DiversePetele de sosuri: trucuri privind scoaterea cu ușurință a petelor de sos...

Petele de sosuri: trucuri privind scoaterea cu ușurință a petelor de sos de roșii

Deși este nelipsit din bucătărie, sosul de roșii este sursa unora dintre cele mai dificile tipuri de pete, fie că ajunge pe haine, fața de masă sau covor. Roșiile conțin tanin, un compus vegetal care există și în struguri, ceai negru, cafea și vin roșu, motiv pentru care toate aceste produse cauzează pete persistente. În plus, ketchup-ul și sosul de roșii sunt preparate de multe ori cu ulei, ceea ce contribuie la complexitatea petei, odată ce aceasta se fixează în țesătură. Din fericire, dacă aveți la îndemână soluțiile potrivite, puteți scoate petele rapid, așa cum veți descoperi în continuare.

Cea mai simplă metodă pentru scoaterea petelor de sos de roșii

Dacă v-ați pătat cu sos de roșii sau cu ketchup, este important să curățați materialul cât mai rapid, ca să evitați fixarea petei în țesătură. Pentru asta, va fi necesar să urmați câțiva pași simpli și eficienți:

  • Îndepărtați excesul de sos cu un cuțit cu lama lată, cum ar fi cuțitul de unt. Nu frecați foarte mult, pentru a nu împrăștia pata. Puteți utiliza și o linguriță, dacă nu aveți la îndemână decât cuțite ascuțite.
  • Așezați materialul pătat sub jetul de apă rece, având grijă să întoarceți haina pe dos. Apa va împinge pata în afară, împiedicând-o să intre adânc în țesătură. Lăsați apa să curgă timp de aproximativ 15 minute sau până când din material nu mai iese decât apă curată. Esențial în acest pas este să nu așezați materialul cu porțiunea pătată în sus, ci să lăsați apa să curgă dinspre spatele petei spre exterior. În acest mod vă asigurați că nu împingeți pata înapoi în țesătură.
  • Turnați câteva picături de detergent de vase sau de rufe pe locul pătat și frecați ușor, cu o mișcare circulară, spre interiorul petei. Așteptați 10-15 minute și clătiți.
  • Spălați la mașină, folosind detergentul în care aveți încredere pentru scoaterea petelor dificile. Puteți utiliza, de exemplu, un detergent capsule precum Persil Discs 4în1 sau Persil Power Caps Universal. Acestea acționează în profunzimea țesăturii, îndepărtând chiar și cele mai persistente tipuri de pete și protejând totodată structura și culoarea materialului. Persil Power Caps Universal este eficient chiar și dacă spălați la temperaturi scăzute, de până la 20°C.

Alte soluții pentru scoaterea sosului de roșii de pe haine

În cazul în care nu aveți la îndemână produsele mai sus și căutați o altă soluție de urgență, până când puteți spăla rufele pătate la mașină, iată ce puteți face:

  • Amestecați bicarbonat cu apă, până când se formează o pastă. Acoperiți apoi zona pătată cu suficientă pastă, până când sosul de roșii nu mai este vizibil.
  • Frecați ușor locul respectiv timp de un minut, folosind o cârpă, un burete sau, cel mai ușor, o periuță de dinți.
  • Așteptați aproximativ o jumătate de oră, apoi clătiți bine materialul cu apă rece. Nu uitați să lăsați apa să curgă prin spatele petei, pentru a o împinge spre exterior.

De asemenea, în cazul hainelor sintetice, puteți scoate petele de ketchup și sos de roșii utilizând oțet alb. Diluați câteva picături într-un pahar cu apă, aplicați soluția pe locul pătat și frecați ușor, dinspre exterior spre interior. Clătiți cu apă rece, lăsați să se usuce și spălați apoi la mașină.

Sucul de lămâie este o altă variantă la care puteți apela pentru a îndepărta petele de sos de roșii care au apucat să se usuce, mai ales în cazul hainelor din lână. Este important însă să nu folosiți această soluție în cazul rufelor închise la culoare, pentru că acestea se pot decolora de la lămâie. Presărați puțină sare pe pată și frecați cu grijă. Îmbibați o dischetă demachiantă sau puțină vată în suc de lămâie și aplicați pe locul pătat. Clătiți la final cu apă rece și spălați haina conform recomandărilor de pe etichetă.

O altă soluție care trebuie folosită cu atenție este apa oxigenată, ce poate fi eficientă în cazul petelor uscate de sos de roșii, pe hainele de bumbac. Amestecați apa oxigenată cu bicarbonat de sodiu, apoi aplicați pe locul pătat și lăsați să acționeze timp de zece minute. Clătiți bine și puneți haina la mașină. Pentru că apa oxigenată este o substanță destul de agresivă cu materialele, este indicat să testați soluția pe o suprafață mică a hainei pătate, eventual într-un loc mai puțin vizibil. Astfel vă asigurați că nu deteriorați țesătura din punct de vedere al structurii și culorii. Nu uitați că apa oxigenată decolorează, deci ar trebui utilizată doar pe hainele foarte deschise la culoare sau albe.

Petele de sos de roșii pot fi dificil de îndepărtat, dar nu imposibil. Atâta timp cât aveți la îndemână produsele potrivite, orice haină își poate recăpăta frumusețea și prospețimea. Prin urmare, vă puteți bucura în continuare de mâncărurile preferate, știind că în eventualitatea apariției unei pete aveți întotdeauna o soluție pe care vă puteți baza.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.