Relația părinte-copil devine mai frumoasă dacă ei petrec mai mult timp împreună. Prin petrecerea timpului liber în familie se poate încuraja comunicarea, consolidarea relației părinte-copil, dezvoltarea unor abilități sociale ale micuțului, cunoașterea gândurilor și sentimentelor copilului, iar cel mai important este faptul că acesta se simte protejat și iubit de părinți, devine mai sigur pe el și mai încrezător.
Navigare rapidă în articol:
- Copilul se simte iubit
- Copilul dezvoltă o legătură mai apropiată cu părintele
- Părintele poate observa mai bine comportamentul copilului
- Copilul își exprimă sentimentele
- Cum arăți copilului că îl iubești în fiecare zi?
Copilul se simte iubit
Potrivit cercetătorilor, familia este importantă în reducerea riscului de apariție în mod frecvent a unor probleme emoționale și de comportament la copii. Relația părinte-copil trebuie să fie una sănătoasă încă din primii ani de viață ai micuțului. Asta include și petrecerea timpului liber în familie. Psihologii încurajează acest lucru, ei spun că părinții care sunt alături de copii în zilele libere îi ajută pe aceștia să se dezvolte din punct de vedere psihic mai armonios.
Afecțiunea unui părinte pentru copil îl face pe acesta să se simtă mai fericit. Sunt multe studii care au arătat faptul că afecțiunea și iubirea exprimată de părinți pentru copil va aduce multe rezultate pozitive pe termen lung pentru acesta.
Iată câteva avantaje:
- Copilul va avea o stimă de sine mai mare
- Capacitatea sa de învățare este îmbunătățită
- Relația părinte-copil din punct de vedere al comunicării devine mai bună
- Sunt eliminate multe dintre problemele psihologice și de comportament.
S-a constatat o scădere a stimei de sine la copiii care nu simt afecțiunea părinților. Aceștia devin în timp mai triști, ostili, antisociali, nervoși și chiar agresivi.
Psihologii consideră că este foarte important pentru copii să primească mai multă afecțiune în copilărie, pentru că astfel ei se vor dezvolta normal și când vor fi adulți vor avea un risc mai scăzut de a suferi de anxietate și depresie. Potrivit unui studiu realizat în 2016, copiii care primesc afecțiune în copilărie vor deveni adulți mai fericiți. Cercetările au arătat că adulții care nu au primit afecțiune în copilărie pot deveni adulți cu capacități sociale și morale scăzute.
Copilul dezvoltă o legătură mai apropiată cu părintele
Este important ca relația părinte-copil să fie una armonioasă. Prin urmare petrecerea timpului liber trebuie să fie de calitate, fără certuri sau conflicte. Nu te preocupa prea mult de lucruri mărunte, nu-l certa pentru nimicuri, lasă copilul să experimenteze lucruri, să afle singur cât mai multe, să învețe singur din viață.
În acest mod copiii pot deveni mai fericiți și mai sănătoși. În plus relația dintre părinte și copil va deveni mai apropiată și mai afectuoasă.
Poți afla aici și alte sfaturi de creștere a copilului, din Europa de Nord – cum își educă părinții scandinavi copiii.
Părintele poate observa mai bine comportamentul copilului
Întotdeauna când este vorba de timpul petrecut alături de copil contează calitatea și nu cantitatea. Desigur cu cât timpul este mai lung cu atât mai bine, astfel se poate observa mai mult și comportamentul copilului, sentimentele acestuia, modul său de a comunica și socializa.
Conform unui studiu recent, copiii care au o relație armonioasă cu părinții au un comportament mai frumos la școală, au mai puține conflicte și probleme fel de fel. Studiul se referă la implicarea tatălui în creșterea copilului, în activități în timpul liber și de îngrijire a acestuia. Aspectele psihologice și emoționale ale implicări și comportamentului tatălui au fost asociate cu modul de dezvoltare al comportamentului pozitiv la copil.
Copilul își exprimă sentimentele
Este foarte simplu: Arată-i copilului că îl iubești, petrece mai mult timp cu el și va înțelege că este iubit. Copiii simt emoții și se exprimă din punct de vedere emoțional. Ei nu ascund când sunt triști sau când sunt fericiți. Atunci când un părinte este stresat, furios, trist, va transmite aceste stări și sentimente la copil.
Psihologii sugerează părinților să îi arate copilului că este iubit chiar și atunci când acesta a făcut ceva greșit, sau când sunt supărați pe el. El poate fi educat prin cuvinte frumoase, pline de afecțiune, prin comunicare, nu prin țipete și alte asemenea manifestări negative.
Este foarte important ca orice copil să aibă încredere în el, să știe că părinții îl iubesc indiferent de ce se întâmplă. Niciodată prea multă atenție nu va dăuna copilului, ci din contra.
Atunci când părinții petrec mai mut tip alături de copil, acesta își va exprima sentimentele și emoțiile, faptul că este relaxat, calm, vesel, fericit, etc. Părinții trebuie să se asigure că acesta știe că este iubit. Ei trebuie să-l ajute pe copil să-și înțeleagă sentimentele și să facă diferențe între ele. Copilul trebuie să învețe empatia și faptul că ceea ce face el poate să influențeze sau să afecteze persoanele din jur.
Cum arăți copilului că îl iubești în fiecare zi?
Cel mai simplu mod este să-l iei în brațe, să-l privești în ochi, să-i zâmbești. Fii cât mai vesel și entuziasmat atunci când ești alături de copil, el simte bucuria și dragostea, acestea îl vor face fericit.
Cu cât îi dai mai multă atenție și iubire, cu atât el se simte mai fericit.
Îmbrățișarea cu dragoste și căldură îl face și pe el să-și manifeste afecțiunea față de părinți. Prin urmare nu ezitați să vă îmbrățișați și să vă sărutați copilul cât mai des, în fiecare zi.
Petreceți timp cu copilul! Joaca, poveștile, plimbările, diferite activități interesante sunt doar câteva idei de a petrece timp de calitate împreună. Atunci când faceți ceva în casă sau în grădina casei, încurajați-vă copilul să participe și el, astfel se va simți băgat în seamă, luat în serios, va înțelege cât este de special și important. Faptul că participă și el la activitate va însemna enorm pentru el.
Există multe activități distractive și jocuri pentru copii pe care le-au experimentat și adulții când erau mici.
Ori de câte ori face ceva bun lăudați-l pentru a ști cât de minunat este. Acest lucru îi va crește încrederea și iubirea față de sine.
Sâmbăta și duminica sunt zile potrivite pentru a programa o activitate mai deosebită. În weekend puteți face o mică excursie care va creea o stare de fericire copilului.
Aici poți afla mai multe aspecte despre principalele stiluri educative – ce tip de părinte ești, ce influență are stilul parental asupra dezvoltării copilului.