Plantele agatatoare pot sa va transforme gradina intr-un spectacol de culoare, forme vegetale si parfumuri, daca sunt alese cu grija, in functie de locul in care vor fi plantate, de spatiul si de conditiile de care au nevoie pentru a se dezvolta, de cromatica, de perioada de inflorire (astfel incat sa se succeada toata vara flori de toate felurile) si de vecinatatile potrivite. Fie ca se inalta pe un perete exterior, pe un gard imprejmuitor sau pe o bolta special amenajata, pe un trunchi uscat de copac, in jurul unui chiosc de vara etc., plantele agatatoare creeaza un spatiu protector, armonios, in care va puteti bucura de zilele si serile lungi si calde de vara.
Unele sunt plante perene, altele se cultiva doar pentru un sezon. Clematite, glicine, zorele, “Mana Maicii Domnului”, Campis radicans (“Floarea-trompeta”), trandafiri agatatori etc. vor fi o adevarata incantare, fara prea mult efort, pentru ca, in general, nu sunt pretentioase. Orientativ, ar trebui sa stim ca, de exemplu, hortensiile, jasminele prefera amplasarea pe partea de nord a gradinii, Solanum, Glicinele, spre sud, caprifoiul, spre est, trandafirii cataratori, spre vest etc. Exista nenumarate specii si varietati de plantele agatatoare pentru gradina. Iata cateva sugestii:
Lonicera japonica (“Mana Maicii Domnului” sau caprifoiul japonez) este o alegere excelenta pentru locurile insorite sau cu semi-umbra. Este originara din Asia de sud-est si creste bogat, imbracand frumos spalierele pe care se sprijina. Cel mai bine ar fi ca partea inferioara a plantei sa fie la umbra, iar tijele superioare la soare.
Are flori foarte parfumate, cu petale albe si galbene, care persista toata vara, de aceea, daca o amplasati in apropierea casei, veti simti constant minunatele miresme. Dupa ce se trec florile, Lonicera japonica trebuie toaletata, taindu-se lastarii la aproximativ un sfert de la varf spre baza. In felul acesta, se va stimula si cresterea plantei si inflorirea.
Clematis armadii (Clematita) este una dintre cele mai decorative plante agatatoare, datorita florilor albe care cresc in buchete parfumate. Provine din China, poate ajunge la 3-4 metri inaltime si aproximativ la fel, pe latime. Frunzele sunt de un verde intens, lucios. Clematita poate sa fie plantata la baza unui zid, dar creste si pe orizontala, putand sa acopere suprafetele de sub arbori, mai ales ca se dezvolta mai bine la umbra.
Iarna rezista destul de bine pana la -15 grade Celsius, iar pentru a o feri de geruri mai mari, toamna se va acoperi radacina cu un strat de ingrasamant organic. Primavara se taie toate ramurile uscate, precum si cele care au crescut dezordonat, desi este recomandabil ca taierile sa fie facute toamna, deoarece florile apar pe lastarii din anul anterior. Singurul dezavantaj este ca e o planta de primavara, florile putand fi admirate doar in lunile aprilie-mai.
Wisteria (Glycina) este o planta agatatoare cu flori superbe, violet, albe, roz, delicat parfumate, care cresc in inflorescente mari, elegante, in mai si iunie. Unele varietati infloresc si de doua ori pe an. Si foliajul plantei este decorativ, in functie de sezon, trecand de la verde deschis, primavara, la verde inchis, vara, si auriu, toamna. Glicina poate sa formeze bolte, de-a lungul unei alei, sa imbrace un gard care nu mai arata foarte bine, sa lumineze o zona mai saraca a gradinii.
Creste viguros, putand atinge si 5-6 metri inaltime. Printre speciile cele mai cultivate se numara Wisteria sinensis si Wisteria floribunda. Acestea prefera solurile usor nisipoase si locurile insorite (spre sud, sud-est). Este important de stiut ca florile apar pe tijele de un an, de aceea se va face o toaletare regulata, dupa inflorire, pentru a stimula cresterea lastarilor tineri.
