Animale de companiePeștii de acvariu Pterophyllum scalare, unul dintre cei mai apreciați de acvariști...

Peștii de acvariu Pterophyllum scalare, unul dintre cei mai apreciați de acvariști datorită frumuseții lor

Pestele Pterophyllum scalare este originar din Bazinul hidrografic al Amazonului, din raurile ce se varsa in acest fluviu, din Brazilia si Guyana. El prefera mai ales lunca inundabila a Amazonului unde se ascunde printre plantele acvatice de pestii rapitori si populatia locala care prefera exemplarele mari pentru consum.

Acvaristii apreciaza acest peste pentru forma frumoasa a corpului si aripioarelor inotatoare dar si pentru coloritul minunat. Are corpul in nuante argintii cu dungi intunecate (de obicei in numar de patru) care la unele exemplare pot lipsi. Prima dunga este pe partea laterala a capului si trece peste ochi.

Pe corp se pot vedea doua dungi perpendiculare iar in zona pedunculului codal apare a patra dunga mai mica. Inotatoarele anale si dorsala sunt mari, in nuante galbui cu reflexii argintii-sidef. Radiile sunt in nuante albastrui sau negre. Aripioarele ventrale sunt de forma unor radii lungi, iar aripioarele pectorale sunt mici si incolore. Pedunculul codal este scurt si ingust, iar inotatoarea codala este lata si transparenta. Capul este mic, de forma triunghiulara, iar ochii sunt mari, rotunzi si au irisul de culoare galbuie-rosiatica.

Exista mai multe specii de pesti scalari si anume:

  • Pterophyllum scalare care are lungimea si inaltimea corpului de 25 cm, iar latimea de 15 cm.
  • Pterophyllum altum din raurile cu curs lin din Guyana, fluviile Rio Negro si Tapajos din Brazilia.
  • Pterophyllum eimekei din tara noastra care are inaltimea corpului de 18 cm si lungimea de 12 cm.

Astfel de pesti sunt foarte frumosi in acvarii, ei trebuie sa stea impreuna cu specii pasnice care nu le musca inotatoarele lor mari si frumoase. Cele mai indicate sunt speciile Cichlasoma severum, Symphysodon discus si Plecostomus commersonii.

In acvariu acest peste trebuie sa aiba conditii de viata asemanatoare mediului natural din care provine. Temperatura apei este bine sa fie de 25-28 grade Celsius, pH-ul de 6-7 si duritatea apei de 8-10 grade DG. Niciodata temperatura apei nu trebuie sa fie mai mare de 30 grade Celsius si mai mica de 24 grade Celsius deoarece, daca se intampla acest lucru, pestele nu se poate adapta si moare.

Pterophyllum scalare
Pterophyllum scalare

Spatiul in acvariu este necesar sa fie mare, inaltimea coloanei de apa poate fi mai mare de 50 cm astfel pestele se va simti bine si va avea loc suficient unde sa inoate si sa isi prezinte cu miscari maiestoase forma sa frumoasa, pe care probabil nici nu este constient ca o are. Daca este tinut intr-un acvariu mic pestele este stresat, speriat si nu mai are chef sa inoate.

Foarte importanta este apa din acvariu, ea trebuie sa fie curata si bogata in orxigen, alcatuita din 50% apa de robinet si 50 % apa de ploaie. Pe fundul acvariului se pune un strat de nisip de rau care in prealabil a fost bine spalat si multe plante acvatice insa astfel asezate incat sa lase spatiu suficient pestelui sa inoate. Pe geamul din spatele acvariului se pune o hartie de culoare inchisa, chiar neagra, pentru a crea un fundal ce sa permita observarea nuantelor de culori frumoase pe care pestele le are pe corp si inotatoare.

Cele mai indicate plante de acvariu sunt Sagittaria, Echinodorus, Vallisneriia gigantae si Pistia stratoites pentru ca sunt preferate de acest peste. Acestea se aseaza in partea din spate a acvariului si la colturi, iar cele plutitoare pe suprafata apei. Hrana acestui peste este alcatuita din Tubifex, Chironomus si completata ocazional cu Daphnia.

In perioada de reproducere acesti pesti se grupeaza singuri in perechi de cate 2 si se retrag in anumite colturi ale acvariului nelasand alte exemplare sa se apropie. Temperatura apei trebuie sa fie de 26 grade Celsius in aceasta perioada. Femela depune icrele pe substrat timp de 2-3 ore, iar treaba masculului este sa le fecundeze la scurt timp. Numarul total de icre pe care le produce o femela este de 600-800, ceea ce arata ca este foarte prolifica. Icrele sunt pazite de mascul si femela, acestia vantura apa in jurul lor cu aripioarele si inotatoarele mari pentru a o imbogati cu oxigen.

In acvariu unde sunt tinute icrele temperatura apei trebuie sa fie mai ridicata, pana la 28 grade Celsius. Din cele 600-800 de icre depuse de femela cu siguranta vor ramane si o parte nefecundate, care pot fi recunoscute usor pentru ca sunt albe si trebuie aruncate. Icrele eclozeaza dupa 48 ore daca temperatura apei este mai ridicata (in jur de 29-30 grade Celsius).

In prima saptamana puii de peste se misca mai incet si trebuie tinuti la temperatura de 29-30 grade Celsius apoi treptat temperatura se scade la 28 grade Celsius. Pot fi hraniti cu Dafnii fine, larve mici Cyclops, iar cand incep sa creasca putin pot manca si Tubifex maruntit. La varsta de 2-3 saptamanii puii sunt foarte frumosi, seamana foarte bine cu adultii, doar ca sunt mai mici.

 Video – Pesti de acvariu – Pterophyllum scalare:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.