Timp liberPeștii guppy - Află tot ce trebuie să știi despre cei mai...

Peștii guppy – Află tot ce trebuie să știi despre cei mai populari pești de acvariu

Cei mai populari pesti din acvariu sunt pestii guppy. Acestia fac parte din familia Poecilidae. Sunt mereu vioi si in cautare de hrana. Sunt pesti vivipari de apa dulce si sunt prietenosi cu alti pesti din acvariu, de aceea ei pot fi crescuti cu pesti de talie mai mica, precum Molly, Neon sau Zebre. Pestii mai mari pot fi un pericol pentru Guppy, deoarece pot manca puii sau rani adultii. Sunt cei mai vanduti pesti din lume deoarece se dezvolta si se inmultesc foarte rapid.

Originea pestilor Guppy

Pestii Guppy provin din America de Sud, regiune unde ei sunt foarte populari. Se intalnesc in bazinul Amazonian, Venezuela, Trinidad Tobago sau Caraibe. Despre existenta acestor frumosi pesti s-a aflat acum aproxiamtiv 200 de ani, primul Guppy provenit din Venezuela fiind studiat de ihtiologul german Wilhelm Peters. Cu timpul, Guppy au fost introdusi in apele dulci ale coloniilor engleze tropicale, in Indonezia, Madagascar si in bazinul Marii Mediterane.

Aspectul

Marimea pestilor Guppy este influentata de sexul acestora. Lungimea masculilor poate varia intre 3 si 4 cm, in timp ce femelele masoara 5-6 cm. Coloritul lor este deosebit. Acesti pesti sunt cei care inveselesc fiecare acvariu, tocmai de aceea ei sunt cei mai apreciati pesti exotici. Masculul are pete mari pe corp iar contururile de pe aripioare sunt stralucitoare. Femela se deosebeste de mascul si prin colorit, ea fiind de obicei gri cu nuante de galben sau galben-verzui, iar marginea solzilor este mai inchisa la culoare.

In ceea ce priveste standardele international pentru concursuri, s-a stabilit ca masculul trebuie sa aiba corpul alungit, iar femela trebuie sa aiba corpul compact si pedunculul aplatizat pe flancuri. Deosebirile dintre masculul si femela din aceasta specie sunt atat de pronuntate, incat un necunoscator ar putea spune ca fac parte din specii diferite.

Cum se reproduce Guppy?

In ceea ce priveste reproducerea la Guppy, ati citit anterior ca acesti pesti sunt vivipari, ceea ce inseamna ca dezvoltarea si eclozarea oualor se face in corpul femelei, si nu la exterior. De indata ce a ajuns la maturitate, si acest lucru se petrece foarte rapid, o femela poate naste o data pe luna. Dupa imperechere, icrele raman in corpul femelei, astfel incat, in timpul gestatiei, puii vor fi protejati de eventualele pericole din exterior.

Peștii guppy - Află tot ce trebuie să știi despre cei mai populari pești de acvariu

Gestatia dureaza aproximativ 4 saptamani. Un fenomen ciudat este acela ca adultii obisnuiesc sa manance puii, de acea este de preferat ca femela sa fie mutata intr-un alt acvariu. Motivul pentru care acesti pesti reactioneaza asa este lipsa hranei vii din alimentatie, mancand puii cei mai slabi si dezvoltand astfel instinctul de vanatori al parintilor. Ne dam seama ca femela este pe cale sa nasca prin aparitia unei pete albe in zona anala si agitatie. Din momentul in care femela incepe sa se incordeze incepe nasterea propriu zisa.

Numarul puilor este influentat de talia si varsta femelei. Imediat dupa nastere, puii se ridica la suprafata apei pentru a-si umple cu aer vezica inotatoare, dupa care se retrag intr-un loc ferit al acvariului timp de doua zile, dupa care vor fi capabili sa se hraneasca singuri. Este de preferat ca puii sa fie hraniti de 4-7 ori pe zi. Guppy ating maturitatea la varsta de 3 luni.

Pentru incepatorii in domeniul acvaristicii, mentinerea popualatiei de Guppy are o mare importanta. Este bine sa separati femelele de masculi pentru a controla reproducerea acestora.

Viata de acvariu

Pestii Guppy trebuie crescuti in acvarii mari, spatioase si nu in ultimul rand foarte bine oxigenate. Evitati acvariile rotunde, deoarece acestea nu le ofera spatiu suficient. Guppy adora plantele, de aceea nu ezitati sa amanejati acvariul cu cat mai multe plante, dupa care se pot ascunde sau unde isi pot depune puii. Nu exagerati insa cu vegetatia, deoarece Guppy inoata in treimea superioara si mijlocie a acvariului. Apa trebuie filtrata sau eventual schimbata foarte des iar temperatura acesteia trebuie monitorizata in permanenta, temperatura optima fiind intre 24 si 26 grade C. Sunt pesti sociabili si rezistenti.

In ceea ce priveste alimentatia, pestele Guppy este unul omnivor, dar are nevoie si de un complex vegetal. Are nevoie de hrana vie, iar carenta vitaminei C ii poate provoca grave malformatii. Hrana lor preferata consta in tantari, purici de balta, viermi, fulgi din comert, si au nevoie de cel putin 3 mese pe zi. Nu trebuie sa se exagereze cu hrana, mai ales cu cea vie, deoarece sunt foarte lacomi si pot muri din cauza ca mananca prea mult. O alta cauza a mortii pestilor Guppy este stresul. Mediul de viata al acestora trebuie sa fie cat mai prielnic, iar apa trebuie sa fie foarte curata.

Asadar daca incepeti sa fiti pasionati de acvaristica si sunteti la inceput de drum, pestii Guppy sunt cea mai potrivita alegere. Nu sunt greu de intretinut, sunt energici si prietenosi, iar aerul lor exotic va va inveseli de fiecare data.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.