Este divortul singura solutie pentru a iesi dintr-o casatorie nefericita? Este divortul singura optiune? La o prima privire da: poti iesi dintr-o casatorie ce nu te mai face fericit doar prin divort (sau… „cand moartea va va desparti”)! Privind insa dintr-o perspectiva mai larga, sotii au mai multe optiuni pana ce sa ajunga la un divort prin instanta judecatoreasca, optiuni, in primul rand de a incerca sa iasa din casatoria nefericita transformand-o intr-una fericita (desi pare ca nu exista sanse, sotii pot gasi ajutor in casnicia lor).
Probleme exista in cadrul oricarei casatorii, probleme care uneori par imposibil de rezolvat. Si nefericirea apare in multe casatorii lungi, sotii nesimtindu-se satisfacuti, impliniti de relatia dintre ei. Este divortul intotdeauna singura solutie? Nu. Este divortul intotdeauna cea mai buna solutie? Nu. O casatorie nefericita nu este o situatie din care sa se poata iesi doar prin divort: a fost odata fericita; o casatorie trece prin diverse faze – a privi nefericirea in casatorie ca fiind finala, fara posibilitate de schimbare, este o viziune inchisa. In timp, sentimentele sotilor cu privire la casatoria lor se schimba.
Divortul este o decizie grea de luat chiar si cand pare a fi singura solutie pentru a iesi dintr-o casatorie nefericita. Exista intotdeauna frica de schimbare; exista inca sentimente intre soti; exista dificultati financiare presupuse de separare; exista si copii uneori… si exista si credinta in promisiunea de a trai impreuna pana cand moartea va va desparti, credinta in casatoria pe viata.
Este divortul singura solutie pentru a iesi dintr-o casatorie nefericita?
Ce optiuni exista pentru sotii care se simt nefericiti in casnicia lor? Prima optiune ar fi cea de a nu privi situatia ca fiind una finala si fara posibilitate de schimbare!
Terapia de cuplu este in masura sa ajute sotii sa priveasca intr-o noua perspectiva casatoria lor si sa ia dupa aceea decizia daca este divortul singura solutie sau nu. De ce este utila terapia de cuplu: pentru ca nu casatoria este nefericita – sotii sunt nefericiti! Iar un terapeut ii poate ajuta sa isi cunoasca problemele, radacina lor si sa se confrunte intr-o maniera constructiva cu acestea. Chiar si cand terapia nu duce la o impacare, ea este utila, ajutand sotii sa isi accepte si sa treaca peste emotiile negative, ajutandu-i sa isi construiasca o perspectiva constructiva asupra vietii lor. Terapia schimba idei si comportamente si imbunatateste comunicarea.
Separarea de proba. Cand problemele par prea grele, chiar terapeutii recomanda o optiune ce poate parea ciudata, insa ce ii poate ajuta cu adevarat pe soti. Inainte de a apela la divort ca solutie de a iesi dintr-o casatorie nefericita, terapeutul le poate recomanda o separare neoficiala de proba. Ce implica aceasta : o pauza in casnicie.
Unul dintre soti paraseste locuinta comuna ; timp de o perioada ce variaza de la cateva saptamani la cateva luni, sotii nu se vad si nu comunica intre ei ; apoi, dupa aceasta perioada incep sa se intalneasca regulat in afara casei, in oras, discutand despre relatia lor si despre concluziile la care au ajuns in timpul perioadei de singuratate. Este o optiune care ii face uneori pe soti sa realizeze ca nu-si doresc de fapt un divort si ca pot inca vorbi despre problemele cu care se confrunta casnicia lor.
Separarea oficiala, insa fara parasirea locuintei comune. O optiune atunci cand sotii doresc sa incheie o casnicie, insa nu doresc un divort din cauza fricii, a copiilor sau a dificultatilor financiare o constituie separarea lor, insa impartirea in continuare a locuintei. Este o optiune foarte dificila, deoarece impune limite si reguli clare; si cel mai riscant este faptul ca sotii pot sa dezvolte din ce in ce mai multe emotii negative continuand sa traiasca in aceeasi casa fara a mai avea insa o relatie intima. Aceasta poate fi o solutie rar, pentru acei soti care si inainte de separare erau mai degraba prieteni si colegi decat soti si iubiti!
Separarea oficiala cu locuinte diferite. Insa fara a ajunge la divort, legal, cei doi continuand sa fie soti si continuand sa intretina o relatie cordiala, insa mai distanta si ocazionala. Este o solutie de a iesi dintr-o casnicie nefericita, de a fi liber si independent, insa a continua in acelasi timp un anumit tip de relatie cu sotul sau sotia.
Poate parea ciudata, insa ea chiar functioneaza pentru sotii care nu doresc sa incheie relatia de tot, care nu doresc sa treaca prin divort si care au maturitatea de a accepta noua situatie. Comunicarea ramane deschisa, sotii se intalnesc regulat (de obicei, in familie) si evita toate emotiile negative presupuse de separare si coabitare sau de un divort. Este o optiune ce ajuta ca familia sa ramana oarecum unita si care poate chiar ajuta sotii, in timp, sa isi reconstruiasca relatia lor cu o noua perspectiva asupra sa.
Medierea intre soti. Pana a considera ca divortul este singura solutie pentru a iesi dintr-o casatorie nefericita, sotii pot incerca sa apeleze la procesul de mediere. Medierea este un proces specializat de solutionare a conflictelor. Mediatorul nu ofera solutii, insa ghideaza sotii in constientizarea, descrierea, analiza si detalierea problemelor dintre ei; apoi, ii ghideaza in construirea unei harti a conflictelor si in gasirea unor variante diverse de solutii posibile. Medierea este utila transformand sotii in doi parteneri cu acelasi scop: de a cauta si gasi solutia preferata de ambii. Medierea poate duce la impacare sau la divort – in orice situatie, este o strategie foarte utila pentru soti, caci clarifica emotii, clarifica probleme, clarifica situatia.
Divort prin mediere. Iar daca divortul ramane singura solutie care pare acceptabila pentru a iesi dintr-o casatorie nefericita, acesta poate fi realizat tot prin mediere. Este mult mai amiabil, deschis si pozitiv, ajutand sotii, chiar cand au probleme mari, se cearta si au neintelegeri cu privire la divort, sa ajunga la o cale comuna de incheiere a divortului. Medierea poate ajuta la solutionarea diverselor probleme si neintelegeri implicate de un divort, iar acordul semnat in urma medierii este depus in instanta, ceea ce reprezinta finalizarea divortului.