Dragoste și relațiiDespre divorț – 5 motive pentru care oamenii divorțează în ziua de...

Despre divorț – 5 motive pentru care oamenii divorțează în ziua de azi

Divorțul a devenit ceva aproape normal în ziua de azi. Căsnicia e un pas decisiv pentru oameni, de aceea nu ar trebui făcută în pripă. Din păcate, oamenii se grăbesc în ziua de azi, nu dau dovadă de seriozitate și maturitate, ori se căsătoresc prea rapid, ori divorțează ușor la apariția primelor probleme.

În epoca în care trăim, căsniciile se destramă adesea din cauza faptului că oamenii nu mai au răbdare să reconcilieze relația, răceala apare din vina amândurora și nu-și mai bat capul să restabilească armonia în relație. Ei iau decizia de separare imediat, sunt prea stresați să mai analizeze lucrurile și să mai repare ceva.

Navigare rapidă în articol:

De ce oamenii au tendința de a divorța?

Despre situații conflictuale – Atunci când o persoană se află într-o ceartă sau moment conflictual cu partenerul de viață are tendința de a deveni defensivă dacă îi este atacată poziția. Dacă simte că este agresată verbal simte nevoia de a se apăra sau de a ataca poziția celuilalt. Deseori apare acea dorință de a avea dreptate, de a arăta celuilalt că greșește indiferent de ceea ce spune.

Când se află în mijlocul unei certe, orice persoană are posibilitatea de a alege, de a hotărî ce reacții să aibă. Poate renunța la atacul verbal sau poate riposta. De obicei recunoșterea că cealaltă persoană are dreptate este abandonată. Majoritatea oamenilor au orgoliu și cred că ei au dreptate în ceea ce spun și gândesc, de aceea își arată superioritatea. Prin urmare, se poate vorbi despre o luptă pentru putere, care din păcate duce la deteriorarea relațiilor de dragoste, în cuplu.

Lipsa de rezistență se referă la faptul de a nu te impune în fața adversarului atunci când liniștea este mai importantă. Deci, ideea este de a ceda pentru a câștiga. Este vorba despre o „activitate fără acțiune” – obicei preluat din taoism, respectiv de a alege liniștea și de a nu face nimic pentru a-ți perturba starea. Asta este o alegere bună într-o situație conflictuală, pentru că astfel nu se agravează conflictul.

Oamenii au ego-ul, care îi face să opună rezistență, din păcate asta este o slăbiciune mascată în putere. Dacă una din persoane nu renunță la această luptă absurdă, conflictul nu se aplanează. Prin urmare, agravarea conflictului va duce la suferință pentru ambele persoane, la deteriorarea relației dintre ei.

Căsătoria și luna de miere – De ce se ajunge uneori la divorț?

Deseori în ziua de azi auzim despre oameni care deși erau foarte fericiți ajung la un moment dat să divorțeze. De la căsătoria fericită și luna de miere perfectă s-a ajuns după o perioadă destul de scurtă la divorț. De ce ei au ajuns așa de repede la o coabitare nefericită și au luat decizia de a divorța?

Mulți spun că dragostea a dispărut, luna de miere s-a terminat și absența dragostei îi face pe ambii parteneri foarte nefericiți. Ei s-au obișnuit cu acea stare de fericire, care a dispărut, iar asta îi face să nu accepte realitatea, le produce suferință mentală. Ei se vor opune schimbării, vor încerca să facă orice să schimbe situația. Sunt într-o stare de stres și chiar de disperare. Pierderea dragostei îi face profund nefericiți și le produce chiar probleme mintale – depresie, anxietate, nervozitate.

Din păcate, realitatea vieții arată că oamenii nu pot avea permanent un sentiment de împlinire. Cei care cred asta, pot avea parte la un moment dat de stări de suferință și de frustrare. Fericirea și nefericirea sunt numite Dukkha în limba pali, și se spune despre ele că sunt separate doar de iluzia timpului.

Mulți oameni au investit foarte mult în relația de cuplu și deși lucrurile nu funcționează, ei își iubesc drama vieții lor. Cea mai mare frică a vieții lor ajunge să fie faptul că această dramă s-ar putea sfârși. Din păcate, deși se împotrivesc acestui fapt, lucrul de care se tem se produce, ei ajung la despărțire și la divorț.

De ce relațiile sunt deseori dificile?

Despre intensitatea iubirii adevărate se spune că poate fi simțită în mod  variat de oameni. Unele persoane au posibilitatea de a primi iubire și de a iubi mai mult, cu o intensitate mai mare decât altele. Comunicarea dintre parteneri ajută la menținerea iubirii. Certurile și situațiile conflictuale produc în timp frustrări, suferințe care distrug iubirea.

