Copii & adolescențiCe dificultăți poate avea un copil în primul an de școală și...

Ce dificultăți poate avea un copil în primul an de școală și cum îl pot ajuta părinții

Primul an de scoala al unui copil este o schimbare importanta, un hotar de trecere care aduce cu sine multe emotii: nerabdare, curiozitate, dar si teama si chiar anxietate. Normal – orice persoana manifesta rezistenta la schimbare (lucrurile cunoscute si familiare sunt mai sigure), iar pentru un copil mic, aceasta schimbare este intensa si definitiva – de acum, este „baiat/fata mare”. Chiar daca a fost la gradinita, scoala este cu totul altceva, un nou mediu, noi oameni, noi reguli si asteptari…

Cum iti pregatesti copilul pentru primul an de scoala? Insuflandu-i entuziasm, facandu-l curios si vorbind despre experientele tale scolare. Copilul trebuie sa se gandeasca la aceasta schimbare nu ca la una obligatorie, ci ca la o aventura si un nou pas spre maturizare. Va dati sau nu seama, primul an de scoala vine cu o gama variata de emotii si este bine sa il pregatiti pentru aceasta schimbare. Cu sprijinul vostru, veti putea sa evitati mici neplaceri legate de inceperea activitatii scolare.

Integrarea in grup

Clasa de elevi este un grup in care copilul trebuie sa isi gaseasca locul. Insa daca micutul este timid, are o imagine de sine negativa, este hipersensibil, ii poate fi dificil sa se integreze si sa isi faca amici. Scoala nu tine doar de invatare – pentru ca anii de scoala sa ramana o amintire placuta, importante sunt legaturile formate in aceasta perioada. Insa unii copii mai slabi emotional si timizi devin usor tinta ironiilor grupului (ca grup, copiii la aceasta varsta sunt rautaciosi).

Adaptarea la noul mediu

Nu doar grupul de colegi este nou: clasa, cladirea, invatatorul… Totul este nou si copilul poate fi depasit de toate aceste aspecte. In special relatia cu invatatorul poate fi dificila – unii copii sensibili sau retrasi nu pot intelege de ce trebuie sa asculte de un adult necunoscut si ce drept are acesta de a-i spune ce sa faca!

Frica de esec si de evaluare

Unul dintre cele mai dificile aspecte in primul an de scoala este legat de teama copilului de a nu reusi sa se ridice la nivelul asteptarilor – oricat de simple sunt sarcinile scolare, daca el observa ca se descurca mai greu decat altii, asta il face sa ii fie teama ca va esua, ca nu se pricepe. In plus, evaluarile (calificativele) il pot speria: este judecat si evaluat de catre adultul din fata sa si asta ii poate da anxietate.

Separarea de parinti si casa

Daca micutul a stat foarte mult timp impreuna cu parintii si acasa, fara a socializa prea mult, separarea brusca si necesitatea de a sta multe ore zilnic cu alte persoane il pot afecta. Schimbarea rutinei zilnice si timpul putin petrecut cu parintii pot contribui la dezvoltarea sentimentelor de anxietate si chiar respingere fata de mediul scolar.

Cum va fi la scoala

Daca micutul are frati mai mari, poate fi de ajutor ca acestia sa ii povesteasca ce inseamna primul an de scoala, sa ii spuna la ce sa se astepte (in termeni linistitori). Daca nu, povestiti-i voi despre cand ati inceput scoala si incercati sa il faceti curios si entuziast. Puteti sa ii cumparati un manual atractiv pe care sa il rasfoiasca inainte. Cumparati-i si ghiozdan, caiete, penar etc. atractive, lasandu-l sa si le aleaga singur, asa incat intreaga experienta sa fie pozitiva.

dificultati in primul an de scoala

Vizitati scoala

Inainte de prima zi de scoala, mergeti cu el la scoala unde va invata, aratati-i cladirea, terenul de sport, o sala de clasa. Daca stiti in ce clasa este micutul, puteti ruga invatatorul sa se intalneasca cateva minute cu voi, pentru ca micutul sa il cunoasca.

Colegii

E foarte important, pentru prima impresie asupra scolii, ca micutul sa aiba macar un coleg cu care sa poata vorbi. Ar fi ideal daca in aceeasi clasa ar fi copilul unor cunoscuti. Daca nu, in prima saptamana de scoala, spune-i sa isi cheme la masa si la joaca colegul de banca, stimuland astfel intarirea relatiei.

Prima zi de scoala

Dimineata, inainte de prima sa zi de scoala, fiti cat mai veseli, insuflati-i o atitudine pozitiva, dati-i mic-dejunul preferat, faceti impreuna ghiozdanul. Mergeti din timp la scoala impreuna cu el si la despartire, spuneti-i ca va veti revedea doar in 4-5 ore! Nu ramaneti mult in sala de clasa cu el. Cand il luati de la scoala, nu intarziati si discutati vesel cu el despre cum a fost, ce a facut, opiniile lui, parerile despre colegi. Daca pare temator, dezamagit incercati sa il linstiti si sa ii spuneti ca in putin timp, totul va deveni cunoscut si chiar placut (puteti sa va ganditi la o poveste care sa arate cat de placuta poate fi scoala).

In timpul primului an de scoala

Daca ati trecut cu bine de primele zile, nu inseamna ca s-a terminat! Tineti regulat legatura cu invatatorul – foarte important, intrebandu-l despre cum se descurca, ce dificultati are, cum se intelege cu colegii si daca are probleme de orice fel cu acestia. Incurajati-l sa isi cheme un coleg sau doi des, cu care sa ia masa, sa-si faca temele si sa se joace.

Ajutati-l

Desi este recomandat sa il lasati sa se descurce singur, in primul an de scoala, in special daca este temator sau putin anxios, il puteti ajuta in unele sarcini scolare – de exemplu, cand invata sa scrie si sa citeasca. Cititi impreuna carti simple, stimulandu-i interesul pentru lectura. Aratati interes pentru orice sarcina are: desene, proiecte si laudati-i mereu munca, atunci cand depune efort.

Daca vine suparat ca un proiect de-al lui a fost evaluat negativ, incurajati-l si spuneti-i ca data viitoare poate fi mai bine – in nici un caz nu il criticati in primul an de scoala! Daca nu depune efort in indeplinirea sarcinilor scolare, incercati sa va implicati – dar fara a-i face temele in locul lui! Stati cu el, intrebati-l ce trebuie sa faca si de ce nu are chef, incurajati-l si incercati sa ii starniti interesul. Sigur, ca parinti, nu prea aveti timp pentru toate astea – dar la urma urmei, e vorba doar de primul an de scoala si puteti gasi jumatate de ora zilnic sa stati cu el si sa va interesati despre viata si sarcinile scolare!

In general, dupa prima luna de scoala, copilul se va fi obisnuit si se va purta ca si cand ar merge dintotdeauna la scoala! Desi nu toti copiii iubesc scoala, important este sa o accepte si sa depuna efort. Iar daca va dati seama ca micutul a dezvoltat, dimpotriva, o respingere sau chiar o frica de scoala, incercati sa ii vorbiti, sa discutati cu invatatorul si sa il ajutati (cititi articolul Frica de scoala la copii).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.