Va prezentam mai jos modul in care congelam alimentele, fiecare dintre preparatele pe care le folosim cu regularitate au nevoie de anumite conditii de congelare pe care nu le cunoastem. Riscam adesea sa degradam alimentele proaspete prin congelare in loc sa le pastram prospetimea. Mai jos aveti cateva sfaturi menite sa va ajute in acest sens.
- Daca doriti sa congelati nectarine, caise sau piersici, este mai bine sa le adaugati putin zahar sau putin sirop inainte de a le introduce in congelator, in acest fel ele isi vor pastra aroma proaspata;
- Atunci cand decideti sa introduceti carnea in congelator, asigurati-va ca aceasta este de calitate superioara si, nu in ultimul rand, este extrem de proaspata. O carne proaspata are o culoare rosiatica aprinsa, iar atunci cand o apasam cu ajutorul unui deget isi revine la pozitia initiala de indata ce am indepartat degetul;
- Pentru ca pestele pe care il introducem in congelator sa isi pastreze din calitati trebuie sa fim siguri ca acesta a fost prins cu cel mult 24 de ore inainte de a ajunge in casa noastra;
- Puteti congela painea, insa aceasta se mentine proaspata, numai daca este foarte proaspata in momentul congelarii si mai ales daca este ambalata;
- Ambalajele folosite pentru congelare trebuie sa fie destinate in acest sens;
- Congelati legumele pe un sertar separat de carne;
- Alimentele calde nu trebuie sub nici o forma sa fie congelate, ele se vor strica odata cu congelarea si vor risca sa strice si congelatorul;
- Avand in vedere ca pungile pentru congelare au in general o culoare aparte, va recomandam sa puneti cate o eticheta peste fiecare aliment pe care il congelati;
- Alimentele nu pot fi congelate la nesfarsit, ele au un termen ce nu trebuie depasit si care trebuie sa il respectati: fructele pot fi congelate pentru maxim un an, pestele nu poate fi congelat pentru o perioada mai lunga de trei luni, legumele pot sta la congelator un an, carnea de pui, dar si de vitel nu trebuie sa stea la congelator mai mult de un an, carnea de oaie si de vaca poate sta la congelator timp de noua luni, iar painea nu trebuie sa stea in congelator mai mult de o luna;
- Odata ce ati decongelat un aliment, este interzis sa il recongelati;
- Nu trebuie sa congelati urmatoarele alimente: diferitele creme din lapte, maioneza, iaurtul, smantana, animalele marine ce au cochilie, prajiturile cu ou, ouale, carnea tocata.
- Daca doriti sa congelati legume, spalati-le bine in apa cu otet, lasati-le la scurs, eventual stergeti-le rand pe rand cu o hartie absorbanta cumparata din comert, abia apoi introduceti-le in congelator;
- Fructele rosii trebuiesc congelate separat de toate celelalte fructe, iar spre deosebire de acestea ele nu trebuie sa fie bine coapte.
Va recomandam sa urmati sfaturile noastre si suntem singuri ca odata ce le-ati inteles, veti sti cu siguranta cum se congeleaza corect alimentele.