Pentru ca au perioade de inflorire diferite, trandafirii cataratori si clematitele reprezinta asocierea perfecta. Mai mult, cele doua specii de plante se potrivesc si in privinta conditiilor de crestere, in locuri cu lumina puternica si cu solul relativ umed. Este indicat sa le plantati in acelasi timp, pentru a creste in acelasi ritm. De regula, plantele agatatoare se sprijina pe suporturi de lemn, pe un grilaj de fier sau pe fire intinse pe verticala.
Daca plantati alaturi un trandafir catarator si o clematita, cea din urma se poate infasura (fara sa stranga) pe tijele trandafirului, iar lastarii tineri de trandafir vor continua sa creasca fara probleme, iar efectul estetic va fi exceptional. Daca vi se pare ca frunzele clematitei umbresc prea mult trandafirul, ciupiti varfurile, pentru ca, nu numai ca nu ii veti pricinui vreun rau, dar planta va creste si mai frumos. Se pot planta chiar doua clematite pe un trandafir catarator, una cu perioada de inflorire primavara, iar cealalta, cu flori de vara.
Cydista aequinoctialis este o planta agatatoare care creste usor, daca are lumina suficienta. Se cultiva pentru florile abundente, in forma de trompeta, care, de-a lungul verii, isi schimba nuantele, de la violet intens , la lilas si roz. Are doua cicluri de inflorire, o data in mai-iunie si, a doua oara, in august-septembrie. Este o planta perena, dar, pentru ca este sensibila la temperaturile scazute ale iernii, toamna trebuie tunsa foarte mult, iar radacinile vor fi protejate cu ingrasamant organic, primavara reluandu-si ciclul vegetativ si dezvoltand destul de repede noi lastari.
Campsis radicans (Planta trompeta) este potrivita pentru zonele expuse direct luminii solare, din gradinile mai mari, deoarece creste luxuriant. Este foarte bine adaptata climatului temperat (provine din partea de sud-est a Statelor Unite ale Americii). Denumirea populara se leaga de florile mari, in forma de trompeta, galbene sau portocalii, bicolore, foarte frumoase, care pot fi admirate, in gradina, toata vara, si care lumineaza, prin culoare, locul in care se afla. Se agata cu ajutorul unor radacini adventive, care cresc de-a lungul tijelor. Planta poate fi toaletata si sub forma unui arbust sau poate fi dirijata sa creasca pe orizontala, ca un covor vegetal. Creste foarte repede, aproximativ un metru pe an.
Putine plante sunt asa de parfumate ca Jasminele. Originare din India (unde sunt considerate simbolul iubirii si al feminitatii), chiar daca sunt sensibile la temperaturi scazute, Jasminele rezista peste iarna, protejate cu frunze uscate si ingrasamant organic. Pot sa ajunga la 2-3 metri inaltime, daca sunt cultivate la soare, ferite de vanturi puternice. Pentru ca nu se pot agata singure, trebuie ajutate, la inceput, sa se sprijine pe spaliere. Cea mai cunoscuta specie este Jasminum officinalis.
Solanum seamana cu Jasminele si ca aspect al florilor si ca parfum. Poate fi crescuta ca planta agatatoare sau ca arbust (toaletarile se fac primavara). Pentru ca temperaturile mai mici de -10 grade Celsius ii dauneaza, este necesar ca toamna sa fie bine acoperita la baza cu un strat gros de frunze uscate.
Ca regula generala, plantele care infloresc primavara se toaleteaza imediat dupa ce trece perioada infloritului, pentru a stimula acest proces pentru anul urmator, in timp ce plantele care dezvolta flori vara vor fi toaletate la sfarsitul toamnei.
Asadar, imaginati-va gradina de vis si apoi treceti la fapte, alegeti plantele agatatoare care va plac cel mai mult, asociati culori al caror contrast sa incante ochiul, cultivati-le in locurile potrivite, supravegheati-le cu grija si cu dragoste cresterea si, in doua-trei luni, va vor rasplati din plin. Multe dintre aceste specii pot fi achizitionate din florarii, in ghivece, dupa care le transplantati in gradina, unde ritmul de crestere va fi destul de rapid, avand in vedere ca in exterior, in conditii favorabile, plantele au mai multa vitalitate decat intr-un spatiu inchis.