Plumbii sunt foarte importanti atunci cand vorbim despre monturile pentru pescuitul la crap. Practic, o montura nu poate da rezultate atata vreme cat nu se foloseste plumbul cel mai indicat, in functie de fiecare situatie in parte. Asadar, depinzand de distanta la care se pescuieste, dar si de tipul apei pe care se pescuieste, este vital sa alegem cei mai buni plumbi, altfel riscam sa nu avem capturile pe care ni le dorim.
Plumbii pentru monturile la crap pe rauri (ape curgatoare)
Daca pescuim la crap pe ape curgatoare vom avea nevoie de plumbi capabili sa mentina monturile in curent, in locurile dorite de catre noi. De asemenea, este foarte important sa nu se miste. Cei mai buni plumbi pentru asta sunt cei plati, de genul celor cu o forma hidrodinamica. In acest fel, acestia vor putea sa reziste curentului si se vor aseza asa cum trebuie pe fundul apei.
Plumbii pendul, alaturi de agrafe de siguranta, sunt ideali. Unii pescari incearca sa utilizeze plumbi culisanti ori in linie cu firul, lucru neindicat, intrucat acestia nu se pliaza pescuitului pe rau. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca se va pescui cu varful betelor ridicat, deoarece in felul acesta putin fir se expune curentului. In plus, este important ca firul dintre montura si varf sa stea intins. De aceea am spus ca plumbul inline nu este capabil sa stea pe fundul apei. Acesta se va ridica foarte mult.
Exista cateva modele de plumbi concepute special pentru pescuitul pe rauri. In primul rand, este vorba despre plumbul trilobat, perfect pentru apele cu obstacole. Avand o forma cu totul speciala, el se poate ridica foarte usor si rapid de pe fundul apei, in timpul recuperarilor. Are aspectul unui triunghi, cu doua laturi curbate inspre interior si egale.
Un al doilea tip de plumb este folosit in apele unde se practica pescuitul catch&release. Acesta se aseamana cu o scoica. Se utilizeaza pentru ca pestii sunt invatati cu plumbii necamuflati si-i pot recunoaste cu usurinta. Mai mult decat atat, plumbul la care facem referire este ideal pentru pescuitul pe ape curgatoare.
Plumbii mai rotunzi se folosesc atunci cand pescarii nu gasesc locurile cele mai bune pentru plasarea monturilor. Atunci, ei lasa curentul sa duca montura in cele mai bune locuri si de aceea este bine sa se utilizeze plumbi mai usori. De regula, montura se opreste in acele zone unde se afla si multa hrana pentru pesti. In plus, se pot plasa bulgarii de nada in curent, intrucat nada se va opri in aceleasi zone, facute de catre curenti. Cu toate acestea, se spune ca aceasta metoda prezinta si un inconvenient: este aplicabila numai in situatia cand fundul apei este neted, avand nisip sau pietris fin.
Plumbi pentru pescuitul crapului la distanta
Pentru pescuitul la distanta, care presupune lanseuri lungi, plumbii trebuie sa fie foarte aerodinamici. Acestia mai poarta denumirea de plumbi torpila, insa nu au centrul de greutate foarte bine definit, asta impiedicandu-i sa aiba o pozitie stabila in timpul lansarilor, iar in acest mod va scadea distanta de aruncare.
Unii pescari opteaza pentru plumbii trilobati pentru lansarile lungi, pentru ca au centrul de greutate exact asa cum trebuie si, in plus, sunt mult mai stabili in aer.
Plumbii pendul si plumbii inline sunt si recomandati pentru pescuitul crapului la distanta. Plumbii pendul sunt avantajati de faptul ca permit lansari mai lungi si mai precise. Pe de cealalta parte, plumbii inline sunt foarte buni deoarece ofera preintapari mult mai eficiente, asta in cazul in care pescarii opteaza pentru monturile semi-fixe. Cu toate acestea, plumbii inline nu sunt la fel de stabili in timpul lansarilor.
Una peste alta, fiecare pescar are libertatea sa aleaga modelele care i se par cele mai bune pentru tipul de montura pe care-l prefera, insa, trebuie sa fie foarte atenti si sa se intereseze inainte, evitand astfel surprizele neplacute.
