Planta de gradina – Campsis radicans (Floarea trompeta) este un arbust catarator, cu superbe flori portocalii, in forma de trompeta. Este, cu siguranta, una dintre cele mai spectaculoase liane cu flori estivale. Are, pe tije, radacini adventive, cu care se agata pe zidurile sau pe spalierele pe care creste.
Se planteaza in gradina, pentru ca formeaza frumoase bolti sau garduri vii, care atrag atentia prin coloritul viu al florilor. Floarea trompeta este originara din America de Nord (Campsis radicans), Japonia si China (Campsis grandiflora), unde creste luxuriant, ajungand si la 10 metri inaltime.
In Europa a fost adusa in secolul al XVII-lea, in gradinile Barberini din Roma, unde era numita “Jasmina indiana”, nu pentru ca ar fi fost adusa din India, ci facand referire la “tara indienilor”, adica America. Se cunosc peste 700 de specii ale familiei Bignoniaceae, din care face parte si planta de gradina – Campsis radicans (Floarea trompeta), cele mai populare fiind, in afara de Campsis radicans, Campsis radicans “Indian summer” (foarte potrivita si pentru balcon, plantata intr-un ghiveci mare), care se dezvolta bine si in zone mai umbrite, Campsis grandiflora, cu flori uriase, al caror diametru poate sa atinga si 40 de centimetri, Campsis x tagliabuana (un hibrid).
Cultivare si ingrijire
Planta de gradina – Campsis radicans (Floarea trompeta) are un ritm de dezvoltare accelerat (aproximativ un metru pe an) si, daca nu este lasata sa se catere, i se poate da, prin toaletare, o forma de arbust. Va avea in gradina acelasi farmec. Se poate intinde si la nivelul solului, devoltandu-se un covor delicat in verde si portocaliu. Pentru aceasta planta trebuie alese locuri insorite, cu expunere spre sud, sud-est, pe cat se poate la adapost de vanturi puternice. Iarna, este destul de sensibila la frig, indurand cu greu temperaturi care coboara sub -15 grade Celsius, de aceea trebuie multa precautie, din acest punct de vedere.
Se vor ocroti tulpina, la baza, si radacina, cu un strat de frunze si cu ingrasamant organic, pentru a nu ingheta. In anotimpul cald, pentru Campsis radicans, se va asigura un sol bine drenat, usor calcaros. La inceputul perioadei de crestere, primavara, este bine-venit un fertilizator din categoria celor folositi pentru arbusti sau pentru trandafiri (scrie pe ambalaj). Nu folositi ingrasamant cu mare concentratie de azot, deoarece acesta va stimula cresterea frunzelor, in detrimentul florilor.
Pentru ca planta, cu timpul, sa nu isi piarda frunzele din partea inferioara, si sa capete un aspect golas, se recomanda o toaletare in fiecare primavara (se taie ramurile din anul precedent deasupra celui de-al treilea sau celui de-al patrulea mugur). Aceasta va stimula cresterea lastarilor noi, mai vigurosi.
Inflorire
Florile plantei de gradina – Campsis radicans (Floarea trompeta), rosii sau portocalii, se deschid in iulie-august, in inflorescente, succedandu-se pana in septembrie si aducand un aer exotic, in orice spatiu verde. Au corole mari, ca niste trompete, cu cinci petale, satinate in interior. Exista si specii cu flori galbene, rosii sau bicolore.
Inmultire
Inmultirea plantei de gradina – Campsis radicans (Floarea trompeta) se face prin butasi. In luna august, se taie lastari de 6-8 centimetri, se pun in ghivece mici, umplute cu turba si nisip, se acopera cu folie transparenta si se asaza la 20-22 de grade Celsius, intr-un loc in care sa nu bata soarele direct.
Procesul de inradacinare este destul de lung. Mai simpla, mai ales pentru cine nu are prea multa experienta in floricultura, este inmultirea prin marcotaj, primavara. Nu trebuie decat sa alegeti un lastar mai lung, care nu are flori, si care, fara a fi taiat, se apleaca pana la nivelul solului, acoperindu-se, in acel loc, cu putin pamant (il puteti fixa in pozitia respectiva cu un mic arc din sarma sau o crenguta in forma de V).
Se lasa asa pana prinde radacini si, toamna, se desprinde de planta mama (taind in partea opusa locului in care s-au format radacinile), dupa care se planteaza in alt loc, acolo unde doriti sa aveti inca o Floare tompeta. Si mai bine ar fi, pentru a nu expune mica planta gerurilor iernii, sa o cresteti, pana in primavara, intr-un ghiveci, si abia atunci sa o transplantati in gradina.
Daunatori si erori de cultivare
Principalii daunatori ai plantei de gradina – Campsis radicans (Floarea trompeta) sunt paianjenii rosii si purecii, care se combat cu acaricide (dintre cele care se gasesc in florarii, special cu aceasta destinatie). Daca, primavara, sesizati ca unele crengute sunt uscate la varf, fenomenul este absolut firesc (din pricina gerurilor de peste iarna). In acest caz, se toaleteaza, in felul precizat anterior, si planta va creste cu si mai multa vitalitate.
Daca plantati Campsis radicans (Floarea trompeta), de-a lungul unui gard viu, format din arbusti ale caror frunze raman verzi tot timpul anului (tuia, de exemplu), efectul estetic va fi exceptional. In America, tara de origine, frumoasele flori atrag pasarile colibri. La noi, neexistand gratioasele pasari, “trompetele” vor fi loc de atractie pentru fluturi si albine.