Animale de companieCum șiți că papagalul este bolnav și ce semne trebuie să urmăriți?

Cum șiți că papagalul este bolnav și ce semne trebuie să urmăriți?

In general un papagal sanatos este vioi, activ, are penajul frumos, neted si curat, scoate sunete caracteristice, mananca si bea apa in mod normal, nu sta apatic (aplecat, cu ochii mai mult inchisi) si reactioneaza imediat la stimulii externi, la orice miscare din jurul sau. Cum stii ca papagalul este bolnav? Trebuie sa-i observi cu atentie comportamentul, sa-l iei in mana sa-i analizezi fiecare parte a corpului.

Penajul trebuie sa fie foarte curat si neted. Daca ii cad pene din coada sau de la aripi inseamna ca pasarea este bolnava. Daca are pene de forma neregulata, friabile, zbarlite sau zone golase, fara pene pe corp, este posibil sa fie atacat de paraziti. Penele murdare in zona pieptului sau a cozii arata ca a suferit de diaree si varsaturi si deci este posibil sa aiba probleme la nivelul tractului gastro-intestinal, sau boli infectioase.

Ochii papagalului trebuie examinati cu atentie. Acestia la o pasare sanatoasa sunt clari nu prezinta pete, secretii, umflaturi, etc. Daca pielea din jurul ochilor este rosie si inflamata este posibil sa sufere de conjunctivita. Aceasta boala da simptome mai ales pe pleoapa inferioara a ochiului.

Pielea pasarii se studiaza pe tot corpul acesteia, se ridica incet penele cu degetul. In mod normal trebuie sa aiba o nuanta de culoare roz. Daca pielea este incretita usor arata ca papagalul este deshidratat. Cand pielea este galbena inseamna ca sufera de obezitate sau de boli de ficat. De asemenea pielea nu trebuie sa fie uscata, exfoliata partial, cu eczeme, leziuni, bube. Anumite zone mai ales in zona capului sau gatului pot prezenta leziuni cu aspect oarecum ciudat, aceasta arata ca ar putea avea chisturi sau tumori cancerigene.

Gaurile urechilor la papagali se observa cu atentie ridicand cu degetul penele fine ale capului. Acestea nu trebuie sa aiba secretii daca papagalul nu are probleme la nivelul lor.

Corpul papagalului este in mod normal rotunjit daca a primit o alimentatie sanatoasa. Daca in zona pieptului se simte osul ascutit al acestuia inseamna ca a suferit din cauza nutritiei, si dieta necorespunzatoare a facut sa aiba musculatura pieptului slab dezvoltata.

Ciocul papagalului trebuie sa fie lucios, sa aiba o culoare normala, sa nu prezinte tumori, leziuni, abcese, secretii nazale. Si cavitatea bucala trebuie examinata. Limba, mucoasele sa fie de culoare normala. Gusa sa nu fie umflata intr-un mod bizar datorita prezentei unui corp strain, sa nu prezinte zone inflamate din cauza ingerarii de seminte contaminate sau datorita faptului ca a baut apa contaminata cu excremente.

Picioarele papagalului pot arata clar daca este bolnav. In primul rand pasarea trebuie sa se miste usor, liber, fara probleme pe stinghii, sa nu dea senzatia ca ar simti durere. Ghearele sa nu fie deformate sau prea lungi, daca nu sunt normale inseamna ca stinghiile nu sunt bune sau prea putine, iar intretinerea pasarii a fost proasta. Pielea de pe picioare nu trebuie sa prezinte eczeme, leziuni, coji. Daca se intampla acest lucru inseamna ca papagalul are raie sau alte boli de piele.

Zona de sub coada este in mod normal curata. Cu o bucatica de tifon moale se sterge cloaca papagalului daca este murdara si se observa aspectul acesteia. Cand este rosie, umflata sau mai rau pasarea se zbate pentru ca simte durere, inseamna ca sufera de boli care ii dau stari generale de rau, de disconfort si diaree.

Daca papagalul este bolnav trebuie mutat intr-o colivie separata, curata, nu este bine sa fie tinut ca si pana acum cu alte pasari in voliera. De asemenea sunt necesare conditii speciale, colivia sa fie izolata pe toate partile, numai in fata sa aiba gratii, pozitionata intr-un loc linistit, bine aerisit, departe de lumina puternica a soarelui. Temperatura este necesar sa fie cat mai uniforma, astfe incat pasarea sa se simta confortabil.

papagal bolnav

In functie de boala de care sufera un medic veterinar va stabili ce medicamente trebuie sa i se administreze. Este mai putin indicat sa fie folosite antibiotice, ideal este utilizarea tratamentelor cu preparate din plante naturale, deoarece sunt la fel de eficiente. Se pot folosi anumite legume, plante medicinale in preparate de tipul infuziilor, tincturilor sau decocturilor.

