Este foarte important sa stim cum ingrijim cainii pe timp de vara, mai ales daca avem astfel de animale de companie. Caldura poate deveni o adevarata problema pentru caini in zilele toride ale anului, mai ales ca aceste patrupede nu au prea multe solutii pentru a-si racori corpul si a-si regla temperatura acestuia.
Cainii nu au avantajul oamenilor de a transpira pe o suprafata mare a corpului si a se racori prin evaporare. Dupa cum se stie ei nu au glande sudoripare, singurul mod de a transpira este prin limba, mucoasa acesteia se acopera cu saliva, aceasta se evapora si suprafata se raceste. Cand are temperatura corpului foarte ridicata cainele deschide larg gura, scoate limba destul de mult afara si gafaie, respiratia sa are o frecventa mai mare.
Cainii se adapteaza la mediu inconjurator, la temperaturile ridicate si prin procesul de naparlire. Se stie destul de bine ca un caine are blana de vara mai rara si blana de iarna mai deasa.
Cum ingrijim cainii pe timp de vara?
- Cainii trebuie opriti sa alerge in zilele calduroase de vara, cand soarele este puternic. Cel mai bine este sa fie plimbat in locuri umbrite, cat mai putin prin soare.
- Daca face efort, temperatura corpului sau creste si mai tare, mai ales daca razele soarelui sunt puternice.
- Daca este plimbat in zone din apropierea unui rau sau la mare poate fi incurajat sa intre in apa, spre a-si racori in acest fel corpul. De asemenea, inotul il va ajuta si sa isi fortifice corpul, sa faca miscare.
- Sa lasi cainele in masina parcata vara este deja un subiect mult discutat si care se stie ca este un lucru periculos pentru animal. Este suficient un timp scurt pentru ca temperatura din masina sa se dubleze si astfel animalul sa nu mai poata respira, sa se supraincalzeasca si viata sa-i fie pusa in pericol.
- Vara, cainele trebuie sa bea multa apa in fiecare zi, chiar si atunci cand este dus la plimbare trebuie sa se ia un termos cu apa rece si la un moment dat sa i se dea putina apa. De asemenea, este foarte bine daca atunci cand animalul este supraincalzit se uda putin cu apa abdomenul si picioarele sale, sau este lasat sa-si bage nasul putin intr-un bol cu apa.
- Periatul zilnic ajuta si el la racirea corpului, ii indeparteaza firele de par care cad si permit aerului sa patrunda mai usor prin stratul de par pana la piele, racorindu-i corpul. Daca animalul are blana lunga, poate fi tuns in lunile de vara, iar in scurt timp parul ii va creste chiar mai frumos, structura sa va fi mai puternica, diferita fata de prima oara.
- Cei care stau la apartament pot lasa cainele sa stea intins pe gresia rece din baie sau direct pe pardoseala, pe care nu exista covoare.
- Cei care stau la casa si au curte pot amenaja o mica piscina in care animalul sa faca baie, cu siguranta va fi bucuros sa stea cat mai mult in apa, sa se racoreasca in zilele calde de vara.
- Gulerele de racire sunt o solutie excelenta pentru a ajuta cainii pe timp de vara sa-si regleze temperatura corpului. Gulerul este destul de eficient si nu costa mult. Trebuie introdus in apa, apoi prin racire va oferi confort termic cainelui timp de 5-10 ore. Este usor de folosit, de activat si destul de rezistent.
- Suprafetele de racire de forma unor covorase pe care cainele sa stea confortabil sunt eficiente pe timp de vara. Se tine covorajul timp de 10 minute in apa rece, apoi se stoarce si astfel se va obtine o suprafata de racire pentru animal. Cand covorasul se incalzeste (acest lucru se intampla la cateva ore) se introduce iar in apa.
- Compresele reci sunt mult mai simplu de folosit decat gulerele de racire. Se ia pur si simplu un prosop, se tine putin in apa rece, se stoarce si se acopera cu el partial corpul cainelui. Dupa o scurta perioada de timp prosopul se incalzeste de la temperatura ridicata a animalului, atunci se tine iar in apa, se stoarce si iar se pune pe spatele cainelui si tot asa.