Casă și grădinăÎngrijirea corectă a cactusului, planta ideală pentru persoanele ocupate

Îngrijirea corectă a cactusului, planta ideală pentru persoanele ocupate

Cactusul este una dintre cele mai populare si indragite plante de apartament atat datorita aspectului, cat si datorita intretinerii usoare a acestuia. Ingrijirea cactusului nu este deloc dificila, avand in vedere ca aceasta planta nu este una pretentioasa, insa in randurile care urmeaza va vom prezenta cateva informatii interesante despre cactus, precum si cateva sfaturi pentru a-l ingriji corespunzator.

Cactusul face parte din familia Cactaceae care cuprinde plantele spinoase, cu tulpini suculente. Din punct de vedere etimologic, cuvantul “cactus” provine din grecescul “kaktos”, termen folosit pentru denumirea unor plante cu spini a caror identitate nu este tocmai clara. Conform cercetarilor, cactusii sunt originari de pe teritoriul american, in special din nordul Canadei, fiind intalniti si in Africa si Sri Lanka. Se crede ca evolutia acestor plante a durat intre 30 si 40 de milioane de ani.

Dupa cum bine stiti, cactusii au caracteristici diferite de cele ale altor plante, aceste caracteristici datorandu-se metabolismului deosebit care poarta numele de CAM. Se stie ca aceste plante se dezvolta in zone aride, in special in desert, zone lipsite aproape in totalitate de apa si cum orice organism se adapteaza conditiilor de mediu si cactusii s-au adaptat lipsei de apa.

Dupa cum am mentionat si anterior, cactusii sunt plante suculente care, pentru a supravietui, inmagazineaza o mare cantitate de apa in tulpinile foarte groase. O consecinta a adaptarii la conditiile secetoase este transformarea frunelor cactusului in spini. Deosebirea dintre cactusi si alte plante de acest tip (suculente) este ca frunzele, adica micii spini, cresc din asa-numitele areole. Areolele tin la un loc atat spinii, cat si mugurii si florile cactusilor.

Spinii pot fi impartiti in doua mari categorii: spini centrali si spini radiali. Dupa cum am mentionat si anterior, spinii sunt, de fapt, frunzele cactusilor, frunze adaptate conditiilor extrme de mediu. In mediul natural, spinii protejeaza cactusii de pradatorii aflati in cautare de hrana si apa, deoarece tulpina inmagazineaza o mare cantitate de lichid.

Tot in mediul natural, in momentul in care se formeaza ceata, felul in care spinii sunt dispusi ajuta la formarea picaturilor de apa care cad pe sol si sunt absorbite de radacinile cactusului.

Cactusii sunt apreciati atat pentru faptul ca sunt foarte usor de intretinut, cat si datorita frumusetii florilor si aerului exotic pe care il imprima oricarei locuinte. Florile cactusului sunt foarte frumoase si au un miros placut. Este adevarat ca atunci cand plantele se dezvolta in ghiveci, florile nu au dimensiuni chiar atat de mari, insa aspectul lor este unul deosebit.

Cactusul – planta ideala pentru persoanele ocupate

Cactusul este o planta de apartament ideala, potrivita in special persoanelor ocupate, care nu pot accorda o foarte mare atentie ingrijirii plantelor decorative. Desi nu sunt de o frumusete rapitoare, cactusii sunt plante exotice care, prin aspectul lor si formele interesante ies intodeauna in evidenta, imprimand oricarei locuinte un aer salbatic si exotic.

In ceea ce priveste pamantul in care cactusul poate fi plantat atunci cand este ales ca planta decorativa pentru locuinta, acesta trebuie sa fie amestecat si cu nisip (2 parti pamant, 1 parte nisip). Este indicat ca dupa plantarea cactusului, sa se puna deasupra pamantului cateva pietre de rau care vor integra micul cactus de apartament intr-un peisaj apropiat de cel din mediul sau natural. Cactusul este o planta statornica si nu este idicat sa fie deranjata frecvent.

