Dragoste și relațiiCât de eficiente sunt cele mai des întâlnite metode de prevenire a...

Cât de eficiente sunt cele mai des întâlnite metode de prevenire a sarcinilor nedorite

Atunci cand o persoana doreste sa isi inceapa viata sexuala, poate cel mai important lucru este sa se informeze despre cele mai bune metode de prevenire a sarcinilor nedorite si apoi sa aleaga una potrivita pentru cei doi parteneri. Acestea reprezinta anumite procedee menite sa impiedice aparitia unui copil atunci cand nu este dorit, oferindu-i astfel posibilitatea femeii sa aleaga momentul propice pentru a intemeia o familie, mai ales ca aceasta poate ramane insarcinata chiar de la aparitia primei menstruatii. Astfel, exista o serie de metode, fiecare cu avantajele si dezavantajele lor, putand fi alese si in functie de tipul relatiei pe care cei doi oameni o au (stabila sau pasagera).

Desi cei mai multi recomanda abstinenta ca fiind singura dintre cele mai sigure metode de prevenire a sarcinilor nedorite, prezervativul este, totusi, prima alegere atunci cand vine vorba de protejare, mai ales ca este singurul care te fereste de BTS (boli cu transmitere sexuala), dar si de HIV (virusul imunodeficientei umane). Folosit inca din Antichitate, acesta ofera protectie in proportie de 95-98%, dar numai daca este folosit corect.

Avantajele sale sunt clare: protejeaza cuplul de o sarcina nedorita, dar si de boli sexuale, iar printre dezavantaje se numara faptul ca unele persoane pot avea alergii la latexul din care este confectionat sau faptul ca se poate rupe in timpul actului sexual. In cazul ruperii prezervativului, se poate folosi o metoda contraceptiva de urgenta, numita si pastila (pilula) de a doua zi, insa medicii nu recomanda utilizarea ei mai mult de doua ori intr-un an. Aceasta trebuie luata la cel mult 72 de ore de la contactul sexual, avand o eficienta de 75%. Poate avea efecte secundare ca voma, diaree sau ameteala.

Atunci cand intre parteneri exista o relatie stabila, anticonceptionalele sunt cele mai alese metode de prevenire a sarcinilor nedorite. Este recomandat ca acestea sa fie folosite doar intr-o relatie stabila, deoarece protejeaza impotriva sarcinii, dar nu si impotriva bolilor sexuale, iar intr-o relatie stabila partenerii se cunosc destul de bine. Se iau doar la recomandarea medicului ginecolog, care le prescrie dupa un control amanuntit. Exista doua tipuri de pilule: combinate (combinatie de estrogen si progesteron) si secventiale (dozajul de hormoni este reglat in functie de perioadele lunii). Folosirea lor corecta presupune luarea lor in fiecare zi, la aproximativ aceeasi ora, avand o eficienta de 96-99%.

Avantajele acestei metode sunt faptul ca protejeaza impotriva sarcinii, regleaza menstruatia (si totodata se reduce sindromul premenstrual), poate trata acneea si poate contribui la diminuarea aparitiei unor boli (cancerul uterin, cancerul la san, cancerul ovarian). Desi multi spun ca o femeie ramane insarcinata greu dupa utilizarea lor un timp indelungat, aceasta este cea mai eficienta metoda reversibila, sarcina putand aparea chiar dupa prima menstruatie. Pot exista unele efecte secundare, mai ales la inceput, pana se obisnuieste organismul cu ele: greata, sangerari intermenstruale, dureri de cap sau tulburari de greutate.

Cuplurile care nu mai doresc copii pot alege doua metode de prevenire a sarcinilornedorite ireversibile, si anume sterilizarea feminina (ligatura trompelor uterine) sau sterilizarea masculina (vasectomia). Ligatura trompelor uterine presupune sectionarea si ligaturarea trompelor uterine, impiedicand astfel fecundarea. Multe femei opteaza pentru sterilizare imediat dupa nastere, avantajele fiind evidente: femeia deja este internata si pregatita pentru o operatie, aproape nu exista efecte adverse si ofera protectie sigura impotriva unei viitoare sarcini.

