Acest mic arbust, cu frunze dese, lucioase, persistente, Ixora coccinea, se cultiva ca planta de apartament, deoarece nu rezista, in gradina, la temperaturile scazute din timpul iernii. Poate sa ajunga pana la inaltimea de aproximativ un metru si este foarte decorativ, datorita florilor sale frumos colorate si foarte bogate.
Planta de apartament – Ixora coccinea apartine genului Ixora, care cunoaste peste 400 de specii, originare din India, dar raspandite in toate zonele cu clima tropicala si subtropicala, unele dintre ele atingand, in mediul lor natural, 3-5 metri in inaltime. Culoarea intensa a florilor i-a adus acestei plante, in tara de origine, denumirea populara de “Flacara padurii”. Dintre hibrizi, deosebiti prin frumusetea lor, sunt Ixora Super King si Ixora Peter Rapsley.
Cultivare si ingrijire
Planta de apartament – Ixora coccinea trebuie crescuta in bune conditii de lumina si caldura (nu mai putin de 16-18 grade Celsius), intr-un sol umed, bogat in humus (substante organice din sol, rezultate in urma descompunerii materialului vegetal), bine drenat. In perioada de crestere, se uda abundent, iar in perioada iernii, cand planta trebuie sa intre intr-un repaus fortat, cantitatea de apa se reduce drastic. Repausul (de cel putin sase saptamani) este necesar pentru ca planta sa isi regenereze capacitatea de a inflori, in urmatorul sezon cald.
Frunzele plantelor adulte sunt verde inchis, in timp ce, la cele tinere, nuanta dominanta este verde-argintiu. Ritmul de crestere este lent, dar crengile sunt foarte ramificate si pot fi toaletate in forme dintre cele mai interesante. Ajunge la talia sa maxima, de aproximativ un metru, cam in cinci ani de crestere in bune conditii.
Esentiala pentru planta de apartament – Ixora coccinea este umiditatea atmosferica, mai ales ca, in interiorul locuintelor, aerul este, de obicei, uscat. Aceasta problema poate fi rezolvata cu ajutorul unui strat de pietricele sau de bile de argila, asezat in tava de sub ghiveci, peste care se toarna putina apa, fara ca baza vasului sa stea in apa. Prin evaporare treptata, se va asigura gradul de umiditate necesar. Utila este si pulverizarea apei pe frunze, din cand in cand, pentru situatiile in care in incapere nu se gaseste, de exemplu, un umidificator.
Plantei de apartament – Ixora coccinea nu-i place sa fie deranjata, de aceea transplantarea intr-un alt ghiveci se va face numai daca este absolut necesar. Chiar cand planta este matura, nu este nevoie de un vas mai inalt de 15-20 de centimetri, pentru ca, daca radacinile se dezvolta intr-un spatiu mai stramt, planta va creste mai frumos si va face mai multe flori. Schimbati numai pamantul de la suprafata si adaugati, in perioada verii, un fertilizator, de doua ori pe luna.
Inflorire
Florile plantei de apartament – Ixora coccinea sunt incantatoare. Au o forma tubulara, cu patru petale, si sunt grupate in inflorescente bogate, rosii, galbene, albe sau portocalii. Inflorescentele pot sa masoare 8-15 centimetri. Raspandesc un parfum suav. Chiar si plantele cele mai tinere infloresc de-a lungul intregului anotimp cald. Caldura si umiditatea crescute vor stimula inflorirea, ca rotirea ghiveciului, din cand in cand.
Inmultire
Inmultirea plantei de apartament – Ixora coccinea se face primavara, prin butasire. Se taie butasi de 6-10 centimetri, sub o frunza, si se planteaza intr-un ghiveci de 5-8 centimetri, in care ati pus un amestec de turba si nisip. Acoperiti totul cu o folie de plastic transparenta si perforata (sau intr-o caseta speciala de multiplicare) si asezati vasul la caldura (20-25 de grade Celsius) si lumina.
Dupa aproximativ o luna, radacinile vor fi suficient de puternice ca sa descoperiti ghiveciul si sa-l aclimatizati la temperatura mediului ambiant. Udati moderat si adaugati putin ingrasamant. La doua-trei luni de la aceste operatii, transplantati planta in vasul in care vreti sa o cresteti.
Daunatori si erori de cultivare
Frunzele plantei de apartament – Ixora coccinea se usuca daca este expusa direct in razele soarelui, daca aerul este prea uscat sau daca pamantul din vas este udat in exces. Indreptati toate aceste eventuale erori si planta isi va reveni.
Rareori acest arbust este atacat de daunatori, daca tineti cont de conditiile de crestere care ii sunt prielnice. Totusi, daca observati mici panze de paianjeni rosii pe dosul frunzelor, izolati planta si utilizati un insecticid. Pulverizati apa pe frunze pana cand nu mai raman urme ale acestor atacatori.
In cazul in care vreti sa va bucurati de frumusetea acestei plante in gradina, trebuie sa stiti ca acest lucru nu este posibil decat pentru o vara, pentru ca “Flacara padurii” nu rezista gerurilor. Ghivecele, in schimb, pot fi tinute in aer liber, cu conditia ca soarele sa nu bata direct asupra lor.