Observarea pasarilor este o pasiune foarte interesanta si din ce in ce mai populara si pe teritoriul romanesc, in special in Delta Dunarii.
Observarea pasarilor este o activitate pe cat de interesanta, pe atat de relaxanta, putand fi practicata atat cu ochiul liber cat si cu ajutorul unui binoclu sau al unui telescop. De asemenea, cei care practica aceasta activitate, in timp ce privesc pasarile pot asculta si sunetele emise de catre acestea, sunete care sunt de cele mai multe ori sugestive pentru comportamentul pasarilor. Spre deosebire de ornitologie care reprezinta o activitate realizata in scop pur stiintific, birdwatching-ul este o pasiune in adevaratul sens al cuvantului si o activitate practicata in scop pur recreativ.
Istoria birdwatching-ului
Chiar daca pe teritoriul romanesc observarea pasarilor ca pasiune nu are o istorie indepartata, interesul pentru latura estetica a acestor mici vietuitoare si nu pentru cea economica (sursa de hrana) a fost manifestat chiar de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Studierea pasarilor a devenit o activitate foarte moderna si apreciata in Anglia in timpul epocii victoriene, colectionarea oualor fiind, de asemena, o parte importanta a acestei activitati.
Abia in anul 1901 a fost introdus termenul de birdwatching, inspirat de lucrarea cu acelasi nume a scriitorului si ornitologului de origine britanica Edmund Selous. Organizatiile impotriva vanarii pasarilor au inceput treptat sa ia fiinta in intreaga lume, insa in special pe teritoriul american.
Treptat, observarea pasarilor a devenit o pasiune in adevaratul sens al cuvantului si, mai mult decat atat, o ramura importanta a turismului.
Ce presupune observarea pasarilor?
Auzind numele acestei pasiuni deosebite, probabil va ganditi ca birdwatching-ul este o activitate foarte simpla care presupune pur si simplu observarea unor anumite specii de pasari. Nicidecum. Observarea pasarilor este o activitate cat se poate de complexa. Pentru inceput, pasionatii care imbratiseaza pentru intaia oara aceasta activitate, o vor practica in locurile din regiunile cunoscute si cel mai des frecventate si cu timpul vor organiza mici excursii in regiuni cu o fauna mult mai bogata si diferita.
Insa nu doar regiunea este factorul principal care influenteaza aceasta activitate, ci si temperatura. In zonele temperate, cele mai potrivite perioade pentru desfasurarea acestei activitati sunt primavara si toamna. In aceste perioade pasarile fie se intorc dupa lunga perioada de iarna, vie migreaza, iar comportamentul lor in aceste doua perioade este foarte interesant de observat.
Timpul zilei influenteaza, de asemenea, aceasta activitate. Dimineata este cea mai prielnica perioada a zilei in care pasarile pot fi observate in toata splendoarea lor, cele mai multe dintre acestea desfasurandu-si activitatea in acest timp. Probabil foarte multi dintre dumneavoastra deja au observat ca dimineata pasarile sunt cele mai active si emit sunete deosebite.
Revenind la regiunile in care se poate practica birdwatching-ul, unele locatii sunt mai potrivite decat altele deoarece fauna difera foarte mult de la o regiune la alta. De exemplu, cele mai potrivite locuri pentru a practica observarea pasarilor sunt padurile, dumbravile sau poienile, deltele, regiunile mlastionase. Cu toate acestea si in zone de campie sau de munte se pot observa anumite specii de pasari.
Observarea pasarilor este o pasiune foarte interesanta si cu multe beneficii. Inainte de toate, cei care practica birdwatching-ul au posibilitatea de a interactiona cu o lume noua, necunoscuta de catre oricine deoarece lumea pasarilor salbatice este intr-adevar o lume pe care nu oricine o poate intelege. Pentru unele persoane, observarea pasarilor poate fi considerata o pasiune atipica, insa cei care practica aceasta activitate au afirmat ca birdwatching constituie o metoda inedita de relaxare si petrecere a timpului liber.
Observarea pasarilor poate fi o inedita activitate pe care o puteti practica chiar si in timpul calatoriilor, mai ales daca obisnuiti sa vizitati locuri exotice. Reprezinta o buna metoda de a va familiariza cu intreaga natura a unei regiuni straine.
Nu va puteti plictisi niciodata de aceasta activitate, mai ales ca pasarile sunt cu adevarat incantatoare. Insa, dupa cum am spus si anterior, cei care practica birdwatching sunt atrasi intr-o foarte mare masura si de sunetele emise de pasari. Cantecul acestora este uimitor.
Observarea pasarilor poate fi o minunata activitate pe care o puteti desfasura impreuna cu familia sau cu prietenii, o activitate relaxanta care va poate apropia de natura. Mai mult decat atat, birdwatching-ul reprezinta o pasiune care contribuie intr-o mare masura la protejarea mediului inconjurator si a faunei, avand in vedere ca asociatiile si cluburile special dedicate pasionatilor de birdwatching ofera tot timpul informatii referitoare la speciile aflate in pericol.
Birdwatching-ul nu este un hobby in care pasionatii trebuie sa investeasca sume enorme de bani. Echipamentul consta intr-un ghid pe care toti iubitorii de pasari salbatice si practicatii de birdwatching ar trebui sa il aiba la indemana, un binoclu, eventual si un trepied. Dupa cum am spus si in randurile anterioare, in unele cazuri pasionatii de birdwatching vor recunoaste anumite specii dupa sunetul caracteristic. Fotografia a fost intotdeauna o parte interesanta a acestui hobby, de aceea cei mai multi pasionati vor dori sa realizeze fotografii inedite ale speciilor pe care le observa. Este de preferat ca acestia sa foloseasca un aparat de fotografiat bun, potrivit pentru fotografia de natura.
Asadar, daca pana in momentul de fata nu v-ati decis asupra modului in care doriti sa va petreceti vacanta si doriti sa faceti ceva inedit, observarea pasarilor poate fi o alegere excelenta, mai ales ca pe teritoriul romanesc aceasta pasiune a devenit din ce in ce mai populara. Este o activitate pe care o puteti face alaturi de familie sau de prieteni, iar cei mici vor fi extrem de incantati fara doar si poate.