Timp liberPescuitul la crap și metode de nadire - despre catapulte, bastoane și...

Pescuitul la crap și metode de nadire – despre catapulte, bastoane și praștii de nadire

Nadirea la pescuitul crapului se poate realiza atat de la distanta mai mare, caz in care se utilizeaza catapultele (cupele), rachetele, bastoanele sau prastiile, dar si din barci, in situatia in care se pescuieste plantat.

Nadirea cu rachete

Atunci cand folosim rachete de nadire este bine sa stim faptul ca niciodata acestea nu trebuie incarcate la capacitate maxima cu nada, pentru ca, in caz contrar, o parte din aceasta se va pierde la primele lansari. De aceea, cel mai bine este sa incarcam doar la doua treimi din capacitate.

O alta regula in ceea ce priveste utilizarea rachetelor de nadire spune ca aruncarile nu trebuie facute prin biciuire. Este indicat sa se utilizeze miscari mai lente, care pot creste in intensitate in mod progresiv. Va puteti da seama cu usurinta daca ati facut o lansare corecta atunci cand, la contactul cu apa, racheta se va bascula usor, lasand nada din interior libera. Daca racheta ia contact cu apa la un unghi ceva mai ascutit, aceasta va face o miscare asemanatoare cu cea a unei broaste pe suprafata apei.

Este total contraindicat sa incarcati nada folosita pentru rachetele de nadire cu pelete inmuiate, pentru ca, in caz contrar, acestea se vor lipi de pereti. Un amestec foarte bun pentru astfel de rachete sunt boilies-urile cu diametru mic, alaturi de porumb si canepa.

Rachetele de nadire se pot folosi cu diferite tipuri de momeala si in orice anotimp, indiferent de vremea de afara. Fiind imprastiata pe langa carlig, momeala nu se va dispersa in apa sau la suprafata. Rachetele de nadire se poate aseza din nou in apa unde se doreste, asta pentru ca timpul pana la expulzarea nadei este suficient de mare. Datorita faptului ca sunt inchise, in acest fel se previne pierderea momelii la lansare.

Rachetele care sunt mai mici se pot folosi si cu lansetele de crap. In caz contrar, rachetele mari sunt total contraindicate folosirii alaturi de lansetele de crap, intrucat daca faceti acest lucru aveti toate sansele sa le rupeti. In prezent, au aparut pe piata lansete spod-rod, concepute special pentru a fi folosite cu rachetele de nadire. Ele au inlocuit lansetele similare cu cele utilizate pentru pescuitul marin, de genul surf fishing.

Lansetele spod-rod au circa 3,60 de metri, dispun de o actiune parabolica, iar inelele de plecare si de varf sunt supradimensionate. Firele inaintase trebuie sa fie textile si foarte rezistente, pentru a prelua socul aruncarilor. Pe de alta parte, firul principal este bine sa fie mai subitre.

Cu cat firul inaintas este mai putin elastic, cu atat, lanseta poate fi incarcata mai mult la lansare. Daca pescarii hotarasc sa nu utilizeze fir inaintas textil, o portiune din puterea vergii se absoarbe de catre firul monofilament, astfel scazand distanta de aruncare. Una peste alta, inaintasul textil este mai mult decat indicat in aceasta situatie.

Nadirea cu prastia

Aceasta metoda de nadire este utilizata cu precadere la pescuitul mai aproape de mal, in comparatie cu nadirea cu racheta, cupa sau bastonul. Ea se poate folosi atat la nadele uscate, cat si la bulgarii mai mici.

Prastia a devenit un accesoriu preferat de catre pescari, asta pentru ca el usureaza actiunea de nadire si este si facil de folosit. Utilizand aceasta metoda, tot mai multi oameni au descoperit faptul ca ea este utila in diferite stiluri de pescuit, precum pescuitul la feeder, la sheffield sau chiar la pescuitul folosing rubesiana.

Unul dintre principalele avantaje ale alegerii unei prastii pentru nadit consta in faptul ca veti avea parte de o nadire foarte precisa la distante  mai mari de 10-15 metri metri de mal. De asemenea, veti avea si posibilitatea sa lansati la distanta nade mai usoare, precum boilies-urile, viermii sau bobitele de cereale. In prezent, pe piata gasiti mai multe tipuri de prastii de nadit, dintre care veti putea alege in functie de ce stil de pescuit preferati.

