Colecționarea de nasturi, află istoria acestui hobby

0
1339
Colectie de nasturi Foto: www.justsaymaux.com
Colectie de nasturi Foto: www.justsaymaux.com

Una dintre cele mai inedite pasiuni este cu siguranta colectionarea de nasturi. Pe langa faptul ca reprezinta o colectie cat se poate de neobisnuita este si foarte variata.

De ce sa colectionam nasturi?
Pentru unele persoane, colectionarea nasturilor poate reprezenta o pasiune inutila si deloc folositoare, insa nu este nici pe departe asa. Pentru unii dintre dumneavoastra nasturii pot reprezenta doar niste mici obiecte utile, insa pentru altii nasturii reprezinta mai mult decat atat, de la adevarate accesorii, pana la tema unui hobby in adevaratul sens al cuvantului.

Colectionarea diverselor lucruri se afla in instinctul uman si chiar daca nu va dati seama, in realitate detineti o colectie, oricat de mica si nesimnificativa ar fi deoarece fiecare persoana are pasiunile sale pe care le manifesta in mod diferit. Unele persoane colectioneaza pietre, unele obiecte antice, altele opera de arta si altele… nasturi.

Ei bine, o colectie de nasturi, oricat de nesemnficativa ar parea, poate avea o valoare imensa. “Lumea nasturilor” este o lume plina de mister pentru cei care nu sunt pasionati de colectionarea micilor obiecte, insa pentru cei care colectionarea de nasturi reprezinta un adevarat hobby, aceasta lume se transforma intr-una plina de culoare.

Si pentru a raspunde la intrebarea “de ce sa colectionam nasturi”, unele persoane colectioneaza nasturii pentru ca sunt pasionate de croitorie si doresc sa imbine aceste doua pasiuni utilizand nasturii colectioanti pentru viitoarele haine pe care le vor realiza, sau ii vor folosi pentru crearea diferitelor accesorii si decoratiuni handmade, iar alte persoane colectioneaza nasturi care au apartinut hainelor unor personalitati sau pur si simplu nasturi antici. Pare destul de greu de crezut insa exista numeroase muzee in lumea intreaga care gazduiesc colectii impresionante de nasturi, fie ca parti ale unor bijuterii, fie ca obiecte care au apartinut unor persoane foarte importante.

Daca pana acum nu ati prezentat un interes aparte pentru colectionarea nasturilor si doriti sa incepeti o colectie interesanta si provocatoare, colectionarea de nasturi poate fi alegerea ideala.colectie nasturi prezentare

Scurta istorie a colectionarii de nasturi
Da, ati citit foarte bine. Colectionarea de nasturi nu este o activitate recenta ci, din contra, are o istorie aparte. Colectionarea de nasturi este o activitate care se practica de secole, fiind recunoscuta drept hobby in anul 1938 cand a luat fiinta National Button Society.

Cum a fost acest important club infiintat? Ei bine, in timpul Marii Depresiuni, una dintre cele mai grave crize economice, activitatea principala a oamenilor in timpul liber era ascultarea emisiunilor radio. Una dintre cele mai apreciate emisiuni ale unui post de radio se numea “Hobby Lobby” si avea ca tema principala descoperirea unor pasiuni inedite. Asa a fost descoperita pasiunea pentru nasturi, una dintre cele mai cunoscute colectionare fiind Gertrude Petterson care si-a prezentat colectia ca fiind una dintre cele mai ieftine colectii pe care oricine si-o poate permite intr-o asemenea perioada. Treptat, colectionarea nasturilor a devenit o pasiune atat de populara, incat nu a trecut foarte mult timp pana cand primele cluburi au luat fiinta si primele competitii au fost organizate. Colectiile de nasturi nu se rezumau la simpla prezentare a micilor obiecte. Nicidecum. Ele erau complexe iar colectionarii trebuiau sa se documenteze cu privire la provenienta nasturilor prezentand informatii utile in timpul competitiilor. Colectiile de nasturi au o mare importanta culturala, estetica si istorica.

Scurta istorie a nasturilor
Pentru lumea modei sau, mai bine spus, in industria confectiilor, nasturii reprezinta unele dintre cele mai utile elemente fiind folositi pentru incheiatul hainelor, dar si al altor obiecte textile. Insa pentru arheologi nasturii reprezinta adevarate vestigii de cultura.

