Casă și grădinăPlante de apartament cu flori colorate – Fenestraria aurantiaca: modalități corecte de...

Plante de apartament cu flori colorate – Fenestraria aurantiaca: modalități corecte de îngrijire și păstrare

Fara nicio indoiala, natura nu va inceta niciodata sa ne surprinda prin formele si culorile ei. Fenestraria aurantiaca este una dintre plantele exotice absolut surprinzatoare.Fenestraria (din latinescul “fenestra” – “fereastra”) inseamna “mai multe ferestre” si se refera la forma cilindrica a frunzelor suculente (ca niste butoni), care au partea superioara rotunjita, acoperita cu un tesut transparent, asemanatoare unei ferestre. Acestea cresc grupat, au o culoare gri-verde, cu reflexe de opal.

In habitatul natural, in Africa de sud-vest (pe coasta Atlanticului, pe o fasie desertica, de aproximativ 400 de kilometri, apartinand Namibiei), creste in nisip, la suprafata putandu-se vedea doar extremitatea rotunjita. Are radacini contractile (care se pot strange) si fiecare buchet dezvolta o singura floare, alba sau galbena, la capatul unui peduncul lung. Genul Fenestraria cuprinde doar doua specii: Fenestraria rhopalophylla (cu flori albe) si Fenestraria aurantiaca (flori galbene), din care, in timp, s-au mai obtinut diversi hibrizi, cu flori foarte frumoase (rosii si portocalii).

Cultivare si ingrijire

Ca si in regiunile din care provine, planta de apartament – Fenestraria aurantiaca are nevoie de o puternica expunere solara, tesutul transparent al “ferestrelor” fiind cel care absoarbe razele de soare, asigurand fotosinteza. Pentru a pune planta in valoare (adica sa aiba aspectul de “ochi” care spioneaza pe “fereastra”), aceasta trebuie cultivata in ghivece mici si intr-un sol sarac.

Nu se va folosi pur si simplu nisip, ci, mai degraba, pamant de gradina amestecat cu pietris sau cu piatra ponce sfaramata. O cantitate de azot (chiar si redusa), in sol, face ca frunzele plantei de apartament – Fenestraria aurantiaca sa creasca dezordonat, exagerat de alungite, de aceea evitati folosirea unui fertilizator cu azot.

Exista in comert alte tipuri de ingrasamant, speciale pentru astfel de plante. Cantitatea de apa pentru udat va fi minima (o data pe luna), deoarece provoaca despicarea frunzelor. Radacinile carnoase isi fac rezerve de apa si hrana si cel mai bine ar fi ca udarea sa se faca punand putina apa in farfuria de sub vas, aceasta lasandu-se pret de cateva ore, dupa care surplusul se arunca. In anotimpul rece, temperatura mediului ambiant nu trebuie sa scada sub 6 grade Celsius.

Fenestraria aurantiaca
Fenestraria aurantiaca

Inflorire

Florile plantei de apartament – Fenestraria aurantiaca apar toamna. Au un diametru de aproximativ 50 milimetri si sunt albe, galbene sau orange. Un singur hibrid – Fireworth – obtinut din intamplare, are o superba culoare rosie. Odata florile trecute, udatul trebuie redus si mai mult, pentru a pastra calitatea radacinilor. Iarna nu se mai uda deloc.

Inmultire

Planta de apartament – Fenestraria aurantiaca se inmulteste prin seminte, care se vor pune in pamant, primavara sau vara, la o adancime nu mai mare de un centimetru. O alta metoda, relativ simpla, este prin diviziunea tufei, dar numai atunci cand planta este suficient de puternica si bine dezvoltata. In mod normal, o Fenestraria adulta are in jur de 5 centimetri inaltime si poate ocupa o suprafata cu un diametru de aproximativ 30 de centimetri.

Daunatori si erori de cultivare

Nu se cunosc boli sau paraziti care sa atace planta de apartament – Fenestraria aurantiaca, in afara de ciuperci, care pot fi combatute cu un fungicid. Singura mare grija este cea legata de excesul de apa.

Fenestraria aurantiaca se poate creste in interiorul locuintei, intr-o sera incalzita sau, cand temperaturile sunt peste 15 grade Celsius, se va dezvolta foarte frumos si afara. In orice loc ar fi, va deveni centrul atentiei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.