Exista prastii care pot arunca la distante nu mai mari de 15 metri, ideale pentru pescuitul la rubesiana, dar si prastii care sunt bune pentru distante de pana la 40 de metri, ce se preteaza pentru bolognese si sheffield si chiar prastii capabile sa depaseasca 40 de metri, potrivite pentru pescuitul pe fundul apei, in general la crap, insa nu numai. In concluzie, este bine sa alegem prastia in functie de distanta dorita la care vrem sa pescuim, dar si de tipul nadei.

Daca doriti sa achizitionati o prastie de nadire, trebuie sa tineti cont de cateva elemente de baza, care va vor ajuta sa luati cea mai buna hotarare. Cele mai eficiente prastii de nadit sunt cele care au cosuletul in care se asaza nada construit din materiale textile, precum vinilinul. De asemenea, cauciucul prastiilor ar fi indicat sa fie atat de forma rotunda, cat si gol in interior. Se spune ca acesta poate rezista o perioada mare de timp, in cazul in care este ingrijit.

Imediat dupa nadire, prastiile trebuie curatate si apoi puse bine, de regula in locuri uscate. In situatia in care cauciul se coace, atunci ustensila nu mai este buna de nimic. Una peste alta, daca nu dispuneti de mijloace financiare pentru a cumpara barci de pescuit, puteti utiliza fara probleme prastii de nadit. Mai mult decat atat, la fel ca si in cazul cupelor, a rachetelor sau a bastoanelor de nadit, si prastiile prezinta un avantaj: pot fi folosite oriunde, spre deosebire de nadirea cu barca. In plus, daca alegeti prastiile, trebuie sa stiti ca pretul lor este mai mic decat cel al rachetelor, al catapultelor sau al bastoanelor de nadir, facandu-le printre cele mai bune ustensile sub raportul calitate-pret.

In ceea ce priveste modalitatea de realizare a nadirii, imediat dupa ce se sondeaza apa, se va stabili distanta pe care pescarul o prefera pentru lansari, dupa care se efectueaza lansarile propriu-zise, de regula ceva mai departe decat locul nadit. In fine, montura se aduce in locul nadit. In prezent, pe piata pot fi gasite atat prastii puternice, cat si prastii mai slabe si mai moi. Ideale pentru pescuitul crapului sunt cele puternice, care va vor ajuta sa aruncati nada la distante mult mai mari in comparatie cu celelalte.

Prastiile pentru pescuitul stationar sunt indicate doar daca doriti sa aruncati nade foarte usoare, precum peletele, viermii sau semintele, si acelea pe distante reduse. Asadar, optati pentru prastiile puternice. In concluzie, la nadirea cu prastie, trebuie sa tineti cont de tipul pestilor, de temperatura din apa, dar si de cantitatea de peste. In general, este indicat sa naditi puternic, utilizand peste 60% din nada. Dupa nadirea initala, este nevoie sa intretineti vadul cu bulgari la intervale dese. Acesti bulgari trebuie sa fie ceva mai tari, pentru a evita ruperea lor in aer.

pescuit la crap

Nadirea cu bastonul

Nadirea cu bastonul, sau cobra, dupa cum mai este numita aceasta metoda (inspirata de numele firmei care a scos pe piata printre primele bastoane de nadit) se utilizeaza doar la nadirea cu boilies-uri. In esenta, bastonul este o teava de metal sau plastic, care prezinta o curbura ce permite boilies-urilor sa fie lansate la distante mari si cu precizie foarte buna. Pe piata se pot gasi bastoane de nadit cu diametre distincte.

Bastoanele de nadit Cobra au fost inventate de catre o britanica. Aceasta a fost inspirata de instrumentele care se utilizau intr-un joc din acele vremuri, chisterele, care se foloseau la pelota. Bastoanele Cobra aveau o viteza de peste 100 de km/h atunci cand boilies-urile ieaseau din teava. Drept urmare, acestea au inlocuit modelele vechi de bastoane care se utilizau pana atunci.

In prezent, se pot gasi o multime de variante de bastoane Cobra, de la cele care pot arunca pana la maximum 40 de metri, pana la cele capabile sa ajunga si sa depaseasca bariera de 100 de metri. In plus, unele modele se pot folosi si cu boilies-uri mai mari de 25 de milimetri.

Cei care nu sunt atat de experimentati in ale pescuitului pot alege bastoanele Cobra usoare, in vreme ce pescarii vechi pot otpa pentru bastoane puternice si mult mai eficiente. In ceea ce priveste raspandirea acestor bastoane si in tara noastra, trebuie sa spunem ca ele sunt din ce in ce mai numeroase si aici. In plus, preturile sunt similare cu cele din Marea Britanie.

