Casă și grădinăGeamuri tripan vs. geamuri termopan, avantajele fiecărui tip

Geamuri tripan vs. geamuri termopan, avantajele fiecărui tip

Se pare ca in ultimul timp geamul tripan este din ce in ce mai apreciat fata de geamul termopan care isi pierde popularitatea. De ce? Pentru ca geamul tripan pare sa detina anumite calitati uluitoare pe care termopanul nu le are.

Din punct de vedere estetic, geamul termopan poate fi clar, mat sau colorat, avand un aspect deosebit.

Geamul termopan, dupa cum am mentionat si anterior, este un deosebit termoizolant, ajutand intr-o foarte mare masura la pastrarea energiei. Mai mult decat atat, termopanul este si un foarte bun izolator fonic.

Geamul tripan, dupa cum indica si numele, foloseste trei foi de sticla, spre deosebire de geamul termopan pentru care sunt folosite doar doua. Procedeul este asemanator, cele trei foi de sticla fiind despartite de doua baghete.

Ca si in cazul geamului termopan, grosimea foilor de sticla si distanta dintre acestea sunt factorii decisivi in ceea ce priveste eficacitatea. Si in cazul geamului termopan si in cazul celui tripan intre foile de sticla se poate introduce un gaz, fie argon, fie kripton care vor mari gradul de izolatie termica si fonica.

Avand in vedere ca tripanul este conceput pe baza a trei foi din sticla, avantajele acestui tip de geam sunt, bineinteles, mai mari, fata de cele ale termopanului. Geamul tripan este mult mai eficient din punctul de vedere al izolatiilor termice si fonice, insa dezavantajele princiaple sunt pretul ridicat si sensibilitatea. Geamul termopan este mult mai rezistent fata de cel tripan, iar pretul termopanului este mai mic fata de cel al tripanului.

Asadar, specialistii sunt de parere ca geamurile tripan sunt mult mai eficiente decat cele termopan deoarece pierderile de caldura sunt mult mai mici, in acest fel cheltuielile fiind diminuate si izolarea fonica oferita de geamul tripan este superioara celei oferite de geamul termopan. Chiar daca investitia este mult mai mare in cazul alegereii geamului tripan, aceasta se va amortiza in timp.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

3 COMENTARII

  1. Am doua intrebare pentru autorul acestui articol: de cand se introduce oxigen in interiorul pachetului termopan si care este tehnologia care permite o astfel de operatie?
    La un astfel de articol ma asteptam sa gasesc un alt text…..nu doar informatii mai mult decat banale….
    Imi cer scuze insa acesta este adevarul….nu ajuta cu nimic un posibil client care vrea sa se documenteze inainte de a incepe procesul de achizitie!

  2. eu am alta intrebare, daca grosimea termopanului care contine doua sticle si o bagheta de aluminiu ar fi la fel cu cea a tripanului adica 3 sticle si 2 baghete de aluminiu, tripanul nu ar fi cu nimic mai bun, doar mai greu si chiar poate izolare mai slaba. Sa nu uitam ca geamurile clasice, adica doua randuri de ferestre raman cele mai bune ca izolare. Deci va rog sa-mi sxplicati cu ce sunt mai bune tripanurile daca grosimea ar fi la fel? Nu mai bine fac un termopan cu sticla mai groasa (cat sa contina din a treia sticla) si distanta dubla intre ele, adica o bagheta groasa cat celelalte doua si am un termopan de toata frumusetea?

  3. Draga @antonio1,
    Ceea ce izoleaza este aerul nu foile de sticla. Deci nu are rost sa maresti grosimea sticlei. Acest aer trebuie sa fie imobil.
    Distanta dintre doua foi de sticla nu poate fi oricat de mare, intrucat de la o anumita grosime a stratului de aer apar curenti de convectie care fac trasnferul de energie de la suprafata calda la cea rece. Acesti curenti incep sa apara la grosimi ale stratului de aer de 18 mm.
    Exemplu de geam tripan
    sticla 4 mm
    aer 16 mm
    sticla 3 mm
    aer 16 mm
    sticla 6 mm
    Deci nu ai cum sa obtii eficienta unui tripan cu un temopan pentru ca nu au cum sa obtii un strat de aer izolator de 32 mm (16+16 mm) fara sa ai transfer de energie prin convectie intre foile de sticla prin curentii de aer care s-ar forma.
    Solutiile propuse de dvs :
    – geamuri clasice cu doua randuri de fereste au problema transferului de energie prin convectie si nu au cum sa atinga performanta unui termopan si mai au si problema etansarii. de aceea bunica punea suluri facute din cuverturi sau fete de masa plusate intre geamuri.
    – geamuri termopan cu sticle mai groase si strat de aer dublu: in primul rand nu veti avea nici o economie la pret si va apre iar problema pierderilor de energie avand un strat de aer mult mai mare de limta de 18 mm!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.