Planta de apartament Monstera este o planta populara printre randurile cultivatorilor amatori, pentru ca nu este pretentioasa si arata foarte bine cand creste. Genul Monstera cuprinde in jur de 20 de specii de plante mereu verzi, care provin din padurile pluviale ale Americii de Sud si Centrale.
Cea mai cunoscuta specie este planta de apartament Monstera deliciosa, cunoscuta popular sub denumirea de filodendron. Isi are originile in Mexic sau Guatemala, este cataratoare si poate ajunge chiar si la 4 metri in casa. Este una din plantele potrivite pentru apartamente si se remarca prin frunzele mari si lucioase in forma de inima. Pot ajunge pana la 60 de cm lungime si latime, dar infloreste foarte rar in casa.
Dar cand o face, florile sunt de fapt o bractee de culoare alb-verzui care are in mijloc o inflorescenta ca de spic si care se transforma dupa un timp intr-un fruct al carei gust se apropie de cel al ananasului. Numele “deliciosa” chiar la fructe se refera, traducandu-se prin “placut”. Aceasta planta are radacini aeriene, iar cele care se afla in partea inferioara a tulpinilor pot fi introduse in substrat pentru a ajuta planta sa se hraneasca mai bine, in timp ce cele din partea superioara pot fi taiate. O alta specie este Monstera pittieri, care are niste frunze subtiri si moi, cu varful ca de lance si de un verde argintiu.
Nefiind deloc pretentioasa, planta de apartament Monstera se adapteaza atat la lumina, cat si la umbra. Dar cel mai bine este sa beneficieze de multa lumina, pentru ca aceasta va determina decuparea frunzelor cu timpul. Daca sta prea mult la umbra, frunzele raman mai mici si putin perforate. Trebuie plantata intr-un substrat bazat pe pamant si cu un adaos de turba fibroasa.
Pentru ca este o planta cataratoare si poate ajunge la inaltimi foarte mari, trebuie sa fie introdus in ghiveci un baston sau un obiect asemanator care sa fie acoperit de muschi. De asemenea, pe fundul ghiveciului este recomandat sa se puna niste bucatele de teracota pentru drenare. Transplantarea are loc primvara, de regula la o perioada de doi ani, atunci cand radacinile s-au inmultit prea mult si au ocupat tot ghiveciul.
In perioada de crestere, plantei de apartament Monstera nu ii trebuie apa in exces si trebuie neaparat ca substratul de la suprafata sa se usuce intre doua udari. Cand este prea cald, frunzele trebuie pulverizate cu apa. In plus, in perioada martie-septembrie are nevoie de un ingrasamant lichid echilibrat in potasiu si azot, acesta fiind diluat cu apa cu care se uda si administrat o data la doua saptamani.
Nu puneti planta la soare, pentru ca acesta ii va arde frunzele. Se intampla ca praful sa se aseze pe frunze, iar atunci este indicat ca ele sa se stearga cu o carpa umeda, iar pentru a fi siguri ca luciul nu dispare, exista pe piata niste produse care il pastreaza. Toamna si iarna, pamantul trebuie sa se usuce cat de cat intre udari, iar in cazul in care aerul devine uscat (mai ales din cauza surselor de incalzire), continuati sa ii pulverizati frunzele ori de cate ori este necesar. Temperatura nu trebuie sa scada sub 13º C.
Planta de apartament Monstera se poate inmulti prin doua procedee. Primul este marcotajul, la care se apeleaza doar daca frunzele de la baza au cazut si au lasat partea inferioara dezgolita. Marcotajul se face atunci cand planta a crescut foarte mult. Butasirea, ca si marcotajul, are loc primavara, cand se taie varfurile tulpinilor, avand grija sa includa si o frunza. Se poate face si fara frunza, dar succesul este garantat atunci cand se ia frunza aflata imediat sub punctul de insertie al ei pe tulpina de pe care se preleveaza butasul.
Acolo unde se taie ar fi bine daca s-ar presara putina pulbere fungicida cu sulf, iar butasii se pun ori intr-un amestec bazat pe turba, ori intr-un pamant fertil, avand grija ca frunza sa ramana pe afara. Ghiveciul sau ladita in care au fost pusi se acopera cu o folie de plastic si se pune undeva unde e lumina si o temperatura ce oscileaza intre 24º si 27º C. Lastarii apar dupa aproximativ o luna chiar langa frunza. Atunci este momentul in care folia de plastic trebuie sa se indeparteze, iar lastarii trebuie tratati ca si plantele mature.
Planta de apartament Monstera nu este ferita nici ea de diversi daunatori sau de greselile pe care cultivatorii amatori le fac. Daca frunzele de la baza incep sa se ingalbeneasca, este un semn ca a fost udata prea mult. Daca sta undeva unde ii este frig, vor aparea pete de culoare maro in special pe marginile frunzelor, iar daca este stropita cu apa si apoi lasata la soare, frunzele se vor arde foarte repede.
Umiditatea scazuta si aerisirea necorespunzatoare duc la aparitia paianjenului rosu. Ea mai poate fi atacata si de cosenila fainoasa, care-si semnaleaza aparitia prin prezenta unor pete albe si pufoase pe interiorul frunzelor. Ca sa scapati de ele, inmuiati o carpa de bumbac in aclool si stergeti frunzele.
Bună ziua am si eu o planta monstera si 2 frunze mari a făcut pete maro si nu stiu de ce astept raspuns