Inmultirea la papagali nu este chiar usor de realizat in conditii de captivitate. Initial se impune selectarea pasarilor si pentru aceasta trebuie sa se stie care sunt masculi si care femele. Desi pare usor, la unele specii este dificil de aflat daca este mascul sau femela. Poate parea curios, insa sunt specii care prezinta o singura trasatura distinctiva (de exemplu culoarea irisului de la ochi) care face diferenta intre sexe.
Tot asa de bine unii papagali se diferentiaza prin penaj, sau prin marimea corpului (de obicei femela este mai delicata si mai mica decat masculul). De asemenea forma capului sau a ciocului, coloritul, sunt alte semne care arata deosebirea dintre papagali. Cert este ca distingerea unui mascul de o femela este un lucru dificil, mai ales la unele specii de astfel de pasari.
Inmultirea la papagali se face intre exemplare care apartin aceleiasi specii. In general pasarile se reproduc dupa ce se obisnuiesc intre ele, se accepta si manifesta o simpatie. Daca nu se suporta nu se vor imperechea niciodata. Avand in vedere acest aspect este bine cand se cumpara doua pasari – mascul si femela (trebuie mers pe incredere, probabil crescatorul a facut deja diferenta intre ele) – sa se aleaga perechi deja formate, pentru ca intr-o voliera cu mai multe pasari cu siguranta pot fi observate cum unele deja s-au asociat cate doua, in functie de cum au comunicat de bine intre ele. Este adevarat ca exista posibilitatea ca pasarile sa ramana in pereche o perioada de timp, sau pentru toata viata. De obicei papagalii sunt monogami si formeaza perechi pe viata.
Cand se aleg doua pasari la intamplare, o femela si un mascul, poate exista surpriza ca atunci cand sunt puse in aceeasi colivie sa se certe, sau cu putin noroc, sa se placa de la inceput. Daca sunt agresive intre ele trebuie sa fie separate, in adaposturi individuale, lasate jumatate de luna sa se linisteasca si apoi aduse iar impreuna. Este posibil ca dupa aceasta perioada sa inceapa sa se accepte, daca nu se intampla asa, cu siguranta singura solutie este ca una dintre pasari sa fie inlocuita, pentru ca nu se vor impaca niciodata.
In captivitate sunt necesare anumite conditii pentru inmultirea la papagali. Hrana, temperatura, dimensiunea coliviei, lumina, conditiile de igiena bine respectate, toate sunt importante. Astfel, in perioada de imperechere, alimentatia papagalilor trebuie sa fie bogata in vitamine, minerale, proteine, fibre pentru ca pasarile sa nu fie slabe si sensibile la factorii externi, la boli, sa aiba sistemul imunitar consolidat.
Colivia trebuie sa fie spatioasa, sa aiba unul sau mai multe cuiburi artificiale, in care femela sa depuna si sa cloceasca ouale, sau in care sa doarma masculul in timp ce femela sta cu puii in alt cuib. Daca sunt mai multe perechi de pasari este clar ca trebuie mai multe cuiburi artificiale. Cele mai preferate de papagali sunt cuiburile care atarna, trebuie prinse de tavanul coliviei sau al volierei.
Fiecare specie de papagal prefera un anumit tip de cuib care poate avea o anumita forma, marime si poate fi realizat dintr-un anumit material. Pot fi inchise, sau deschise, realizate din lemn sau alte materiale. In functie de marimea papagalului se alege un cuib mai inalt sau mai larg, cu diametrul mai mare, etc. In orice caz cuibul trebuie sa fie pe gustul pasarii, in caz contrar ea nu va sta in el.
Pentru a se reproduce un papagal trebuie sa aiba cel putin varsta de un an. Papagalii mari se pot reproduce abia la 3 ani. In perioada de reproducere masculul are obiceiul sa cante mai mult, iar uneori trilurile sale sunt mai usoare si placute. Femela devine preocupata de aranjarea cuibului, aduna materiale pentru a-l captusi cat mai bine, avand in vedere ca acolo isi va cloci ouale si isi va creste puii. De aceea ea trebuie sa aiba in apropiere, in colivie, fire de iarba uscate. Cand femela se hotaraste sa accepte masculul va sta tot mai aproape de el. Isi vor aduce hrana unul altuia la cioc, isi vor face curte reciproc aranjandu-si penele cu ciocul, vor canta mai mult, etc.
Dupa imperechere, femela depune ouale in cuib, cate unul in fiecare zi, totul depinde de fiecare exemplar sau specie in parte. Apoi va incepe sa le cloceasca, perioada fiind diferita, intre 18-35 de zile. Incubatia este diferita de la o specie la alta, depinde de marimea papagalului. Dupa eclozarea oualor apar puii care la inceput sunt golasi, orbi, eventual au corpul acoperit de puf moale si fin. Femela ii va hrani cu hrana regurgitata direct in cioc, le va umple gusa pentru a se dezvolta normal. La papagalii mari puii devin independenti la 2-3 luni, la speciile mici parasesc cuibul la 3-4 saptamani.
In perioada de inmultire la papagali, temperatura trebuie sa fie de 18-20 grade Celsius, crescuta usor la 26 grade Celsius. Dieta este necesar sa fie predominant de natura animala. Respectarea igienei este foarte importanta pentru sanatatea pasarilor – tavile, cusca, vasul cu apa, jucariile, cuibul si alte accesorii – toate trebuie sa fie perfect curate, spalate la timp, curatate zilnic, pentru a nu fi contaminate.