  • Decoctul din fructe de coacaze ajuta pasarile bolnave de gastrita, diaree si enterita pentru ca are proprietati astringente.
  • Sucul de varza este recomandat in cazuri de gastrita. Este o bautura naturala, tonica, are vitamine. Poate vindeca pasarea de anumiti microbi si bacterii cum sunt Mycobacterium tuberculosis si Staphylococcus aureus. Frunzele de varza se preseaza si se amesteca cu albus de ou, se aplica pe ulceratii sau pe rani purulente de pe piele. De asemenea, acest amestec diluat cu apa poate fi folosit in tratamentul bolilor inflamatorii ale cavitatii orale.
  • Sfecla rosie are vitamine, minerale, proteine, etc. Sucul proaspat de sfecla ajuta in tratamentul constipatiei la papagali, la intarirea sistemului imunitar, imbunatatirea metabolismului.
  • Musetelul este o planta medicinala care sub forma de infuzie are proprietati antiinflamatoare excelente. Este un bun remediu pentru inflamatiile intestinale, gastrita, stari nervoase, de excitabilitate nervoasa. Infuzia se realizeaza din 8 g musetel la 500 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 5 minute, se filtreaza si se lasa sa se raceasca.
  • Frunzele de papadie sunt bogate in vitamine, minerale, substante proteice, inulina polizaharida, acid ascorbic, si altele. Frunzele proaspete de papadie ajuta papagalul sa aiba energie si pofta de mancare. Prin substantele amare sunt un bun remediu pentru afectiunile tractului digestiv, de asemenea sunt un bun laxativ, diuretic. Din frunze se poate prepara un suc natural care este tonic pentru piele, vindeca diferite boli de tip dermatologic. Infuzia din radacina de papadie previne si trateaza diabetul.
  • Un papagal trebuie sa manance morcov in fiecare zi, deoarece radacina de morcov are proteine, substante azotate, fibre, vitamine, minerale. Astfel pasarea va avea organismul rezistent la boli si factorii de mediu. Morcovul stimuleaza formarea hormonilor tiroidieni, ii consolideaza sistemul imunitar.
  • Frunzele de brusture sunt recomandate in tratamentul tumorilor, pentru ca au proprietati antibacteriene. Si radacina de brusture poate fi utilizata impotriva cancerului, are si efect antipiretic.
  • Frunzele proaspete de galbenele, spalate si zdrobite in prealabil, ajuta in tratamentul ranilor pielii. Se aplica direct sau sub forma de infuzie.

In prezent exista numeroase medicamente pentru diferite boli ale pasarilor. Medicii sunt cei care trebuie sa stabileasca ce tip de medicament se potriveste unui papagal bolnav, in functie de ce boala sufera, varsta, specie, marime. Foarte important este sa fie respectata doza recomandata de medic si modul de administrare. Medicamentul poate fi amestecat in apa potabila sau in hrana papagalului.

Antibioticele nu se pun in apa potabila deoarece pasarea poate bea prea putina apa sau chiar refuza apa si astfel nu isi ia doza stabilita. Cel mai usor este ca medicamentul sa fie dizolvat in apa si apoi administrat in gura pasarii (deschizandu-i usor ciocul) cu o pipeta. Un astfel de tratament se plica daca pasarea a ingerat substante otravitoare si are probleme intestinale grave.

Medicamentele in forma de pastile se aplica direct in gura pasarii cu o penseta. Pentru tratamentul infectiilor sau al inflamatiilor la ochi se folosesc unguentele. Picaturile se aplica cu mare atentie in ochii pasarii, in lichidul lacrimal, se asteapta pana se dizolva, se tine usor capul pasarii astfel incat sa nu curga medicamentul din ochi. Tratamentul se face pana la capat, cate zile stabileste medicul, daca este intrerupt boala poate recidiva.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

2 COMENTARII

  1. Buna ziua! Am găsit în tavita coliviei circa 50mi de lichid roz! Va rog spuneti din ce cauza! Va multumesc!

  2. Buna ziua!

    Am doi perusi iar unul dintre ei, cel mai neastamparat naparleste doar la ochiul drept. Poate avea o micoza sau ceva….

    Ce poate fi si ce ar trebui sa fac?

    Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.