In ciuda celor mai bune ingrijiri si masuri de precautie, exista cateva ghinioane ce pot avea ca rezultat deteriorarea sau pierderea celui mai de pret simbol romantic, si anume inelul de logodna. Daca stii ce tipuri de accidente sunt posibile si cum sa te protejezi impotriva lor, vei fi cu un pas inainte in ceea ce priveste pastrarea inelului de logodna pentru multi ani. Exista multe intamplari nefericite legate de inelul de logodna – cele mai multe se datoreaza faptului ca inelul este atat de mic si delicat. Anumite tipuri de inele sunt mai predispuse la accidente. Acestea sunt:
• Inelele cu un cadru ridicat care se pot agata de alte obiecte.
• Inelele antice care pot fi mai putin durabile.
• Inelele incrustate cu multe pietricele care nu sunt fixate foarte bine.
• Inelele mostenite in familie care sunt antice sau vintage.
Totusi, orice tip de inel poate fi deteriorat, de aceea primul pas in protejarea acestuia il reprezinta evitarea celor mai comune accidente.
Pe „apa sambetei”
Un inel de logodna pierdut pe canalul de scurgere (dus, cada, chiuveta, piscina etc.) este una din cele mai comune intamplari nefericite. Atunci cand degetele sunt bagate in apa rece, acestea se micsoreaza, iar apa slabeste stransoarea inelului, ceea ce le face mai predispuse la alunecare. Inelele mici, in special, ar putea aluneca fara sa-ti dai seama, iar daca te afli intr-o piscina, intr-un lac sau la un spa, s-ar putea sa fie imposibil sa-ti recuperezi inelul.
De evitat: intotdeauna scoate-ti inelul de pe deget inainte de a spala vase, inainte de a face baie sau de a inota undeva, si aseaza-l intr-un loc sigur, departe de scurgere. Niciodata sa nu pui inelul pe marginea chiuvetei sau pe marginea cazii, intrucat acesta poate ajunge usor in canalul de scurgere. Pentru protectie suplimentara, pune un capac cu ochiuri de plasa, special pentru prinderea obiectelor mici care ar putea ajunge acolo.
Ce poti sa faci: inchide apa si nu permite ca si mai multa apa sa se scurga pe canal. Scoate teava si verifica daca inelul a ramas acolo. Daca nu te pricepi, poti chema un instalator care sa te ajute.
Deliciu pentru animale
Animalele de companie, cele mici in special, sunt intrigate de obiectele lucioase si stralucitoare, iar un inel de logodna cu diamant ar putea fi ceva extrem de tentant pentru ele. Din nefericire, inelul nu este bun pentru animal si nici tractul digestiv al animalului nu este bun pentru inel.
De evitat: niciodata sa nu lasi inelul de logodna intr-un loc accesibil pentru animale (de exemplu, o masa joasa). Daca este posibil, pastreaza-ti inelul intr-o cutie de bijuterii sau in cutia in care l-ai primit. O alta optiune ar fi sa pui inelul intr-un dulap sau intr-un sertar, departe de animale.
Ce poti sa faci: pentru a te asigura ca animalul nu va avea de suferit, este bine sa-l duci la veterinar cat mai curand posibil. Daca inelul poate sa treaca prin tractul digestiv al animalului, solutia este monitorizarea miscarilor intestinale pentru gasirea inelului. Totusi, in cazul animalelor mici s-ar putea sa fie nevoie de o interventie chirurgicala sau de inducerea varsaturilor.
Cadre rasucite
Chiar si cadrele din platina pot fi rasucite daca sunt prinse de obiecte proeminente, iar un cadru deteriorat creste sansele de a strica sau pierde diamantul.
De evitat: scoate-ti inelul cand esti nevoita sa bagi mana in spatii inguste, cum ar fi sub saltea, in spatii de depozitare stramte sau alte asemenea locatii. Daca este posibil, alege un cadru care sa fie indeajuns de durabil pentru a suporta diverse actiuni.
Ce poti sa faci: singura modalitate prin care poti corecta un cadru rasucit este prin apelarea la un bijutier care sa faca reparatiile de rigoare. Nu incerca sa repari singura inelul intrucat risti sa il deteriorezi si mai mult.
Prada aspiratorului
Inelul de logodna poate deveni cu usurinta prada unui aspirator puternic.
De evitat: nu aseza niciodata inelul pe podea sau intr-un loc de unde poate fi dat jos usor, inainte de a da cu aspiratorul.
Ce poti sa faci: opreste aspiratorul imediat si scoate sacul sau recipientul acestuia. Cauta inelul cu atentie si odata ce l-ai gasit, verifica daca s-a deteriorat in vreun fel si daca s-au pierdut pietrele cu care era ornat. Daca inelul este intact, curata-l bine pentru a indeparta praful si murdaria. Daca inelul a suferit daune, du-l la un profesionist care sa-l verifice si sa-l repare.
Pietre pierdute
Pietrele cu care este ornat inelul pot cadea chiar si din cadrele cele mai stranse.
De evitat: verifica inelul in mod periodic (o data la sase luni), pentru a vedea daca pietrele sunt deteriorate sau daca s-a slabit cadrul in care sunt fixate. Deasemenea, este bine sa eviti situatiile care ar putea duce la rasucirea cadrului.
Ce poti sa faci: daca ai pierdut vreo piatra de la inel, caut-o in locul in care crezi ca ai pierdut-o si in locul unde iti tii inelul de obicei. Daca gasesti piatra, pune-o intr-un loc sigur pana cand vei putea duce inelul la reparatii, insa daca nu o gasesti, du inelul la un bijutier unde poate fi pusa alta piatra.
Decolorare
Produsele chimice pot decolora un inel si de asemenea pot fractura pietrele tratate.
De evitat: scoate-ti inelul de pe deget inainte de a pune mana pe orice produse chimice, inclusiv solventi, produse de curatat si apa cu clor.
Ce poti sa faci: clateste inelul bine pentru a indeparta urmele de chimicale si apoi du-l la curatat. Daca decolorarea persista, consulta un bijutier pentru masuri corective suplimentare si reparatii.
Cheia pentru a evita intamplarile nefericite de mai sus si alte probleme cu inelul de logodna, este sa fii intotdeauna constienta de pericolele potentiale si sa iei masuri pentru a-l proteja. Protejandu-ti inelul intr-un mod constient, te vei asigura ca acesta va rezista timp de multe decenii si ca va deveni o mostenire pretioasa pe care o poti lasa urmasilor.