In privinta ghiveciului, pentru cactusii care se dezvolta vertical, este indicat ca diametrul vasului sa fie de jumatate din inaltimea pe care o are planta, deoarece radacinile acesteia cresc foarte mult si au nevoie de spatiu pentru a se extinde. Nu se recomanda ghivecele din plastic sau email, cele mai potrivite fiind cele din ceramica sau lut.

In ceea ce priveste udarea cactusilor, aceste plante reprezinta o adevarata minune, ceea ce le si face, de fapt, atat de populare si de usor de intretinut. Cactusii nu trebuie udati des; ei rezista mult mai bine la lipsa de apa decat la o cantitate prea mare. In cazul in care cantitatea de apa oferita cactusilor este prea mare, radacina poate putrezi.

In privinta luminii, exista specii care prefera lumina mai abundenta, insa exista si specii care prefera zonele umbroase. Cele mai multe specii sunt cele care prefera lumina si caldura, din acest motiv cactusii pot fi amplasati in zona cea mai luminata si cea mai incalzita a locuintei.

Nici in privinta daunatorilor nu trebuie sa va faceti prea multe griji deoarece cactusii sunt plante foarte rezistente. Cu toate acestea, daca locuiti la casa si scoateti cactusul in gradina pe timp de vara, este bine de stiut ca poate fi atacat de daunatori precum paianjenul rosu, paduchi de frunze sau paduchele lanos, insecte care pot transmite boli destul de grave ale cactusilor cum ar fi phytophtora omnivora si phytophtora parasitica, care pot duce la putrezirea radacinilor si a tulpinilor.

cactus

Ghid pentru ingrijirea cactusilor in functie de sezon

Aflandu-ne intr-o zona cu un climat temperat, cactusii s-au acomodat conditiilor, iar ingrijirea lor se face diferit de la un sezon la altul.

In luna ianuarie, cactusii se afla intr-o perioada de repaus, cu exceptia speciilor Zygocactus si Rhipsalis, acestea aflandu-se in plin proces de inflorire, fapt pentru care necesita foarte multa caldura si o cantitate mai mare de apa decat in mod obisnuit.

Luna februarie este una mai dificila pentru cactusi deoarece devin mai sensibili. Speciile care infloresc in aceasta perioada sunt Mamillaria prolifera, Neolloydia si Schlumbergera.

Luna martie este luna in care natura revine la viata, ziua se mareste iar soarele este mai puternic. Cactusul are nevoie de o perioada de acomodare si este indicat sa fie udat o data la 5 zile.

In luna aprilie cactusii deja incep sa se obisnuiasca si cu temperaturile mai ridicate, insa nu este indicat sa fie scosi din casa.

Abia in luna mai, cand temperaturile sunt deja suficient de mari, cactusul poate fi scos pe balcon sau in gradina, in cazul in care locuiti la casa.

In luna iunie cactusul va incepe un nou stadiu de dezvoltare, aflandu-se in plina crestere. In cazul in care observati ca plantele dumneavoastra nu dau semne clare de dezvoltare, trebuie sa le examinati cu atentie.

In luna iulie cactusii vor inflori cele mai multe specii de cactus.

Incepand cu luna august, cactusii vor fi udati mai putin. Daca sunt scosi in gradina, acestia se vor bucura pentru ca vor transforma roua diminetii in picaturi de apa pe care radacinile le vor absorbi ulterior.

In luna septembrie, cactusii inceteaza a se mai dezvolta.

In luna octombrie se realizeaza procedeul numit “calire” sau fortificare. Plantele vor fi lasate in aer liber insa vor fi acoperite pentru protejarea de precipitatii. Aceasta etapa va ajuta cactusii sa reziste mai bine iernii.

La inceputul lunii noiembrie, cactusii sunt bagati in interior, ghivecele vor fi atent curatate, iar plantele cercetate. In acesta luna udarea se face o data la 6-7 zile.

In luna decembrie cactusii intra in repaus, au nevoie de foarte putina apa, udarea lor facandu-se o data la 10-13 zile.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.