Se apropie perioada in care fructele se coc si va fi necesara recoltarea acestora. Si, pentru ca acest complex proces sa fie realizat “ca la carte”, in randurile care urmeaza va vom prezenta un mic ghid pentru recoltarea fructelor.
Cele mai multe fructe se coc in perioada august-septembrie, insa exista si fructe care se coc mai tarziu, adica pe la inceputul lunii octombrie. Este foarte important ca recoltarea fructelor sa se realizeze corect pentru a va bucura de gustul delicios si de numeroasele proprietati. Recoltarea incorecta a fructelor poate face ca acestea sa se deterioreze.
Avand in vedere multitudinea de specii de pomi fructiferi existente, recoltarea fructelor, ca si a legumelor de altfel, se va face esalonat. Gradinarii, chiar si cei amatori, trebuie sa tina cont de anumite reguli si trebuie sa aiba cunostintele necesare pentru a sti cand se recolteaza anumite fructe. Momentul ideal pentru recoltare poate precede gradul de maturitate de consum al anumitor soiuri cu 2-3 zile, sau cu 2-3 luni.
Ce este maturitatea de consum?
Fructele trec prin mai multe stadii de dezvoltare, iar maturitatea de consum reprezinta faza in care fructele detin toate calitatile organoleptice la capacitate maxima, adica au culoarea, textura, gustul, aroma perfecta. De cele mai multe ori, fructele ating maturitatea de consum atunci cand inca sunt in pom, lucru care, de altfel, este de dorit.
Insa, exista si situatii in care fructele sunt recoltate cu mai mult timp inainte de a atinge maturitatea de consum deoarece, in cazul in care vor fi culese in momentul in care sunt perfect coapte, fructele vor fi mult mai fragile, se pot deteriora mai usor si nu pot fi pastrate foarte mult timp, ceea ce poate reprezenta un real dezavantaj pentru cei care obisnuiesc sa vanda fructele sau sa le pastreze pentru un timp mai indelungat.
Asadar, cele mai multe fructe vor fi recoltate in momentul in care pulpa incepe sa se inmoaie, cum este cazul prunelor, al piersicilor sau caiselor, in momentul in care semintele incep sa se inchida la culoare, in cazul merelor, al gutuilor si al perelor.
Din batrani se stie ca recoltarea fructelor se face la un anumit numar de zile de la scuturarea florilor, insa nu intotdeauna acest lucru este valabil, avand in vedere clima atat de schimbatoare. Factorii de mediu pot influenta intr-o foarte mare masura dezvoltarea fructelor.
Recoltarea merelor
Merele pot fi recoltate incepand cu sfarsitul lunii iulie, procesul de recoltare realizandu-se esalonat pana spre sfaristul lunii octombrie, chiar inceputul lunii noiembrie. Va puteti da seama cu usurinta daca merele sunt gata pentru cules daca se pot desprinde cu usurinta de crengile copacului. Mai mult decat atat, atunci cand au atins maturitatea de consum, merele au un parfum placut, coaja fiind un alt factor care indica etapa de dezvoltare in care se afla aceste fructe.
Merele pot fi culese atunci cand ating maturitatea de consum deoarece se numara printre cele mai rezistente fructe, iar daca sunt respectate toate conditiile pentru depozitarea lor vor rezista pana in primavara. Este de preferat ca acestea sa fie asezate in ladite in beci sau intr-o camera racoroasa (temperatura optima sa fie cuprinsa intre 3ºC – 6ºC) si intunecoasa.
Recoltarea perelor
Recoltarea perelor este influentata de soiul acestora. De obicei, perele incep sa atinga stadiul de maturitate la sfarsitul lunii august, iar recoltarea se va face esalonat pana cel tarziu la sfarsitul lunii octombrie. Este de preferat ca perele sa nu fie lasate sa se coaca exagerat, deoarece textura nu va mai fi la fel de incantatoare. Este de preferat ca perele sa fie culese in momentul in care sunt inca tari la palpare, coaja avand o culoare galbuie. Daca perele se ingalbenesc de tot inseamna ca sunt foarte coapte. La temperatura camerei, perele pot rezista pentru aproximativ 2 saptamani, insa daca sunt depozitate alaturi de mere intr-o incapere racoroasa, perele pot rezista chiar si 4 luni.
Recoltarea prunelor
Recoltarea prunelor poate incepe la jumatatea lunii iulie realizandu-se, de asemenea, esalonat pana la jumatatea lunii august. Recoltarea este influentata si in acest caz de soi, dar si de factorii de mediu. Prunele coapte sunt de culoare albastru foarte inchis sau grena, sunt moi, suculente si au un parfum puternic. Prunele nu pot fi pastrate pentru foarte mult timp; ele rezista cel mult 7 zile daca sunt tinute la frigider. De cele mai multe ori, prunele sunt conservate sub forma de gem, dulceata sau compot.
Recoltarea caiselor si a piersicilor
Caisele si peirsicile se coc la inceputul verii iar recoltarea acestora se va face cu 3-4 zile inainte de atingerea pragului maturitatii de consum. Si recoltarea acestor fructe se va realiza esalonat. Piersicile si caisele coapte vor avea coaja moale, iar parfumul va fi cu adevarat incantator. Aceste fructe nu pot fi pastrate timp indelungat.
Recoltarea gutuilor
Desi gutuile se coc ultimele, adica in luna noiembrie, nu sunt foarte rezistente si nu pot fi pastrate un timp indelungat asa cum pot fi pastrate merele. Este de preferat ca aceste fructe sa fie culese inainte de atingerea pragului de maturizare, perioada cea mai potrivita fiind sfarsitul lunii octombrie pentru a se coace ulterior. In cazul in care gutuile vor fi lasate sa se coaca in copac se vor intari, vor deveni inecacioase si nu vor mai fi chiar atat de gustoase. Dupa ce sunt culese, gutuile vor fi asezate intr-o incapere racoroasa.