Unii indivizi confunda obsesia pentru o persoana de sex opus cu dragostea pasionala, insa cele doua sunt absolut diferite. Este usor sa confunzi o fixatie pe cineva cu iubirea – caci te gandesti la acel cineva constant si simti nevoia de apropiere. Insa ele sunt chiar opuse cel putin dintr-un punct de vedere: in timp ce, atunci cand iubesti, vrei tot ce este mai bine pentru persoana iubita, cand te fixezi obsesiv pe cineva te gandesti la propriile dorinte si nevoi, nu ale persoanei.
Ce este si cum se manifesta obsesia pentru o persoana? Dictionarul explicativ roman defineste in general o obsesie ca fiind o „tulburare a vointei care se manifesta prin idei fixe, prin dorinta irezistibila de a face un act determinat, bolnavul fiind constient de caracterul anormal al actiunilor sale” sau ca “imagine sau idee inadecvata care revine neincetat in campul constiintei, staruitor si anormal, o preocupare chinuitoare”. Intr-adevar – cu precizarea ca individul nu este intotdeauna constient de caracterul anormal al obsesiei sale, asa se poate defini aceasta fixatie pe o persoana de sex opus: persoana are ganduri fixe si constante despre celalalt, dorinta de necontrolat de a o vedea sau auzi, o preocupare intensa fata de ceea ce face celalalt.
Aceasta preocupare devine intr-atat de obsesiva, incat uneori persoana obsedata nu mai poate indeplini activitati normale din viata de zi cu zi, fiind blocat in gandurile persistente despre celalalt: ii vine greu sa mearga la serviciu, sa se intalneasca cu alte persoane si sa aiba o viata sociala normala. Obsesia pentru o persoana poate evolua si determina probleme cu somnul: persoana viseaza pe celalalt in fiecare noapte si gandurile ii tulbura odihna. In final, se poate ajune de la nevoia de a o vedea si auzi, la colectionarea unor poze cu acea persoana, pana la a o urmari pe furis, a ii urmari viata si ce face pe parcursul unei zile – in acest stadiu, doar o interventie specializata poate ajuta eficient pe cel obsedat.
De ce apare obsesia pentru o persoana? Initial, fixatia poate fi usor confundata cu dragostea: intalnesti sau doar observi o anumita persoana si constati apoi ca numai la ea te gandesti! Insa evolutia anormala a acestei fixatii este radical diferita de iubire: obsesia presupune ca nu te gandesti la binele acelei persoane – ca in cazul iubirii, ci la propria dorinta si nevoie disperata de a o vedea, de a fi in apropierea sa.
Mai mult, uneori cel obsedat nu este interesat sa cunoasca cu adevarat persoana, ci isi creeaza mental o anumita imagine distorsionata despre cine este, ce o caracterizeaza, ce viata are. Obsesia provine dintr-un egocentrism exacerbat: chiar daca esti intrusiv in viata celuilalt, il deranjezi evident cu insistentele tale, nu iti pasa si nu iei in vedere dorintele celuilalt, ci doar pe ale tale – care te controleaza.
Obsesia pentru o persoana se dezvolta datorita unor trasaturi de personalitate specifice: egocentrism, o timiditate exacerbata, stima de sine scazuta, inchidere in sine. Persoana care face obsesii are un stil de relationare ciudat, nu poate comunica adecvat cu oamenii din jur si este de obicei extrem de introvertita, inchisa in sine. Acest mod deficient de socializare poate proveni fie din dificultati in dezvoltarea psihologica, fie dintr-un mediu familial dezorganizat, agresiv sau experiente traumatizante.
Stima de sine scazuta il impiedica pe acest om sa dezvolte relatii normale de cuplu si sa creada ca ar merita o anumita persoana – motiv pentru care se „multumeste” sa o urmareasca pe furis! Insa stima de sine se poate dezvolta fie intr-un complex de inferioritate – dupa cum s-a spus mai devreme, dar si intr-un complex de superioritate ce il mascheaza pe ultimul – persoana se considera speciala, diferita, deasupra „muritorilor de rand”, netrebuind sa urmeze regulile sociale ale celorlalti!
Obsesia pentru o persoana nu se poate dezvolta in lipsa unui egocentrism exacerbat: alti indivizi nu conteaza, ci numai nevoile personale. De aceea, desi persoana are un stil de comunicare inchis, rigid, poate fi deosebit de intrusiva in viata altora – in special in viata persoanei pentru care are o fixatie. Se ajunge de la provocarea unor intalniri „intamplatoare” la urmarirea propriu-zisa a celuilalt in necunostinta de cauza. Se ajunge la urmarirea lui si prin Internet, se sparg parole personale, se intervine cat se poate de concret in viata celuilalt. Nevoia acuta si de necontrolat conduce actiunile persoanei obsedate – uneori, desi stie ca nu trebuie sa faca ceea ce face, nu se poate opri si isi gaseste justificari diverse: „doar nu fac nimic rau, nu o deranjez”!
Obsesia pentru o persoana de sex opus este cu atat mai grava cu cat, chiar daca individul la un moment dat se vindeca de aceasta stare de fixatie, nu trece mult pana ce dezvolta o alta, legata de o alta persoana. Atat timp cat nu relationeaza in mod normal si se inchide in propria-i lume mentala, individul nu poate intretine o relatie normala – desi uneori, la prima vedere, el pare absolut in regula. Cand se dezvolta aceasta obsesie? Atunci cand individul intalneste sau observa in anturaj – la serviciu, in grupul de cunostinte, intr-un bar, nu conteaza – o persoana la care apoi se gandeste constant. Ce urmeaza?
Uneori, abordeaza persoana, se intalneste cu ea, are o perioada o relatie care pare in regula – tinta obsesiei nedandu-si seama despre ce este vorba. Insa simptomele – se gandeste constant la ea, o viseaza, simte nevoia sa o vada sau sa o auda mereu, incepe sa o verifice si sa intre abuziv in viata sa personala apar curand si de multe ori, relatia se termina – insa nu si obsesia. Alteori, individului ii este teama de respingere, nu stie cum sa abordeze persoana, nu gaseste strategii de comunicare si astfel dezvolta in sinea sa, si fara a relationa direct cu persoana, obsesia.
„Se multumeste” astfel sa o urmareasca de la distanta, ca un adorator tacut. Insa exista riscuri: daca isi vede obiectul adoratiei cu un alt individ de sex opus, iesind la intalniri si simtindu-se bine, obsesia poate capata laturi agresive: fie fata de tinta, fie fata de propria persoana. Aici depinde mult ce fel de complex a dezvoltat individul: cel cu un complex de superioritate isi va indrepta agresiunea asupra celuilalt, simtindu-se tradat, iar cel cu un complex de inferioritate si-o va indrepta asupra propriei persoane, simtindu-se incapabil si ratat.
Ce se poate face pentru a ajuta pe cineva sa treaca peste obsesia pentru o persoana? Atunci cand simptomele sunt intense – idei fixe, ganduri constante, vise frecvente, urmarirea pe furis a persoanei, incapacitatea de a indeplini alte activitati – atunci este nevoie de interventia unui psihiatru, pentru a stabili daca obsesia a fost provocata de probleme psihice sau de o socializare deficitara. Apoi, consilierea psihologica este singura care o poate ajuta pe persoana obsedata sa isi imbunatateasca viata si sa relationeze normal cu alti oameni. Este importanta interventia specializata, caci daca o anumita obsesie trece de la sine dupa o perioada, individul nu s-a vindecat: foarte probabil va dezvolta o alta obsesie cat de curand.