Plante de apartament cu flori colorate: Gentiana scabra, are forma unei tufe și crelte până la 40 de centimetrii înălțime

0
3048
Gentiana scabra, Foto: biolib.cz
Gentiana scabra, Foto: biolib.cz

Planta de apartament – Gentiana scabra mai este cunoscuta si sub denumirea de Gentiana de Japonia/Gentiana de China. In habitatul de origine, in Asia, creste pana la altitudini de 1500-1700 metri, fiind foarte apreciata pentru florile care impodobesc zonele stancoase, intr-o perioada in care putine alte plante mai sunt inflorite. Genul Gentiana este, insa, raspandit peste tot pe glob, in regiunile temperate ale Americii, Europei si Asiei, in Africa de Nord si in partile de est ale Australiei. Gentiana scabra are forma de tufa, de 20-40 centimetri inaltime, cu tulpini drepte si suple, de culoare verde inchis sau roscata si frunze alungite, cu irizatii violet. Exista mai multe specii (peste 400) si nenumarati hibrizi, cele mai cunoscute fiind Gentiana scabra buergeri (cu flori de un albastru inchis) si Gentiana scabra saxatilis (cu flori albastru deschis). Planta este utilizata, in medicina chineza traditionala, pentru tratarea bolilor de ficat si de intestin. Din radacina se prepara un produs extrem de amar, care stimuleaza apetitul. Datorita parfumului deosebit, se foloseste si pentru obtinerea unor produse cosmetice.

Cultivare si ingrijire

Planta de apartament – Gentiana scabra trebuie cultivata intr-un sol acid, fertil, bine drenat, care sa ramana,  totusi, umed, in conditii de vreme calda, insorita. Se va evita insa expunerea directa in razele soarelui. Poate fi crescuta deopotriva in ghiveci sau in gradina, unde poate decora bordurile sau aranjamentele cu bucati de roca. Fiind o planta din zona temperata rezista foarte bine, in gradina, peste iarna. Se va avea grija ca solul sa fie bogat in nutrienti, adaugandu-se, atunci cand este necesar, un fertilizator lichid. Udarea se va face des, inainte ca solul sa se usuce in totalitate. Daca planta este cultivata in interior, este bine sa se foloseasca ghivece mai mici, care sa stimuleze dezvoltarea radacinilor.

Citește și:  Alege atent florile pentru nunta ta, pentru că sunt cel mai important accesoriu
Gentiana scabra, Foto: mijntuin.org
Gentiana scabra, Foto: mijntuin.org

Inflorire

Din august, pana la inceputul lui noiembrie, Gentiana scabra infloreste abundent, florile, in forma de clopot, albastre, acoperind frunzele. Culoarea albastra inconfundabila este atuul  Gentianelor. Acestea se deschid numai in lumina puternica. Pe fata interioara a celor cinci petale curbate se pot vedea mici pete inchise la culoare, pe un fond mai deschis, si pete deschise pe un fond albastru in partea superioara.

Inmultire

Planta de apartament – Gentiana scabra se inmulteste prin seminte sau prin butasi. Plantele din seminte se dezvolta insa foarte lent (se pun in pamant toamna), de aceea este preferabila o butasire a frunzelor, care se infig intr-un sol format din turba si nisip, intr-un ghiveci protejat cu folie de plastic perforata si transparenta. Radacinile se vor forma in aproximativ doua luni.

In Romania, Gentiana lutea (Ghintura galbena), Gentiana flogipholia (de culoare galbena sau rosie), Gentiana aestiva (albastra), care cresc in zonele montane, sunt specii protejate. Diferentele dintre diferitele specii sunt date nu numai de culoare, ci si de numarul de petale. Unele infloresc primavara (Gentiana albastra), in zona pasunilor alpine, iar altele, spre sfarsitul verii si inceputul toamnei (august-octombrie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.