Vasectomia presupune interuperea canalelor deferente, ce au ca rol transportarea spermatozoizilor. Este o metoda sigura, dar nici vasectomia, nici ligatura trompelor nu ofera protectie impotriva BTS si HIV. Aceste metode trebuie alese doar atunci cand cei doi parteneri sunt siguri ca nu mai vor copii, deoarece sterilizarea masculina este ireversibila, iar cea feminina implica prea multe riscuri in caz de reversibilitate.

calendar

Alte metode de prevenire a sarcinilor nedorite destul de des utilizate sunt:

  1. Steriletul sau dispozitivul intrauterin se introduce in cavitatea intrauterina, avand o eficienta de 97-99%, putand fi tinut o perioada de pana la 10 ani. Este recomandat mai ales pentru femeile care au deja copii si trebuie introdus doar de medic. Uneori, pot aparea efecte secundare ca sangerari abundente sau dureri abdominale.

  2. Diafragma este o membrana de cauciuc care acopera colul uterin. Are o eficienta de doar 85% si trebuie utilizata impreuna cu un gel sau o crema spermicida. Avantaj il constituie faptul ca poate oferi protectie impotriva cancerului de col uterin, dar trebuie pus numai dupa ce a fost consultat un medic specialist, care sa stabileasca dimensiunile potrivite.

  3. Spermicidele sunt niste substante chimice sub forma de tablete, creme, spume, foite sau geluri, care se introduc in vagin. Au o eficienta de 70-80%, aceasta eficienta crescand daca spermicidele sunt folosite impreuna cu diafragma sau cu prezervativul (este si recomandat sa nu se utilizeze ca unica metoda contraceptiva). Nu au efecte secundare si pot distruge unele microorganisme ce provoaca BTS.

  4. Metoda calendarului poate fi folosita numai in cazul unei menstruatii regulate, dar riscul aparitiei unei sarcini nedorite este destul de mare, la fel si riscul aparitiei unei boli cu transmitere sexuala sau a HIV. Metoda consta in calcularea zilelor fertile (de la a 9-a la a 19-a zi a ciclului menstrual), timp in care partenerii nu pot avea contact sexual. Nu are efecte secundare, insa necesita multa atentie.

  5. Plasturele contraceptiv si injectiile contraceptive sunt doua metode de prevenire a sarcinilornedorite relativ noi, care tind sa inlocuiasca traditionalele metode. Plasturele se prezinta sub forma unui pansament mic, bej, care atasat pielii elibereaza o anumita cantitate de hormoni, menita sa stopeze ovulatia. Sunt asemanatori anticonceptionalelor din punct de vedere al continutului (au atat estrogen, cat si progesteron). Avantajul este ca sunt inlocuiti o data la o saptamana, dar au cateva efecte secundare, la inceput (stari de voma, greata, dureri de cap).

  6. Pe de alta parte, injectiile contraceptive sunt administrate o data la 3 luni, iar eficienta lor este de 99% sau chiar mai mult., fiind considerate una din cele mai eficiente metode. Alte avantaje sunt diminuarea riscului aparitiei chisturilor ovariene sau a bolilor inflamatorii pelviene. Dar au si efecte secundare, ca dureri abdominale, balonari, crestere in greutate sau menstruatii abundente si neregulate.

Indiferent ce metode de prevenire a sarcinilor nedorite sunt alese, trebuie consultat un cabinet de planning familial sau un medic specialist, deoarece riscurile de aparitie a unei sarcini nedorite sau de contactare a unor boli cu transmitere sexuala sunt destul de mari daca metodele sunt folosite incorect. In plus, partenerii trebuie sa ia decizia impreuna atunci cand aleg o metoda sau alta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

5 COMENTARII

  1. Sterilizarea persoanelor de sex feminin sau masculin nu este o masura de prevenira a sarcinilor nedorite.
    Fiind procese ireversibile nu se includ in categoria prevenirii.
    O persoana, indiferent de sex, care s-a supus unui proces ireversibil de sterilizare nu trebuie sa mai previna nimic…..deoarece este STERIL!!…adica nu poate fie procreea(femeia), fie ajuta in procesul de fecundare a ovulului( barbatul).
    Multumesc frumos.

  2. Asa e Grita. e un nonsens sa fi „steril preventiv” …
    Eu previn de doua ori: previn sarcina cu pilule Janine si cu suplimentul alimentar specific feminin, 4Femina dejoc efectele negative produse de cele dintai. Sunt foarte multumita.

  3. Bravo tie!
    Insa atentie anticonceptionalele nu previn contactarea diverselor boli cu trasmitere sexuala. Asa ca se remcomanda si folosirea prezervativului.

  4. Eu folosesc tot pilule combinate, dar altceva nimic. e ok, cu mici exceptii. ce efecte combate 4Femina asta?Onia

  5. Serena, 4Femina combate luarea in greutate, protejeaza ficatul si il ajuta sa functioneze normal si mai creste si libidoul. Eu cred ca sunt beneficii foarte importante, de aceea am inceput sa il folosesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.