În majoritatea relațiilor, oamenii își manifestă orgoliul, vor să aibă dreptate, se lasă dominați de probleme și conflicte și toate astea produc suferință și multă frustrare. Prin urmare se ajunge la o dramă în relația de cuplu, dramă pe care nu doresc să o mai trăiască și astfel divorțează.

Ce fac oamenii? Unii renunță la relație și caută alta, astfel sunt într-o căutare zadarnică a unui partener ideal, care de fapt nici nu există. Alți oameni decid să rămână în relație, pentru ei divorțul este ceva de neacceptat. Ei țin să continue o relație în care negativismul domină cu siguranță. Fac asta din obișnuință, din cauza unui sentiment profund de teamă de a nu rămâne singuri, sau de dragul copiilor. Mulți oameni rămân în relații negative pentru că îi leagă anumite interese sau afaceri de pe urma cărora au avantaje. Află care sunt consecințele divorțului și efectele negative asupra copilului.

Acum se ajunge mai ușor ca niciodată la divorț.

Oamenii stau în relații dominate de negativitate și într-o suferință continuă, care din păcate în timp se accentuează. Ei au probleme pe care nu reușesc să le rezolve din lipsă de comunicare, își neagă aceste probleme, nu fac nimic să scape de ele, decid să trăiască într-o relația toxică care îi afectează din ce în ce mai tare.

Psihologii spun că în acest fel oamenii se simt prinși într-o stare negativă, ca o capcană, care în timp va continua să se înrăutățească. Pentru a se elibera ar trebui să-și recunoască problemele, faptele, greșelile, să discute și să le rezolve. De cele mai multe ori ei nu fac asta, astfel lipsa de armonie din relație se menține în continuare, iar frustrările se acumulează. Toate aceste stări devin din ce în ce mai intense, problemele se agravează și în final apare sentimentul de a renunța și de separare.

După cum se observă, în ziua de azi relațiile umane sunt din ce în ce mai problematice, de asta se ajunge mai ușor ca niciodată la divorț.

5 motive de divorț în ziua de azi

Există foarte multe motive care duc la divorț în ziua de azi. Iată principalele motive care au fost constatate de psihologi că ar putea duce la divorț în procent de 90% dintre cupluri:

1.Orgoliul și mândria pot deteriora relația de cuplu.

Din mândrie, oamenii nu mai recunosc că au greșit și nu-și mai cer iertare. Mulți oameni își arată la începutul relației partea lor cea mai bună. Astfel ai putea crede că ai găsit partenerul ideal. Din păcate, de-a lungul timpului, lucrurile se schimbă cu siguranță, pentru că fiecare începe să-și arate defectele.

La cei mândri și orgolioși, încrederea în sine se transformă în constrângerea de a controla. Ei au tendința de a se comporta conform ideilor ego-ului. Despre aceste persoane se spune că sunt egoiste, au multe așteptări de la partener, nu-și recunosc greșelile, au obiceiul de a domina, au un comportament prin care își maschează golul din suflet și își ascund imaturitatea.

2.Critica și încăpățânarea

O căsătorie nu poate funcționa când ambii sunt orgolioși, încăpățânați, nu recunosc când au greșit. La asta se adaugă și critica. Atunci când o persoană își critică partenerul poate fi sigură că în acest fel va contribui la distrugerea relației.

Atunci când este criticată de partener, reacția persoanei în cauză este de a se apăra. Atitudinea de apărare este cea care duce la continuarea conflictului, la producerea de suferință. Dacă tonul este ridicat, agresiv, situația conflictuală este și mai complicată, tensiunea și stările de nervi sunt accentuate. Ambii parteneri devin din ce în ce mai nervoși, nu cedează, nu suportă reproșurile. Fiecare atacă verbal partenerul și este atacat la rândul lui.

3.Egoismul

Oamenii ajung la divorț din cauza faptului că sunt egoiști. Potrivit statisticilor oamenii egoiști bogați au o tendință mai mare de a divorța decât cei săraci. Din nefericire, oamenii egoiști au o viziune foarte limitată asupra relației de cuplu, asupra realității în general. Ei au un comportament egoist care le afectează căsnicia dar și alte relații, de prietenie sau de colegialitate la job.

Un om egoist crede că lumea funcționează după propriul său plac. La el, din cauza egoismului, nu se poate vorbi despre iubire necondiționată. Pentru a reuși să iubească cu adevărat, necondiționat, ar trebui să renunțe la ego, ceea ce este foarte greu. Prin urmare trebuie să-i permită partenerului să-l iubească liber, spontan, nu așa cum i-ar plăcea lui. O iubire spontană este o iubire adevărată.

4.Infidelitatea distruge căsătoria.

Psihologii spun că atunci când apare infidelitatea este clar că relația de cuplu nu va mai funcționa cum trebuie, dispare armonia și căsătoria se va termina. Pierderea încrederii în partener, incertitudinea, insomnia, lacrimile, frustrările duc la distrugerea relației. În plus apare și acel sentiment de gelozie. Persoana înșelată se întreabă ce-i lipsește, ce are altă persoană și ea nu.

