Mandarinul pitic sau Calamondinul reprezinta una dintre cele mai apreciate specii de citrice, fiind considerata o deosebita planta deocorativa. Mandarinul pitic face parte din familia Citrus Reticulata si, desi pare ca s-ar fi acomodat foarte bine vietii de apartament, acesta are nevoie de o atentie deosebita.
Mandarinul pitic se poate transforma intr-o deosebita planta de apartament deoarece ofera oricarei locuinte un aer exotic si o aroma irezistibila. Mandarinul pitic este o planta de origine asiatica, fiind intalnit cu precadere in partea de sud a continentului, fiind folosit in domeniul culinar datorita aromei incredibile. Insa, acest arbust deosebit a fost raspandit cu rapiditate in intreaga lume latina, fiind intalnit in special in tarile mediteraneene, acolo unde clima ii este prielnica.
Pe langa aspectul interesant, asemanator unui bonsai, florile micului arbust va vor incanta cu aroma proaspata tot timpul anului. Acestea sunt de culoare alba. Frunzele sunt lungi, de aproximativ 8 cm la maturitate, ovale, dure, verzi si lucioase. Iar fructele intregesc spectacolul culorii avand in vedere ca mandarinul pitic infloreste tot timpul anului chiar si atunci cand apar fructele.
Mandarinul pitic va incepe sa produca fructe dupa aproximativ 3 ani. Fructele sunt mici si rotunde. Acestea pot fi utilizate in domeniul culinar, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, insa multe persoane care cresc mandarinul pitic in ghiveci le vor aprecia pentru aspectul exotic. Trebuie mentionat faptul ca aceasta planta va produce un numar semnificativ de fructe.
Daca doriti sa folositi fructele in bucatarie, micile mandarine pot fi congelate si folosite ulterior in loc de cuburi de gheata, pot fi transformate in dulceata, suc sau jeleu. Citricele au numeroase proprietati benefice asupra organismului, consumarea acestora fiind indicata in special in sezonul rece datorita faptului ca sunt bogate in vitamina C.
Pentru ca mandarinul pitic sa se dezvolte corspunzator in locuinta dumneavoastra, acesta va avea nevoie de anumite ingrijiri speciale. In mediul natural, mandarinul pitic se poate adapta mai multor conditii si se poate dezvolta chiar si in soluri nisipoase si calcaroase. Insa, atunci cand este crescut in ghiveci, este de preferat ca solul sa fie unul bogat in substante nutritive. Mandarinul pitic prefera un sol bine drenat.
Pentru a oferi mandarinului dumneavoastra solul perfect, il puteti realiza chiar dumneavoastra prin simpla combinare a humusului (pamant de gradina) cu argila si nisip. Este bine ca pe fundul ghiveciului sa se aseze un strat de pietre care vor usura eliminarea treptata a apei din sol.
Mandarinul pitic iubeste caldura si lumina. Este de preferat ca in lunile foarte calduroase ghiveciul sa fie amplasat fie pe balcon, fie in curte. Temperatura potrivita se incadreaza intre 21º C – 32º C. Atunci cand temperaturile vor fi mai scazute, calamondinul va intra intr-o perioada de stagnare. Mandarinul pitic se va dezvolta armonios atunci cand razele soarelui il vor incalzi direct, nu prin geam. Asa ca, atunci cand il amplasati in apartament evitati sa il apropiati de fereastra, ci asezati-l intr-o zona luminoasa a locuintei.
In ceea ce priveste udatul, mandarinul pitic se va uda la 3-4 zile in anotimpul cald, iar in anotimpul rece cam o data pe saptamana. Nu udati niciodata mandarinul pitic cu apa de la robinet, ci cu apa la temperatura camerei.
Pentru a se dezvolta armonios, mandarinul pitic are nevoie de substante nutrivite. Acestea il vor ajuta sa aiba acel aspect interesant, iar fructele vor fi mult mai mari si mai frumoase.