Plumbii pentru pescuitul crapului in situatii speciale
In continuare, ne vom referi la acele situatii speciale pentru pescuitul crapului si vom enumera care sunt cei mai buni plumbi. Pentru fundurile de apa inclinate cel mai bine este sa folosim plumbii plati, intrucat acestia raman acolo unde sunt lasati, chit ca vorbim despre pante abrupte. Practic, toate modelele de plumbi indicate pentru apele curgatoare se aplica si aici, fara nicio exceptie. Cu toate acestea, pescarii nu se vor intalni prea des cu situatii de genul acesteia.
In cazul substraturilor maloase, este indicat sa se foloseasca plumbi care sa nu se afunde foarte mult. Totusi, trebuie sa luam in calcul si consistenta malului. Mai mult decat atat, acesti plumbi sunt ideali atunci cand nu ne putem da seama de adancimea substratului. Forfacul in aceste situatii ar trebuie sa fie mai lung decat grosimea stratului de mal.
Cu cat plmubii pot plana mai incet catre fundul apei, cu atat ei vor fi mai buni si mai eficienti pe substraturile maloase. Daca au aceasta calitate, atunci nu se vor infige vertical in mal, ci vor ateriza lent. Totusi, tineti cont de faptul ca ei trebuie sa fie plumbi inline. In interiorul apei, momeala si forfacul se vor scufunda mai lent chiar decat plmbul, astfel ca acesta din urma va plana ceva mai mult. In plus, este esential sa tineti minte ca plumbul avanseaza sub apa in comparatie cu locul in care au fost lansati la inceput. Astfel, atunci cand doriti sa lansati in apropierea unui obstacol, ori pe alt mal, este bine sa tineti cont de aspectul mentionat mai sus.
In cazul in care pescarii cunosc grosimea stratului de mal, este nevoie de adaptarea marimii forfacului, cel care va fi ajustat la grosimea stratului, la care se mai adauga sapte-opt centimetri. Plumbii cei mai buni in astfel de situatii sunt cei de tip pendul, care au o forma de torpila. Daca folositi acest montaj, atunci plumbul o sa coboare prin apa vertical, avand o viteza mare, lucru ce-l va ajuta sa se infiga in mal. In concluzie, veti avea parte de cateva avantaje.
Unul dintre acestea se refera la faptul ca se va asunde o parte din forfac, dar si plumbul si putin din firul principal. Pe deasupra, preinteparea va fi mult mai eficienta. Totusi, de multe ori, carligul nu poate patrunde mai mult decat pana la spin, iar in momentul in care pestele va apuca momeala si va intinde forfacul, el va trage si de plumbul blocat pe mal, favorizand iesirea usoara a acestuia. Cu toate astea, se va produce efectul unui lest greu, care se potriveste perfect cu o montura semi-fixa.
Plumbii necesari pentru monturile din barca utilizate pentru pescuitul crapului trebuie sa fie compacti, insa fara sa aiba o forma aerodinamica. De asemenea, acestia trebuie sa fie capabili sa asigure o intepare cat mai buna si, pe langa aceste caracteristici, sa fie si extrem de stabili, intrucat acest tip de pescuit este utilizat la distante mari fata de mal.
Pentru monturile din barca este necesar sa se intinda mult de fir, acesta expunandu-se impotriva curentilor. Astfel, plumbii de tip bila sunt foarte indicati, mai ales daca aveti parte de un substrat mai malos. Cu cat substratul apei va fi mai tare, cu atat mai recomandat este sa folositi plumbi compacti, care sa nu fie mai grei de 200 de grame.
Tipuri de monturi pentru pescuitul crapului
Exista cateva monturi foarte cunoscute pentru pescuitul la crap, printre care montura cu naditor, cea inline, montura cu plumb pierdut sau montura elicopter. In ceea ce priveste montura cu naditor (momitor), trebuie sa stiti ca aceasta este, probabil, cea mai utilizata pentru pescuitul crapului. Este recomandat ca nada de pe momitor sa contina mai multe lucruri, printre care porumb, seminte, pelete sau canepa. Astfel, pestele va fi tinut ocupat pentru mai mult timp pe vad, exact ceea ce doreste pescarul.
De regula, naditorul este incarcat si relansat o data la minim 60 de minute, dar se poate face si mai repede, chiar si o data la 30 de minute. Din acest motiv, exista totusi unii pescari carora acest tip de montura nu le surade, pentru ca un numar prea mare de lansari si recuperari va speria exemplarele mari de crap, facand imposibil prinderea lor.
De ce aveti nevoie pentru o montura cu momitor? Pentru asta va trebuie un naditor de minim 40 de grame si maxim 80-90 de grame (depinde de puterea lansetei pe care o folositi), un vartej, un forfac destul de scurt (in jur de 10 centimetri), un carlig mai mic si un segment de tub de protectie, de regula leadcore.
