Casă și grădinăNeoregelia - planta cu frunzele ca pictate în culori vii

Neoregelia – planta cu frunzele ca pictate în culori vii

Planta de apartament Neoregelia este o planta foarte frumoasa, pentru ca frunzele ei par pictate. Acestea sunt dispuse ca niste panglici, care ajung la o lungime de pana la 30 de cm si formeaza o rozeta. Sunt de culoare verde, cu marginile crem sau cu dungi crem pe lungime, lucioase, iar inainte de inflorire (aceasta are loc vara) aceste dungi se fac roz si mijlocul plantei devine rosu-trandafiriu. Florile, care sunt mici si albastru spre violet, nu sunt nici pe departe asa frumoase ca frunzele din mijloc ce-si schimba culoarea. Dupa ce se termina perioada de inflorire, rozeta se ofileste, dar in locul ei apar unele noi, in numar chiar mai mare.

Genul din care face parte si aceasta planta cuprinde in jur de 70 de specii care se mentin verzi pe intreg parcursul anului si care sunt impartite in doua categorii: terestre si epifite, adica acele plante care sunt fixate pe altele, fara a fi parazite, sprijinindu-se doar. Aceste plante provin din padurile pluviale din America de Sud, avand o inaltime maxima de 30 de cm si un diametru de 60 de cm.

Speciile inrudite cu planta de apartament Neoregelia sunt fascinante, motiv pentru care se gasesc in multe case ale cultivatorilor. Cea mai cunoscuta este Neoregelia carolinea, ale caror frunze verzi si lucioase formeaza o rozeta ce se transforma intr-un rosu aprins, iar floricelele sunt albastre sau violete, fiind inconjurate de bractee de aceeasi culoare rosie. Hibridul “Tricolor” este cel mai cautat, care se deosebeste de specia-mama prin faptul ca dungile crem de pe frunze devin roz cand ajung la maturitate.

Neorogelia spectabilis are frunze scortoase, de culoare verde metalic cu dungi albe pe partea superioara si purpuriu deschis pe partea inferioara. Mai mult, sunt rosii in varf si cand infloreste, mijlocul frunzelor se coloreaza in purpuriu si apar niste floricele bleu cu bractee rosii.

Planta de apartament Neoregelia se cultiva intr-un substrat pe baza de pamant, care trebuie sa contina si muschi de turba sau pamant de frunze. O alta alternativa a substratului este sa fie compus din cantitati egale de substrat de pamant si substrat de muschi de turba, printre ele punandu-se si putin nisip grosier sau chiar bucatele de scoarta, care ii vor asigura un bun drenaj.

Neoregelia
Neoregelia

Se poate transplanta primavara, dar numai daca este un lucru absolut necesar, si nu are nevoie de ghivece prea mari. Este bine de stiut ca inflorirea are loc la doi sau trei ani, numai vara, iar dupa acest proces ea incepe sa se ofileasca lent, oferind o imagine contrastanta – rozeta principala pare ca sufera, in timp ce rozetele care apar pe langa ea sunt pline de viata.

Planta de apartament Neoregelia are nevoie de cateva conditii de care cele mai multe plante trebuie sa beneficieze. Primavara si vara trebuie pusa intr-un loc unde sa fie foarte multa lumina si este chiar indicat sa fie lasata uneori si la soare (dar nu cand arde puternic), pentru ca o va ajuta la colorarea frunzelor. Temperatura maxima trebuie sa fie de 27º C, dar in general suporta temperatura camerei, insa nu trebuie sa scada cu mai mult de 10º C. Nu are nevoie de prea multa apa, doar ca pamantul sa fie umezit, insa rozeta trebuie sa fie mereu plina cu apa, care trebuie schimbata in fiecare luna.

Pamantul trebuie sa se usuce intre doua udari, iar in timpul verii frunzele ar trebui pulverizate cu apa in fiecare zi, ba chiar ar trebui ca ghiveciul sa fie asezat pe un pietris umed. Tot in aceasta perioada in apa cu care se uda trebuie diluat un ingrasamant lichid echilibrat in azot si potasiu, care i se administreaza la trei sau patru saptamani, atat in substrat, cat si in rozeta.

In ceea ce priveste toamna si iarna, planta de apartament Neoregelia trebuie sa stea undeva unde temperatura nu va scadea sub 10º C. Cantitatea de apa cu care trebuie udata trebuie sa se reduca mai mult, insa rozeta trebuie sa fie plina in continuare cu apa. Umiditatea se poate asigura acum cu stropirea frunzelor cu apa calduta o data pe saptamana. De asemenea, specialistii recomanda apa necalcaroasa, cea mai buna fiind cea de ploaie.

Asa cum este normal, nu este o planta ferita de pericole. Nu trebuie udata prea mult, pentru ca apa in exces ii va putrezi baza. Pericole apar si atunci cand nu este udata suficient – frunzele incep sa se ofileasca si sa se zbarceasca. Pentru ca florile sa aiba culori mai vii, este important sa stea unde e lumina multa; in cazul in care sta in frig, frunzele incep sa devina nelucioase. Pe frunze se pot instala paduchii testosi si cosenila fainoasa, care pot fi combatuti ori cu un insecticid, ori prin inmuierea unei carpe de bumbac in alcool si stergerea frunzelor.

Planta de apartament Neoregelia se poate reproduce prin insamnatare sau prin lastari. Lastarii se scot primavara de langa planta de baza si se pun in ghivece separate, tratandu-i ca pe planta veche. Semintele trebuie puse tot primavara intr-un substrat alcatuit din trei parti de turba si o parte de nisip grosier. Amestecul trebuie mentinut ud, la umbra si la o temperatura de 24º-27º C, iar dupa cateva saptamani vor aparea noile plantute. Acestea trebuie sa stea la aceeasi temperatura, dar trebuie sa le fie oferita lumina incetul cu incetul, pana cand dupa trei sau patru luni vor fi mutate in ghivece separate si tratate ca plante mature.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.