Modele foarte cunoscute de bastoane de nadire sunt oferite de catre cei de la Gardner. Tipurile de bastoane comercializate de catre acestia se remarca printr-o precizie ridicata si printr-o putere de aruncare foarte mare. Greutatea modelelor este redusa, insa acest lucru nu  le impeidica sa fie foarte rezistente. De asemenea, stabilitatea lor este si ea la standarde inalte. De obicei, bastoanele de la Gardner sunt ideale pentru toate tipurile de boilies-uri mai mici de 30 de milimetri.

Si cei de la Fox au in oferta lor cateva modele de bastoane de pescuit. Cel putin la noi in tara, modelele oferite sunt foarte robuste, usor de manevrat si facil de folosit. Majoritatea tipurilor sunt recomandate sa se foloseasca impreuna cu boilies-uri mai mici de 24 de milimetri, insa unele modele permit si utilizarea impreuna cu boilies-uri mai mari, de pana la 30 de milimetri.

Bastoanele Cobra, produse acum de catre Nash, pot fi incarcate cu ajutorul unei fante, pozitionate deasupra manerului. Astfel, se poate obtine o viteza, o precizie si o distanta iesite din comun. Bastoanele de nadit de la Cobra pot fi utilizate atat pentru distante mai reduse, intre 10 si 50 de metri (exista unele modele care sunt special concepute pentru acestea), dar si pentru distante chiar mai mari de 100 de metri.

De regula, bastoanele care au peretii grosi sunt mai durabile si vor rezista mai mult. Totusi, este bine sa nu uitati sa nu le tineti la soare, intrucat, in caz contrar, de deformeaza si isi pierd din precizie. Una peste alta, indiferent de ce firma alegeti, trebuie sa stiti ca cel mai bine este sa va uitati dupa bastoanele de nadire care au peretii grosi. Toti pescarii cu experienta cunosc faptul ca acestea vor rezista mai mult si sunt mai de calitate. De asemenea, este recomandat sa nu le lasati la soare, intrucat, in caz contrar, se deformeaza si isi pierd din precizie.

Nadirea cu catapulta

Daca va hotarati sa utilizati catapultele (sau cupele) pentru nadire, atunci trebuie sa stiti faptul ca acest accesoriu se foloseste doar pentru nadirea cu bulgari. Se aseamana foarte mult cu racheta din punctul de vedere al utilizarii, numai ca nu puteti folosi pelete sau seminte (le puteti folosi doar daca le introduceti in bulgari. Mai mult decat atat, catapultele de nadire prezinta cateva avantaje fata de rachetele de nadire.

In primul rand, in comparatie cu rachetele, unde este indicat sa aveti un spod, in cazul cupelor se pot utiliza mai toate lansetele. Apoi, dupa lansare, cupa de obicei cade foarte repede, in vreme ce bulgarele ajunge pe vad, favorizand astfel recuperarea, care se realizeaza fara niciun zgomot puternic. In cazul rachetelor de nadit, in apa mica, se stie ca ele sunt mult mai zgomotoase.

De asemenea, la rachete se pierde o cantitate foarte mare de seminte, daca acestea se utilizeaza (chiar mai mult de o treime). Nu in ultimul rand, pretul favorizeaza achizitionarea unei catapulte. In ceea ce priveste materialele de constructie ale cupelor, vorbim in general despre plastic si diverse combinatii de textile, dar si de piele, naturala sau artificiala.

Ca sfaturi pentru cei care nu cunsoc foarte multe lucruri despre metoda de nadire cu catapulte, este indicat sa faceti bulgari consistenti, pe care s-ai lasati se se usuce cat trebuie, in caz contrar riscand desfacerea nadei in aer. De asemenea, este recomandat sa tineti cont de capacitatea catapultei. Cei mai buni bulgari sunt cei de marime medie, nici prea mari, dar nici prea mici.

Una peste alta, catapultele pentru nadirea la distanta dau randament doar la nadirea cu bulgari. Ele sunt foarte echilibrate si nu lasa bilele de nada sa cada, favorizand si o recuperare rapida, in special datorita flotorului. In legatura cu metoda de montare, aceasta se face pe un spod, folosind un inaintas pe capatul liniei principale. Cele mai bune fire inaintase sunt multifilamentele.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.