Ca sa legati montura cu momitor trebuie sa treceti linia principala prin tubul de protectie, duap care prin naditor. Urmatoarea etapa este legare de vartej, utilziand nodul uni. Mai departe, forfacul se va atasa vartejului, dupa care se va face o montura semifixa ori culisanta, in functie de preferintele dumneavoastra.
A doua cea mai utilizata montura pentru pescuitul crapului este montura in-line. Se spune ca aceasta produce cel mai bun efect de preintepare, intrucat, la miscarile pestelui, plumbul contreaza foarte puternic pentru ca forfacul este foarte elastic si se intinde foarte mult, iar carligul se va fixa foarte bine de buza pestelui. Cu toate acestea, pentru ca lucrurile sa mearga struna, aveti nevoie si de un plumbaj foarte greu.
Pentru o montura in-line va trebuie un con de cauciuc si unul siliconic, un forfac, un segment de protectie in jur de 50 de centimetri (poate fi si mai mare, de pana la 80 de centimetri), un vartej si plumbul necesar.
Cum se leaga montura in-line? Pentru inceput, treceti linia principala prin tubul de protectie, dupa care o veti introduce prin conul de cauciuc si prin plumb. Mai departe, legati-o de vartej, utilizand, ca si in cazul monturii cu momitor, un nod uni. Dupa aceea, mufati toate elementele intre ele si introduceti conul siliconic pe forfac, dupa care legati-l de vartej. In cele din urma, mai trebuie sa impingeti vartejul prin partea superioara a plumbului.
Montura aceasta are avantajul ca, daca linia principala se rupe, doar plumbul se va pierde, in vreme ce crapul va ramane fixat pe carlig.
Cel de-al treilea tip de montura folosita pentru acest peste este cea cu plumb pierdut (sau Safety Clip, cum mai este cunoscuta). Ea este ideala pentru pescuitul la distanta, deoarece are avantajul de a impiedica forfacul sa se incurce in momentul lansarii. De asemenea, ea poate fi utilizata chiar si la plantatul din barca, nu doar la pescuitul la distanta. Montura cu plumb pierdut se poate folosi cu un segment de tub leadcore sau anti-tangle.
Componentele necesare acestei monturi sunt segmentul de tub (recomandate sunt cele de 50-80 centimetri), plumbul, conectorul anti-tangle, forfacul, clipsul, conectorul conic de cauciuc si un vartej.
Ca sa legati montura cu plumb pierdut trebuie sa introduceti segmentul de tub prin conectorul conic, dupa care sa-l treceti prin clips si sa-l atasati de vartej. Conectorul siliconic se va aseza pe forfac, dupa care acesta din urma se va pune pe vartej si se va impinge in clips. Pe clips se poate atasa plumbul dupa preferintele dumneavoastra. Pe partea striata a clipsului se va pune mansonul de cauciuc, iar la capatul opus al tubului leadcore se va atasa o linie principala, folosind de obicei un nod Grinner.
Montura Safety Clip poate fi atat fixa, cat si semifixa. Clipsurile care sunt dotate cu un orificiu unde se poate introduce un stift de plastic au avantajul ca previn iesirea vartejului si de aceea monturile la care se folosesc astfel de clipsuri sunt monturi fixe. In cazul clipsurilor care nu sunt prevazute cu stifturi nu se poate aplica o montura fixa, ci una semifixa.
Cea de-a patra montura des utilizata pentru crapi este cea elicopter, numita in acest mod deoarece vartejul si forfacul se invart de-a lungul liniei principale, pe tot axul plumbului, atunci cand se efectueaza lansari.
Un mare plus al acestei monturi se refera la faptul ca permite lansari foarte lungi si, de asemenea, se poate folosi pe mai toate tipurile de substrat, cu toate ca cel mai indicat este cel moale. De regula, pentru montura elicopter se utilizeaza un segment de tub leadcore sau anti-tangle de minim un metru (nu mai mare de un metru si jumatate), un manson de cauciuc, un forfac de 8-10 centimetri, doua perle de cauciuc, plumb aerodinamic si un vartej.
Pentru aceasta montura, trebuie sa treceti linia principala prin tub, dupa care printr-o perla de cauciuc si prin mason. Dupa aceea, introduceti vartejul, pe care se va lega forfacul, dar si a doua perla. Totul se va atasa de plumb.