Top 10 motive pentru care se ajunge la divort: din pacate, tara noastra are o rata extrem de mare a divorturilor, iar cele mai amenintate casnicii sunt chiar cele proaspete! Desi cand merg la altar, putini tineri se gandesc ca nu va merge, multe dintre aceste mariaje se sfarsesc prin divort, poate tocmai pentru ca tinerii nu realizeaza ca o casnicie inseamna si munca. INS spune ca peste 20% dintre mariaje au luat sfarsit prin divort acum doi ani!
Asadar, un top 10 motive pentru care se ajunge la divort poate fi interesant, tocmai pentru ca se pare ca astazi, este atat de usor sa inchei un mariaj… Dragostea nu este totul si nu poate sustine singura o relatie, dar tinerii idealisti cred ca daca se iubesc, nimic nu mai conteaza…
Top 10 motive pentru care se ajunge la divort
1. Dependenta de alcool (sau alte substante). Alcoolul distruge multe mariaje si distruge persoana dependenta. Schimbarile in personalitate presupuse de dependenta, cheltuielile pentru sustinerea acestei dependente, alaturarea unor obiceiuri negative (jocuri de noroc), a somajului si a unui anturaj negativ distrug fie brusc, fie treptat multe casnicii. Multe sotii/soti incearca sa isi sustina si vindece un partener alcoolic – insa alcoolul prinde in capcana persoana si vindecarea este imposibila mai ales atunci cand dependentul nu constientizeaza cat de mare este problema. In alte tari, dependenta nu tine doar de alcool, ci si de droguri.
2. Infidelitate. Locul 2 in top 10 motive pentru care se ajunge la divort este cel care distruge atat mariaje, cat si multe relatii de cuplu. Este greu sa mentii o relatie dupa ce ai fost inselat, in special daca nu s-a intamplat doar o data. Increderea este complet distrusa, la aceasta se adauga sentimentele intense de tradare, de furie, de tristete, de dezamagire si o relatie nu poate supravietui de obicei infidelitatii. Uneori, infidelitatea este cumva provocata si de cel inselat (care nu mai acorda atentie, nu mai intretine relatii sexuale) insa chiar si asa, e o tradare mult prea mare pentru a putea fi iertata (iar daca e iertata, uitata tot nu e).
3. Violenta fizica. Iata o situatie ce ar implica, teoretic, o separare imediata a partenerilor. Cand unul dintre soti este agresat fizic (si chiar sexual – viol marital), tot ceea ce intretinea relatia este distrus: iubire, incredere, siguranta, respect, apreciere. Violenta fizica este al doilea motiv pentru care se destrama casniciile in tara noastra (dupa alcoolism). Si chiar asa, multe femei agresate nu fac pasul spre divort, de multe ori din frica, alteori din lipsa optiunilor (nu au unde locui si resurse financiare), alteori „pentru copii” (presupun ca e mai bine pentru copii sa aiba un tata). Multe femei ajung pana la urma la divort doar dupa ce se atinge limita: cand sunt agresate repetat si macar o data foarte grav sau cand violenta se indreapta asupra copiilor.
4. Posesivitate, gelozie si control. Chiar daca nu se ajunge practic la violenta, unele mariaje se sfarsesc din cauza posesivitatii exacerbate a unui partener, a geloziei extreme ce duce la scandaluri si a nevoii de control si verificare. Unul dintre parteneri (nu neaparat barbatul) il priveste pe celalalt ca proprietate personala, uitand de respect si de dreptul la individualitate – incearca sa il schimbe, il manipuleaza scazandu-i increderea in sine prin critici constante, il controleaza (ce face, unde merge, bugetul cuplului) si il verifica. Asta pana ce partenerul astfel controlat nu mai suporta o astfel de inchisoare…
5. Distanta emotionala. Locul 5 in top 10 motive pentru care se ajunge la divort; partenerii se indeparteaza unul de altul treptat, aproape fara sa realizeze si ajung intr-un punct in care nu se mai recunosc, nu mai gasesc ceea ce i-a unit (distanta emotionala se coreleaza cu cea sexuala). Desi se poate rezolva, prin munca si comunicare, sotii prefera uneori sa evadeze din aceasta sitautie, sa adopte solutia mai „simpla” a divortului.
6. Certuri constante si scandaluri. De multe ori, certuri legate de buget, de bani – insa pot fi legate de diferite motive. De ce sotii ajung deodata sa nu mai poata comunica, sa se certe constant? De ce o simpla discutie se transforma brusc intr-un scandal? Pentru ca unul sau ambii soti sunt frustrati – in legatura cu viata lor, cu relatia, cu profesia… Cand ajungi la o anumita varsta si observi ca tot ce ai vrut sunt doar vise si nu esti deloc implinit, frustrarea intensa se va revarsa pe tinta cea mai accesibila: sotul/sotia. Si asa se nasc certuri constante, intense din nimic.
7. Incompatibilitate. Inainte de nunta, tinerii nu se gandesc daca vor putea trai armonios impreuna, daca pot sustine cu adevarat o casnicie. Tocmai de aceea, nu cu mult timp dupa aceasta, pot realiza ca nu sunt pur si simplu compatibili. In legatura cu asteptari de viitor, in legatura cu viata profesionala (unul poate dori cariera, celalalt copii), in legatura cu interese sau chiar sex. Asta se intampla in general cuplurilor care nu au locuit impreuna inainte de casatorie, care nu s-au cunoscut indeajuns pentru a afla daca se potrivesc cu adevarat.
8. „Disparitia” iubirii. Se poate intampla sa te trezesti intr-o dimineata si sa realizezi ca nu il mai iubesti pe cel/cea de langa tine? Se pare ca da! Exista cazuri in care sotii nu au probleme mari, ci spun pur si simplu ca nu se mai iubesc! Cum dispare iubirea? Uneori, poate ca nici nu a fost vorba de iubire: ci de confuzia intre pasiune, atractie fizica (care se diminueaza in timp) si iubire! Alteori, te indragostesti de altcineva subit. Iar alteori, nu mai gasesti ceea ce iubeai la celalalt…
9. Boli sau afectiuni diverse. Desi poate suna crud, daca unul dintre soti sufera de boli grave (paralizie, de exemplu), se ajunge uneori la divort – nu vrea sa devina o povara. Daca unul dintre soti dezvolta tulburari psihice si necesita internare, o casnicie reala nu mai poate exista (desi unii soti aleg sa se separe, fara a divorta oficial). Infertilitatea feminina sau masculina poate fi o alta problema ce duce uneori la incapacitatea celor doi de a mai comunica, de a mai forma un cuplu. La fel si afectiunile sexuale – impotenta sau frigiditate (cea reala, provenita din tulburari psihice).
10. Orientare homosexuala. Ultimul loc in top 10 motive pentru care se ajunge la divort – homosexualitatea/lesbianismul! Ati putea crede ca nu sunt frecvente aceste situatii – si intr-adevar, in tara noastra nu sunt (pentru ca putini doresc sa isi recunoasca deschis orientarea diferita). Dar in alte tari, exista grupuri de sustinere, grupuri de terapie si de discutii speciale tocmai pentru persoanele care afla ca sotul/sotia are orientare sexuala diferita! Se intampla chiar des ca persoana sa isi constientizeze si sa accepte orientarea sexuala de-abia la varsta mijlocie – deci dupa ani si ani de mariaj…