Gelozia la adolescenti ia deseori forme extrem de intense, atat ca emotie, cat si ca reactie comportamentala. Adolescenta este o perioada dificila in dezvoltarea tanarului, o perioada de schimbari fizice, emotionale si practice, o perioada de consolidare si intarire a propriului sine. Iar faptul ca adultii deseori nu prea considera emotiile tanarului ca fiind importante nu ajuta cu nimic!
Sub aspect emotional, adolescentul se confrunta cu multe schimbari, crize si gaseste cu dificultate un echilibru interior. In ziua de astazi, viata adolescentului este cu atat mai dificila, cu atat mai mult cu cat pe langa incercarea de a te cunoaste, de a te defini, de a-ti consolida identitatea, apare si nevoia de a fi acceptat, placut si apreciat de ceilalti tineri.
Gelozia la adolescenti se manifesta des prin reactii emotionale intense, chiar exagerate, fiind greu de gasit si obtinut un autocontrol al actelor si un echilibru interior. Uneori, tanarul devine depresiv, fiind acaparat de toate emotiile negative intense; alteori, el devine agresiv (practic – fizic si verbal, sau simbolic – devine posesiv sau ignora), incercand sa isi apere relatia de care nu este sigur, pe care se teme ca ar putea sa o piarda.
Cele mai intalnite forme de gelozie la adolescenti sunt
Gelozia romantica. Pe departe cea mai frecventa forma de gelozie, la adolescenti si adulti; de cele mai multe ori, emotiile de gelozie in relatia de cuplu sunt perfect normale. Un adolescent, insa, poate reactiona exagerat la aceste emotii, in special primele dati in care simte iubire, atractie sexuala si implicit, gelozie.
Desi adultii tind sa nu ia prea in serios toate crizele adolescentei, pe moment emotiile simtite de catre tanar sunt cat se poate de autentice si de intense (desi sunt uneori trecatoare). Adolescentii se implica in prima iubire cu toata sinceritatea si ardoarea, daruindu-se cu totul. Si este doar logic ca reactia sa fie intensa daca visele vor fi spulberate, daca iubirea ii este refuzata sau persoana iubita nu este fidela.
Mai mult decat gelozia sexuala, care este si ea intensa, in adolescenta tanarul descoperindu-si sexualitatea cu adevarat, gelozia emotionala este dusmanul numarul 1: un tanar care iubeste prima data va suferi inmiit cand realizeaza ca sentimentele si increderea sa sunt ignorate sau calcate in picioare. Aproape orice adolescent sufera din dragoste si aproape orice adolescent este excesiv de gelos, temandu-se ca persoana caruia ii daruieste dragostea i-o va refuza sau i-o va trada.
Uneori, emotiile intense duc la stari depresive si retragere (adolescentul nu are suficienta incredere in sine si ii este teama), alteori la reactii agresive – fizic sau, mai des, simbolic, incercand sa controleze persoana iubita si sa o tina langa sine. Crizele emotionale sunt episoade intense prin care orice adolescent va trece, iar spre sfarsit, totul este spre bine: fara prima iubire, prima dezamagire, prima criza de gelozie, nu am putea sa invatam!
Gelozia intre prieteni. O forma la fel de des intalnita de gelozie la adolescenti, combinata cu invidia, este gelozia intre prieteni. Pe de o parte se poate manifesta exact ca si gelozia romantica, insa in relatiile de prietenie – tanarul simte gelozie daca prietenul/prietena sa iese cu alte persoane, isi petrece timpul cu altii. Pe de alta parte, apar sentimente de gelozie si invidie din cauza tendintei tanarului de a se compara intotdeauna cu ceilalti: cine arata mai bine; cine are mai mult succes; cine atrage mai multi parteneri de sex opus; cine isi incepe viata sexuala; cine are haine si gadgeturi mai scumpe; etc..
Ce trebuie sa realizeze adolescentul: a te compara cu cei din jur este o greseala care nu ajuta cu nimic dezvoltarea personala; chiar daca te simti bine in urma unei comparatii, cu ce te ajuta pe tine ca persoana? Si cat de semnificativ este cu adevarat sa ai haine de firma? Fiecare trebuie sa se aiba doar pe sine ca reper si sa isi stabileasca singur teluri si asteptari de la sine – sigur, in adolescenta, asa ceva este cam dificil!
Gelozia la adolescenti – cand esti gelos…
Daca traiesti des cu sentimente de gelozie si ai reactii geloase exagerate, este cazul sa te gandesti nu la relatia care iti naste gelozia (de iubire sau de prietenie), ci la tine si la motivele pentru care te simti astfel. Incearca, in loc sa dai vina pe altii sau pe situatie, sa te gandesti si la ce simti tu si sa te gandesti ce poti face sa iti diminuezi emotiile prea intense. Este normal sa simti gelozie, dar fara ca emotia sa te consume si fara sa te comporti exagerat. Daca esti gelos, raspunde-ti sincer la aceste intrebari si reflecteaza cateva momente la fiecare raspuns – te poate ajuta sa iti intelegi mai bine sinele, un prim pas important:
- Ce te face nemultumit de tine insuti?
- Te valorizezi cu adevarat, iti cunosti propria valoare?
- Te placi pe tine?
- Ti se pare mai important sa fii apreciat de altii decat de tine insuti? Ce crezi ca e mai important – aprecierea altora sau stima ta de sine? Cum poti lucra la stima ta de sine?
- Pe ce pui accent – pe calitatile sau pe defectele tale?
- Crezi ca meriti iubire?
- Te simti nesigur si temator in relatiile tale de iubire sau de prietenie – te temi ca nu vei fi placut, nu vei fi iubit, ca vei fi parasit? De ce?
- Ai motive sa te temi ca esti tradat? Cand simti ca relatia ta se va termina, amenintarea este reala, ai dovezi, sau totul este in imaginatia ta?
- Ai fost parasit/refuzat de multe ori in viata ta? Care sunt motivele? (mereu exista mai multe motive, cele de suprafata sunt doar cele mai simple; niciodata vinovati nu sunt doar ceilalti);
- Te temi des ca vei pierde pe cineva drag? De ce simti astfel?
- Te preocupi mereu cu temerile tale, asa incat uiti sa te mai bucuri de relatie?
- Ti s-a spus ca esti prea gelos?
- Incerci sa iti controlezi iubitul/iubita sau prietenul/prietena? Crezi ca daca nu stau mereu cu tine, te pot trada?
- Te simti vreodata atat de nervos/suparat, incat nu iti poti controla reactiile, te porti ciudat?
- Ti se intampla des sa ai crize emotionale in care nu controlezi ce spui sau ce faci?
- Ai incercat vreodata sa iti controlezi gandurile si actele cand te simti gelos? Crezi ca ai putea sa faci asta? Cum ai putea incerca?
- Crezi mereu ca altcineva este vinovat de cum te simti si ce patesti?
- Simti emotii distructive de gelozie – de exemplu, te gandesti cum ai putea sa ii faci rau celui vinovat de emotiile tale?
De fiecare data cand raspunsul tau sincer iti arata ca ai putea sa lucrezi la tine, sa faci schimbari in bine, retine acest lucru si gandeste-te cum sa faci primii pasi – pentru ca o emotie intensa negativa, precum gelozia excesiva, trebuie in primul rand controlata si inteleasa din interior, nu din exterior!