Boala Addison la caini este de tip suprarenal si afecteaza glandele suprarenale, duce la o deficienta a glucocorticoizilor si mineralocorticoizilor sau a ambelor. Aceasta boala este cunoscuta si sub denumirea de hipoadrenocorticism si are efect negativ asupra intregului organism. Daca nu este tratata, boala Addison la caini poate fi mortala. De asemenea, ea este o boala incurabila, care insa poate fi tinuta sub control prin tratamentul cu anumite medicamente speciale care sunt foarte scumpe.
Pentru a explica mai bine cat de grava este boala Addison trebuie sa intelegem ce rol au glandele suprarenale in orgasnim si cat de important este ca ele sa functioneze normal. Glandele suprarenale, endocrine sunt vitale in organism. Cortexul suprarenal este format din trei compusi numiti corticosteron, cortizol si aldosteron. Acestia sunt hormoni alimentati cu sangele din glandele suprarenale. La baza creierului se afla o glanda suprarenala numita hipofiza care controleaza functia cortexului suprarenal.
Prin eliminarea glandei hipofize se produce atrofierea corticosuprarenalei care este in zona glomerulara si are rol in reglementarea raportului dintre potasiu si sodiu in organism. Prin dereglarea functiei cortexului suprarenal apar unele probleme ce tin de excretia sodiului in urina si de acumularea potasiului in sange. La cainii care au boala Addison glandele suprarenale sunt afectate si astfel are loc pierderea de sodiu din corp si acumularea de potasiu.
Glandele suprarenale produc hormoni care afecteaza sistemul cardiovascular determinand o crestere a tensiunii arteriale. Acesti hormoni influenteaza nivelul de zahar din sange si au efect asupra metabolismului lipidic, nivelului de consum de oxigen si temperaturii corpului. Glucocorticoizii ca de exemplu cortizolul tine de metabolismul grasimilor, carbohidratilor si proteinelor si deci afecteaza nivelul de glucoza din sange. La cainii cu boala Addison are loc reducerea productiei de glucocorticoizi ceea ce afecteaza in mod negativ starea de sanatate.
Hipotiroidia si hipertiroidia apar datorita unor dereglari ale functiei suprarenale, ale insuficientei cortexului suprarenal care se poate manifesta in forma acuta sau cronica. Boala Addison este una din afectiunile cronice din cortexul suprarenal.
Simptomele la boala Addison la caini:
- Apar stari de greata, voma, constipatie si apoi diaree, dar si de sete excesiva.
- Cainele isi pierde pofta de mancare si slabeste foarte mult.
- Are o stare de oboseala si slabiciune generala, apatie si letargie, epuizare exagerata.
- Scade tonusul muscular si tensiunea arteriala, apar stari de somnolenta.
- Apar dureri in zona lombosacrala si abdominala, uneori si hemoragii intestinale.
- Pigmentarea crescuta a pielii este un simptom foarte clar, apar pete negre pe membranele mucoase de la gingii, buze, limba, cerul gurii si interiorul obrajilor.
Avand in vedere aceste simptome este clar ca ele pot fi asociate si cu alte boli, de aceea deseori boala Addison este dificil de diagnosticat de medicul veterinar. Simptomele de pigmentarea pielii apar si la boli inflamatorii ginecologice, la ciroza hepatica, la anemie pernicioasa sau alte boli. De regula medicul se gandeste ca ar putea fi aceasta boala cand simptomele de acest gen apar ocazional si mai ales in momente de stres.
Pentru a fi sigur in stabilirea diagnosticului se face analiza sangelui si se determina nivelul de sodiu si potasiu. De regula se depisteaza o scadere a concentratiei de sodiu si clorura, o crestere a celei de fosfor, potasiu, dar si o reducere a globulelor rosii, a hemoglobinei. De asemenea, se stabileste daca rinichii au probleme in reglementarea acestor electroliti, daca enzimele renale si hepatice au crescut, se masoara si nivelul de cortizol din sange.
Pentru tratamentul bolii Addison se recomanda administrarea unor doze foarte mici de prednison – un steroid care sporeste numarul de glucocorticoizi. Desigur exista si medicamente care ajuta la refacerea nivelului de mineralocorticoizi. Acestea se iau pe cale orala insa exista si medicamente care se administreaza intramuscular. Tratamentul nu este intotdeauna acelasi, el se stabileste la fiecare animal in parte, in functie de rasa si de cat de grava este boala.
In cazurile cronice se aplica un tratament mai intens cu steroizi si glucoza. Cand apar complicatii, ca de exemplu infectiile secundare se administreaza si alt fel de medicamente, anumite antibiotice care ajuta animalul sa faca fata si acestor probleme de sanatate. Metodele de tratament se aplica pe termen lung si astfel starea cainelui bolnav se imbunatateste. Totusi crizele in cazul bolii Addison pot reveni, uneori pot fi bruste si duce la coma. Un caine cu o astfel de boala trebuie sa beneficieze de tratament si sa faca controale la medicul veterinar de mai multe ori pe an.
Boala Addison poate sa apara la cainii de orice varsta si rasa. Unii medici spun ca boala ar afecta in special canii de talie mica si mijlocie, insa acest lucru nu este adevarat deoarece boala a fost depistata si la rase de caini mari cum sunt Border Collie, Husky Siberian, Akita, Pointer. De asemenea, boala apare atat la masculi cat si la femele, unele cazuri au fost semnalate si la puii de 6-7 luni.
Boala Addison a fost descrisa prima data in anul 1855, ea a fost mentionata ca boala grava care duce la modificari in tesutul glandelor suprarenale. Este considerata ereditara, de aceea un caine care sufera de boala Addison nu poate fi folosit in reproducere.