Se presupune ca primii nasturi nu erau utilizati cu scopul de a incheia hainele, ci ca elemente decorative, acestia datand inca din epoca bronzului. Nasturii nu erau folositi pentru incheierea hainelor deoarece snururile si acele aveau aceasta functie. Pe langa nasturii realizati din diverse metale, oamenii obisnuiau sa confectioneze “nasturi” din scoici pentru a-si decora obiectele vestimentare sau pentru a-si confectiona diferite accesorii.
Se presupune ca nasturii au fost folositi pentru intaia oara cu scopul de a incheia hainele in Germania in jurul secolului al colectie nasturi vechiXIII-lea.

Citește și:  Cum poți face bani din hobby-uri? Cu determinare, timp liber și un portal media

Inca din cele mai vechi timpuri nasturii aveau mare importanta estetica existand adevarati artisti care ii confectionau si decorau, unul dintre cei mai cunoscuti fiind Renarldo Galvies. Nascut in anul 1958 in Franta, Renarldo Galvies este cunoscut in intreaga lume pentru nasturii pe care i-a creat si care pot fi considerati adevarate opere de arta.
Nasturii reprezinta un important element cultural, fiecare cultura avand un stil unic de confectionare a nasturilor. Pare greu de crezut dar in unele tari este interzisa distrugerea nasturilor. Nasturii au un rol semnificativ si pentru lumea politica, fiind folositi intre anii 1840-1916 in campanile electorale organizate pe teritoriul Statelor Unite. Bineinteles, nasturii erau special confectionati cu acest scop, acestia reprezentand in prezent una dintre ramurile colectiilor de nasturi.

Colectionarea de nasturi
Revenind la colectionarea nasturilor si observand utilitatea si importanta acestor obiecte care la o prima vedere par utile doar in ceea ce priveste domeniul vestimentar, colectionarea nasturilor reprezinta o activitate foarte complexa care presupune in primul rand, ca in cazul oricarei alte colectii, documentarea.

Colectionarea de nasturi presupune documentare, cautare, achizitionare, expunerea si pastrarea unor nasturi deosebiti. Avand in vedere ca istoria acestor obiecte este atat de indelungata, pasiunea pentru nasturi devine si mai incitanta, colectiile putand sa cuprinda atat nasturi antici, cat si nasturi care dateaza din alte epoci.
Este foarte adevarat ca nasturii care au o mare importanta istorica si culturala nu sunt accesibili oricui insa aceasta pasiune poate fi accesibila oricui daca criteriul dupa care se colectioneaza nu este vechimea acestor obiecte ci culoarea sau forma lor. In aceasta categorie pot intra nasturii folositi pentru a realiza diverse bijuterii handmade sau alte obiecte de decor, deoarece ar fi de-a dreptul inutil sa se foloseasca un nasture vechi de mii de ani, de o valoare inestimabila, pentru a decora, de exemplu, un portofel.

Un alt criteriu dupa care pot fi impartite colectiile de nasturi este materialul din care acestia sunt fabricati.
Colectionarea de nasturi poate fi un hobby foarte interesant si relaxant si, mai mult decat atat, poate fi practicat de catre persoanele de toate varstele. Ca in cele mai multe dintre cazuri, inscrierea colectionarilor de nasturi in cluburile special dedicate acestui hobby deosebit reprezinta un mijloc de socializare. Mai mult decat atat, pasionatii pot comunica intre ei pentru a afla informatii pretioase referitoare la colectiile lor si la nasturii pe care ii detin.
Daca va intrebati unde se pot gasi nasturii antici sau cei mai deosebiti, raspunsul este simplu: fie pe Internet, pe site-urile dedicate colectionarilor, fie la targuri si in magazinele de antichitati.colectie nasturi

Mic ghid pentru colectionarii de nasturi incepatori
Colectionarea nasturilor pare o pasiune si o activitate simpla insa in realitate, atunci cand veti incepe sa colectionati micile obiecte va puteti simti de-a dreptul coplesiti de varietatea lor, deoarece nasturii se gasesc chiar peste tot. Insa, depinde de colectionar modul si criteriul dupa care ei sunt alesi.

Nasturii trebuie ordonati si depozitati in functie de criteriile dupa care sunt colectionati. Cei mai multi dintre colectionari isi expun nasturii cusuti pe diverse materiale, uneori in diverse forme. Ca in cazul oricarei alte colectii, si in cazul colectionarii de nasturi este foarte important ca fiecare colectionar sa isi noteze informatii referitoare la nasturii pe care ii detine.

Pe langa faptul ca, in cele mai multe dintre cazuri, colectionarii de nasturi afla lucruri inedite despre micile obiecte, o colectie de nasturi face ca aceste mici obiecte, al caror scop se rezuma pentru foarte multe persoane la cel deja cunoscut, sa fie considerate elemente atat de valoroase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.