Datorita cresterii popularitatii festivalurilor si a culturii renascentiste, multe cupluri aleg sa-si sarbatoreasca uniunea prin intermediul unei ceremonii de nunta renascentiste. Exista numeroase traditii si obiceiuri din perioada Renasterii pe care un cuplu le poate incorpora atunci cand isi planifica ceremonia de nunta. In unele aspecte, nuntile renascentiste pot fi foarte asemanatoare cu nuntile celtice.
Unul din cele mai comune ritualuri este “legarea mainilor”. Legarea mainilor este impreunarea mainii mirelui cu cea a miresei. De fapt, mainile celor doi chiar sunt legate impreuna cu ajutorul unei bucati de material sau al unui cordon. In unele ceremonii, acest ritual este simbolizat prin taierea unor suvite din parul mirelui si cel al miresei si punerea lor intr-o cutie. O alta varianta a acestui ritual este ca mirele si mireasa sa bea din acelasi pahar. Indiferent de felul in care se realizeaza acest ritual, semnificatia este in esenta aceeasi. Vietile mirilor sunt unite impreuna pentru eternitate.
Traditii de ieri la nuntile de azi
Ati putea fi surprinsi sa aflati ca una din cele mai frecvente traditii de nunta, si anume aruncarea orezului, dateaza din perioada Renasterii. Aceasta traditie este o parte esentiala a nuntii si simbolizeaza fertilitate si noroc pentru cuplu. Tortul de nunta stratificat sau cu mai multe niveluri dateaza tot din perioada renascentista. Invitatii aduceau la nunta mici prajturi pe care le puneau unele peste altele. Daca mirele si mireasa reuseau sa se sarute pe deasupra stivei fara a darama prajiturile, acestia aveau parte de noroc in casnicie.
In perioada Renasterii, multe mirese alegeau sa poarte o coroana de flori pe cap. Aceasta coroana era realizata din flori salbatice si ierburi care simbolizau norocul si fertilitatea. Aruncarea jartierei dateaza tot din aceasta perioada. Se spunea ca daca un barbat care fusese la nunta daruia jartiera miresei femeii pe care o iubea, aceasta i-ar fi fost credincioasa.
Una din cele mai populare culori pentru rochia de mireasa in perioada renascentista era albastru. Aceasta culoare era considerata simbolul puritatii si chiar daca mireasa alegea sa poarte o rochie de alta culoare, tot ar fi purtat ceva albastru – de unde si traditia “Ceva vechi, ceva albastru…”.
Muzica, locatia si meniul
Cuplurile care doresc sa aiba parte de o nunta renascentista trebuie sa stie ca muzica si veselia joaca un rol important in succesul evenimentului. Daca este posibil, cuplul poate angaja menestreli care sa cante la nunta, pentru a captura esenta perioadei Renasterii. Menestrelii pot canta marsul miresei, pe tot parcursul ceremoniei si la receptie. Atunci cand isi planifica nunta, cuplurile trebuie sa aleaga si locatia ceremoniei si receptiei.
Cele mai multe nunti din acea perioada aveau loc in aer liber, de aceea, pentru a respecta traditia este bine ca si cuplurile din ziua de azi sa faca la fel. Daca in apropiere are loc un targ renascentist, cuplul poate aranja ca nunta sa aiba loc acolo. Parcurile cu fantani si gradinile sunt deasemenea locuri ideale pentru o ceremonie renascentista.
Cei care planuiesc o ceremonie de nunta renascentista trebuie sa-si anunte invitatii cu ceva timp in avans, pentru ca acestia sa isi poata gasi tinutele adecvate. Epoca Renasterii a fost o perioada cunoscuta pentru sarbatorile fastuoase si ospetele dese. Printre bunatatile servite la nunta se aflau: puii, gainile, placintele cu carne, branzeturile, fructele, orezul si legumele. Pentru o nunta renascentista, tortul poate fi conceput sub forma de castel, iar in acesta pot fi introduse monede sau brelocuri pentru a purta noroc mirilor.
Invitatii pentru o nunta renascentista
Ultimul detaliu de nunta de care trebuie sa se ocupe cuplul il reprezinta invitatiile. Cea mai adecvata si mai comuna invitatie la o nunta renascentista este cea realizata pe hartie de pergament bej sau fildes (textul fiind scris sau tiparit cu cerneala neagra). Hartia poate fi apoi rulata si stransa cu un inel pentru servetele din metal sau lemn, sau impaturita si sigilata cu un sigiliu din aur sau ceara fierbinte. Cuplul are de ales intre multe variante de hartie, unele cu aspect invechit si tocit care este perfect pentru invitatiile de nunta.
Nu exista nicio indoiala ca dintre toate nuntile tematice, cele renascentiste/medievale sunt cele mai populare, dar si cele mai romantice si posibil dramatice. Castel de piatra, moda romantica, design gotic, rochie de catifea, flori salbatice superbe si barbati in colanti – ce altceva si-ar mai putea dori o mireasa pentru ziua nuntii?