Timp liberArta fotografică - iată de ce fotograful este un artist

Arta fotografică – iată de ce fotograful este un artist

In ultimii ani nu putini sunt cei care au imbratisat meseria de fotograf, si principalul motiv este pasiunea pentru arta fotografica. Este adevarat ca fotografia a devenit si un trend, insa nu despre moda sau moft este vorba in cazul priceputilor fotografi, ci de pasiune si devotement, si mai mult decat de dorinta de a comunica sentimentele imortalizate si celor din jur, pentru ca o fotografie buna transmite celor care o privesc emotii nebanuite.

Scurta istorie a artei fotografice

 

Etimologia cuvantului fotografie provine de la doi termeni din limba greaca, si anume “fotos” = lumina si “graphy” = desen, scris. Inceputurile fotografiei dateaza inca de pe vremea lui Aristotel, insa abia in anul 1819 s-au demonstrat proprietatile hiposulfitului de sodiu, care fixeaza fotografia pe o suprafata, de catre John Herschel. Acesta a folosit pentru prima oara termenul de fotografie in anul 1839, iar incepand de atunci fotografia devine tot mai populara. Apare meseria de fotograf care era din ce in ce mai cautata, mai ales pentru ziare.

Pentru inceput, negativul sau “cliseul” era confectionat din placa de cristal, insa cu timpul nevoia fotografilor de a-si usura munca a crescut, astfel incat cristalul a fost inlocuit cu un material mult mai usor si mai maleabil – nitroceluloza.

Daca la inceput se realizau doar fotografii alb-negru, idea de fotografie color a fost prezenta mereu in mintea fizicienilor. Asadar fizicianul James Clerk Maxwell a realizat prima fotografie color in anul 1861, folosind sistemul Authocrome Lumiere. Dezvoltarea artei fotografice devine din ce in ce mai rapida, fapt demonstrat de aparitia sistemelor de fotografiere instantanee – Polaroid, in anul 1935, prin care s-au realizat fotografii alb-negru pana in anul 1965, cand a fost posibila realizarea primei fotografii color cu un astfel de aparat.

Tehnica avanseaza constant, astfel incat incepand din anul 1990 cand firma Kodak a lansat primul aparat digital, fotografia cunoaste o noua era, fiind posibile experimente fotografice care nu puteau fi realizate cu un aparat clasic. In prezent standardele sunt foarte ridicate iar aparatele foto continua sa evolueze. Industria fotografica este dezvoltata, fotografii, atat cei amator cat si cei profesionisti, pot alege dintr-o varietate de aparate si accesorii, care le vor usura munca si ii vor ajuta la realizarea unor fotografii excelente.

Arta fotografica in prezent

arta fotografica

In zilele noastre fotografiile au o influenta uluitoare si deosebit de importanta asupra intregii populatii a globului, deoarece impactul vizual este cel care influenteaza cel mai puternic individul. Acest aspect poate avea atat parti pozitive cat si parti negative. Cu trecerea timpului, arta fotografica si-a facut loc in mai multe domenii. De la inceputurile sale a avut un rol prim in jurnalism, insa in prezent este vitala pentru acest domeniu. Mai mult decat atat, arta fotografica a patruns in domeniul alimentatiei si in cel al turismului.

Fotografiile au devenit foarte comerciale. Revistele de specialitate, cum ar fi cele despre moda, lifestyle, calatorii, sport sau cele cu specific culinar, au la baza arta fotografica, deoarece impactul fotografiilor asupra cumparatorului este cel care conteaza. Domeniul turimului se bazeaza pe fotografii deoarece potentialii cumparatori ai unui pachet de vacanta vor fi influentati de fotografiile in care este prezentat locul de destinatie.

Un aspect negativ il reprezinta tabloidele, care prezinta fotografii inedite in care diverse persoane importante sunt surprinse in ipostaze neobisnuite. Acestea au un aspect negativ asupra cititorilor, deoarece nu asta inseamna arta fotografica. Fotografiile realizate de paparazzi sunt intradevar “pretioase” deoarece pretul lor este foarte mare, insa in acelasi timp reprezinta o dovada a lipsei de respect fata de cel a carui intimitate o incalci in momentul in care il fotografiezi.

Fotograful – un artist desavarsit

Multe persoane inteleg gresit meseria de fotograf, crezand ca un astfel de artist este capabil sa surprinda la acelasi nivel absolut orice subiect. Este o parere eronata, pentru ca fotograful este un artist, si ca orice artist este axat doar pe anumite lucruri. Astfel, un fotograf poate fi fi axat doar pe natura si astfel pozele pe care le va realize diverselor elemente ale naturii vor fi cele mai reusite. Asta nu insemna ca nu poate realiza si portrete. Le poate realiza insa nu la acelasi nivel calitativ.

Acesta este o dovada clara a faptului ca fotografia iti reflecata propriile sentimente si viziuni, pe care, prin imortalizare, doresti sa le transmiti si celorlalti. Imaginatia joaca un rol deosebit in munca fotografilor, si mai mult decat atat, creativitatea. Nu neaparat aparatul foto este cel care te ajuta sa faci cele mai reusite fotografii, deoarece un fotograf foarte bun va face bune extraordinare cu orice tip de aparat, fie el clasic sau digital. Acestea nu influenteaza calitatea fotografiei. Ceea ce conteaza este naturaletea fotografului si pasiunile sale.

Astfel, daca aveti un aparat foto, indifferent de calitate, si va place sa fotografiati ceva anume, nu va lasati influentati de factorii externi si lasati-va purtati de ceea ce vedeti, deoarece a vedea este diferit de a privi iar fotografiile pe care le veti face vor fi minunate si le veti privi cu drag peste ani, deoarece o fotografie nu poate fi transpusa in cuvinte.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.