Pentru a iubi are nevoie de încredere, trebuie să aibă încredere în sine și în partener. În acest fel poate primi și dărui iubire. Infidelitatea duce cu siguranță la pierderea încrederii în sine și în partener. Dacă încrederea nu este recâștigată, relația se distruge.

Pentru a crește șansele de refacere a relației de cuplu sunt anumite lucruri de care ar trebui să se țină cont. Psihologii terapeuți spun următoarele:

  • Trebuie evitate conflictele, situațiile stresante, nu vorbiți despre infidelitate în continuu, pentru că acest lucru dăunează și mai mult relației. Conflictele în cuplu nu trebuie neglijate, dar nici nu trebuie intensificate și exagerate. În general, orice problemă în cuplu ar putea avea o soluție dacă se fac compromisuri. Ambii parteneri trebuie să fie toleranți, să încerce să-și repare greșelile.
  • Este important să se discute despre defecte, fiecare trebuie să spună ce îl deranjează la partener.
  • Răzbunarea nu ajută la nimic, creează o satisfacție trecătoare și accentuează suferința.
  • Dacă adulterul a fost făcut cu o femeie prostituată, el nu este văzut ca fiind așa de rău. Dacă este vorba despre o amantă, lucruri sunt mai dificil de acceptat, apare ura și frustrarea.
  • Dacă viața sexuală în cuplu ar fi fost mai împlinită nu s-ar fi ajuns la infidelitate.
  • Ambele persoane din cuplu trebuie să facă eforturi pentru a face  ca relația să fie armonioasă.
  • Sunt femei care spun că bărbații sunt infideli prin natura lor, acest lucru nu ar trebui generalizat.

5.Crezi că ai întotdeauna dreptate

Când crezi că ai mereu dreptate și nu cedezi, căsnicia nu poate funcționa. În astfel de cazuri, fiecare are orgoliu, nu acceptă să lase de la el, iar în plus apare și disprețul față de celălalt.

Disprețul distruge relația de căsnicie. Când se instalează disprețul, lipsa de respect, sarcasmul ori sfidarea pentru partener, acesta se simte întotdeauna lipsit de valoare sau inferior. Toate aceste gânduri negative fac ca relația să fie percepută ca fiind toxică. În majoritatea cuplurilor, astfel de probleme care persistă o perioadă îndelungată de timp duc la divorț.

Deseori divorțul este mai bun decât o căsnicie rea

De ce divorțul este mai bun decât o căsătorie rea? În majoritatea cazurilor o căsătorie rea poate avea următoarele consecințe:

  • Când stai într-o relație din alte motive (ex. de dragul copiilor, pentru avere) nu te mai simți iubit și te anihilezi din punct de vedere emoțional.
  • Scade încrederea în tine, ai senzația că nu ești suficient de bun pentru partener.
  • Tensiunile din familie îi afectează și pe copii. Copilul este un pion în războiul soților. Părinții pot avea un comportament negativ asupra copiilor în sensul că le dă credințe false despre relația de cuplu și despre iubire. Asta le va afecta personalitatea, este posibil ca și ei la vârsta adultă să aibă anumite probleme în căsnicie pentru că au copiat „tiparul” părinților.
  • Stările negative pe care le ai într-o căsnicie rea te pot îmbolnăvi. Mulți oameni suferă de anxietate, depresie, sau alte tulburări psihice. Depresia cronică poate duce la tulburări de panică sau la apariția unor fobii.
  • Mulți oameni dezvoltă anumite obiceiuri din cauza faptului că sunt nefericiți în căsătorie. Ei beau, fumează exagerat, iar asta le afectează negativ sănătatea.

Concluzii:

În concluzie o căsătorie rea poate afecta un om din multe puncte de vedere deci el ar trebui să renunțe, să nu accepte o conviețuire de acest fel doar pentru confort sau din teama de singurătate. Sunt mulți oameni care se complac într-o situație așa, ei nu reușesc să se desprindă din astfel de relații toxice zeci de ani. Află mai multe aspecte despre separarea părinților, de ce unii se simt vinovați față de copii după divorț.

Potrivit statisticilor, multe din cuplurile nefericite, cu vârsta peste 60 de ani, suferă de boli grave, de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, infarct miocardic. Sunt oameni care își doresc se divorțeze la vârstă înaintată pentru că nu mai suportă situația, ei vor să trăiască liniștiți anii pe care îi mai au, până la sfârșitul vieții. Femeile par mai hotărâte să divorțeze decât bărbații. Aici poți afla ce simt copiii când părinții divorțează.

Un studiu realizat de cercetători arată că o căsnicie rea este la fel de dăunătoare pentru sănătate ca fumatul și obezitatea. Conflictele în relație care se manifestă timp îndelungat sunt foarte distructive pentru sănătate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.