii iezuiti de peste ocean se foloseau de aceasta asociere a legendei cu Floarea pasiunii, pentru a convige, de dragostea lui Iisus, populatia indigena.

Planta de gradina – Passiflora (Floarea pasiunii) este originara din zonele tropicale ale Americii de Sud (Mexic, Brazilia), unde creste la marginea campurilor, in locuri fertile si umede. Din pricina defrisarilor, in aceste regiuni, planta este in pericol de disparitie, motiv pentru care, in 1990, a fost creata o societate internationala, care sa gaseasca solutii pentru  protejarea ei.

Passiflora (Floarea pasiunii) este valorificata in fitoterapie, pentru efectul sedativ si antioxidant. Cercetari recente au pus in evidenta calitatile unor substante continute de aceasta planta de a ameliora anxietatea provocata de consumul de canabis sau de alcool.

Cultivare si ingrijire

Dintre cele peste 400 de specii ale Familiei Passifloraceae, Passiflora incarnata si Passiflora caerulea pot rezista temperaturilor scazute din timpul iernii. Planta de gradina – Passiflora (Floarea pasiunii) se poate cultiva in orice fel de sol, cu exceptia celor foarte uscate sau alcaline. Prefera zonele insorite, eventual usor umbrite. In gradinile din climatul temperat, este bine sa fie cultivata langa un zid (care sa o protejeze), cu expunere spre sud sau sud-vest. I se va oferi, de asemenea, posibilitatea de a se agata, putand ajunge la 6-8 metri inaltime.

Toamna, insa, trebuie tunsa foarte scurt si protejata, in jurul radacinii, cu frunze si ingrasamant organic, care se vor da la o parte primavara, de indata ce temperaturile cresc si vremea frumoasa se stabilizeaza. La temperaturi de peste 20 de grade, are nevoie si de o umiditate atmosferica mai mare.

Inflorire

Passiflora
Passiflora

Intreaga vara, planta de gradina – Passiflora (Floarea pasiunii) ofera cu generozitate florile inconfundabile, urmate de fructe comestibile  (fructele verzi, in schimb, nematurizate, sunt toxice). Pe masura ce florile se ofilesc, trebuie inlaturate, pentru a face loc altor boboci. La sfarsitul perioadei de inflorire, toaletarea plantei este garantia ca, in sezonul urmator, va fi si mai bogata si mai puternica. In sere calde si bine luminate, Passiflora poate sa infloreasca tot anul. Cultivata in ghiveci, planta va avea mai multe flori, daca vasul este mai stramt. In caz contrar, se vor dezvolta mai mult frunzele, in detrimentul florilor.

Inmultire

Planta de gradina – Passiflora (Floarea pasiunii) se inmulteste vara, prin butasirea lastarilor semi-lemnosi sau prin marcotaj. Pentru butasire, taiati lastari de 6-8 centimetri, inlaturati frunzele din partea inferioara si infigeti-i intr-un amestec de turba si nisip umed, pus intr-un ghiveci de maximum 8 centimetri inaltime. Infasurati totul intr-un sac de plastic transparent si asezati ghiveciul la lumina moderata, intr-un spatiu racoros. In trei-patru saptamani se vor forma radacini.

Se inlatura folia si mica planta va fi expusa treptat, la tot mai multa lumina. La inceputul primaverii, se transplanteaza Passiflora si se ingrijeste ca o planta adulta. Marcotajul este si mai simplu de realizat, prin aplecarea unui lastar pana atinge pamantul (se poate aseza in apropierea plantei si un ghiveci in care sa infigeti varful unei tije, dupa ce ati inlaturat frunzele din locul respectiv). Dupa ce se formeaza radacinile, se separa noua planta de planta mama.

Daunatori si erori de cultivare

Florile acestei plante sunt sensibile la frig si la atacul parazitilor. Daca Passiflora are frunzele galbene sau nu infloreste este semn ca luminozitatea nu este corespunzatoare. Asigurati-i cateva ore de soare pe zi. Cand foliajul creste abundent si florile lipsesc, probabil ca este vorba de o supraalimentare a plantei. Intrerupeti administrarea de fertilizator. Dintre daunatori, purecii si paianjenii rosii ataca planta cel mai des, mai ales cand aerul este prea uscat. Se combat cu insecticid, daca nu cedeaza dupa ce ati stropit frunzele cu un amestec de apa si sapun.

Planta de gradina – Passiflora (Floarea pasiunii) traieste multi ani si trebuie cultivata separat de alte plante, deoarece le poate acoperi, avand un ritm de crestere accelerat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.